Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

KOSGEB deprem desteğine başvuru 45 bin oldu

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, depremden etkilenen 11 ildeki işletmelere yönelik başlatılan 450 milyon dolarlık destek paketine 45 bin başvuru yapıldığını, 2 bin başvurunun da ödemesinin onaylandığını söyledi.

ABONE OL
Kadir GÜNEŞ/GAZİANTEP, (DHA) - Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA)

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, deprem bölgesindeki saha ziyaretleri kapsamında Gaziantep'in İslahiye İlçesi'ne geldi. Geçen hafta Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya’da KOBİ’lerle buluşarak 'Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesi’ni tanıtan KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, bu hafta da depremin en çok etkilediği bölgelerden olan İslahiye'de esnaflarla buluştu. İslahiye Ticaret Odası'nda esnaflarla bir araya gelen İbrahimcioğlu projenin detayları hakkında bilgiler vererek, başvuru ve onay sürecini anlattı.


'26 BİNİ DEĞERLENDİRİLDİ'

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, proje ile birlikte deprem bölgesinde ticaretin hareketlenmesini amaçladıklarını ifade ederek, 15 gün içerisinde 45 bin başvuru aldıklarını ve bunun 26 bininin değerlendirildiğini söyledi.

2 bin başvurunun ödemesinin onaylandığını bildiren İbrahimcioğlu, şöyle dedi:

''Buraya gelince depremin yıkıcı etkisini bizzat yerinde görmüş olduk. Biz inanıyoruz ki bu bölgenin insanı aldığını bereketlendirir. Proje ile işletmelerin hasar durumlarına göre ve özellikle 4 il ve bu 2 ilçede hasarsız dahi olsa destek verileceği belirtilmişti. Amacımız ticaretin çarkını döndürmek için bu paranın 11 ilimize girişini sağlamak.

Bu para ödenmeye başladığı zaman ekonominin çarkının dönmesini arzu ediyoruz. 15 gün içerisinde 45 bin başvuru aldık. Çünkü programı çok kolaylaştırdık. Bizim isteğimiz esnafların başvurularını hızlı bir şekilde yapması. Arkadaşlara sormuştum bu başvurunun ne kadarını değerlendirmişiz diye. 26 bin başvuru değerlendirilmiş. Ödemelerini onayladıklarımız var. 2 bin ödeme onaylanmış durumda. Hızlı başvuru ve hızlı ödeme yaptığımız bir program bu. Biz istiyoruz ki dükkanların kepenkleri kalksın ve işletmeler çalışsın. Bu desteğin en önemli kısmı arada banka yok ve faizi yok. O yüzden bu can suyunun ticaret çarkını döndüreceğine inanıyoruz.''

ŞANLIURFA'DA KOBİ'LERE DESTEK PROGRAMI ANLATILDI 

Şanlıurfa Ticaret Odasında depremden etkilenen KOBİ’lerin faaliyetlerinin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanması amacıyla KOSGEB tarafından uygulanan 'Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı' bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim ile esnaf ile işletmecilerin katıldığı toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu, depremden etkilenen bölgelerdeki KOBİ’lere destek programı ile can suyu olmak istediklerini söyledi. Hayata geçen programla depremden zarar gören işletmelere 200 ile 750 bin lira destek sağlanacağını kaydeden İbrahimcioğlu, şunları söyledi:

"İki hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği 450 milyon dolar bütçeli Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı'nın detaylarını konuşmak için bugün Şanlıurfa’da toplandık. Bu program kapsamında 8 ili ziyaret ettik. Şu anda 9’uncu ilimizdeyiz. Bu kapsamda bilgilendirmemizi yerinde yapmak sizlerin tespit ve önerilerinizi alıyoruz. Burada yüz yüze soru ve cevapları alacağız.”

Şanlıurfa'nın ziyaret ettikleri 9'uncu il olduğunu ifade eden Serdar İbrahimcioğlu, destek paketinin Dünya Bankası ve KOSGEB işbirliğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayelerinde yürütüldüğünü ifade ederek konuşmasın şöyle sürdürdü:

"Bu bir can suyudur. 450 milyon dolarlık bu destek 11 kente hasar durumuna göre dağıtılacak. Yaklaşık 12 milyar TL'lik bu destek paketinin 11 ilde bir canlanmaya sebep olmasını istiyoruz. Listelere baktığımızda, gelmeden önce kaç KOBİ'miz Şanlıurfa'da destekten istifade edebilir diye şöyle bir inceledik. Hasar durumuna göre, hasar tespiti yapılmış olan işletmeler ve 75 bin liranın üzerinde cirosu olan işletmelere baktığımızda yaklaşık 5 bin işletmemiz bundan istifade edebiliyor. Ama bununla beraber hasar tespiti yapılmamış, henüz raporu olmayan, beyannamesini düzeltebilecek olanları da bu kapsamın içerisine koyduğumuzda 11 bin işletmemizin de potansiyel olarak bu destekten faydalanabileceğini de öngörüyoruz. An itibarıyla 3 bin 334 işletmemiz başvurusunu yapmış 2 hafta içerisinde. Hızlı bir şekilde bu dönüşleri yapmamız lazım, çünkü başvuru değerlendirme süreçlerimizin de hızlı olmasını istiyoruz. Bir ay içerisinde de ödemeleri yapıp yıl bitmeden bu bahsettiğimiz desteğin ticaretin çarklarının içerisine girmesini hedefliyoruz. Ticaretin çarklarına bu destek paketi girdiğinde 5 bin işletme alsa, ortalama 400 bin liradan yıl bitmeden 2 milyarlık bir destek paketi Şanlıurfa'nın ticaretinin çarklarına girmiş olur. Bu da ticaretimizin can suyu olacaktır."

 

Diğer Haberler

  1. Haluk Levent hastaneye kaldırıldı
  2. Bir yılda ambulanslara 73 kez taşlı saldırıda bulundu
  3. Belgrad Ormanı'ndaki İBB tabelaları kaldırıldı; DKMP tabelaları asıldı
  4. Gezi Parkı davasında yargılanan 'Çarşı' üyelerine beraat
  5. Muğla'daki helikopter kazasında hayatını kaybeden pilot Çiçek, toprağa verildi
  6. Kırşehir'de çiçek hastalığı görüldü; 13 köyde hayvan hareketi durduruldu
  7. AFAD'dan sağanak ve fırtına uyarısı
  8. Atay: Bölgesel kariyer fuarlarına katılan öğrenci sayımız 1 milyonu geçti
  9. Antalya'da 2 gün fırtına ve sağanak uyarısı
  10. Toprak bebeğin ölümünde anne ile sevgilisine ağırlaştırılmış müebbet

© Copyright 2024

DHA