Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Isparta denilince aklımıza Demirel ismi gelir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Isparta'yı ziyaret etti. Sabah erken saatte bahçeden gül toplayan Tatar, gül yağı üretim tesisini gezdi. Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i yad eden Tatar, "Bizler için çok önemli bir kişilikti. Kıbrıs halkına çok önemli hizmetleri geçmiştir. Isparta denilince aklımıza onun ismi gelir" dedi.

ABONE OL
Nurettin ARKAN- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ITSO) daveti üzerine kente geldi. Gece saatlerinde Isparta'da konaklayan Tatar, saat 06.30 sıralarında otelden ayrıldı. Isparta Valisi Aydın Baruş, ITSO Başkanı Metin Çelik ile birlikte Gönen ilçesi Güneykent beldesinde bulunan gül bahçelerini gezen Tatar, burada gül topladı. Güller hakkında S.S. Gül, Gül Yağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) yetkilileri ve Vali Aydın Baruş'tan bilgi alan Tatar, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

'SÜLEYMAN DEMİREL'İ DE YAD ETMEK İSTİYORUM'

KKTC'den sevgi ve selamlar getirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, "Isparta'da bu sabah bu doğal güzellikler içerisinde bulunmaktan büyük memnuniyet duydum. Tabii hep duyuyoruz ama ilk kez geldim. Dolayısıyla doğamızın, tabiatımızın bütün bu özelliklerinin korunması ve geleceğe taşınması çok önemli. Dolayısıyla buradaki emektarlara, buradaki çevrecilere, bu güzel tabiatla uğraşanlara hepsine iyi niyetlerimi ifade etmek istiyorum. Bu, bir kültürdür. Ekonomik boyutu da vardır ama mühim olan koruyabilmek. Isparta'nın değerlerine sahip çıkmaktır. Dolayısıyla bir kez daha eski Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel'i de yad etmek istiyorum. Çünkü bizler için çok önemli bir kişilikti. Kıbrıs halkına çok önemli hizmetleri geçmiştir. Isparta denilince aklımıza onun ismi gelir. Tüm Ispartalılara bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sevgi ve selamlarını getirdiğimi belirtmek istiyorum. Aramızdaki bağlar zaman içerisinde daha da güçlenmiş, bu iletişim çağında artık herkes daha da yakınlaşmıştır. KKTC ve Isparta'daki insanlarımızın muhabbet ve münasebetlerinin artmasını temenni ediyorum" dedi.

EN ESKİ GÜL YAĞI FABRİKASINI GEZDİ

Gül bahçelerinin ardından Güneykent'te kurulan en eski gül yağı fabrikasını da gezen Cumhurbaşkanı Tatar, gül yağı ve mamullerinin imalatı konusunda bilgi aldı. Gül yaprakları arasında basın mensuplarına poz veren Tatar'a Gülbirlik'in kuruluşu olan 'Rosense' firmasının ürettiği gül mamullerinden oluşan sepet takdim edildi. Tatar, Isparta'daki programına SDÜ'de fahri doktora töreni, İslamköy Çalcatepe'de bulunan Süleyman Demirel'in anıt mezarının ziyareti, valilik, belediye ve esnaf ziyaretleri, ardından Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi mezuniyet töreniyle devam edecek.

'ARTIK BİZİ KİMSE KOPARTAMAZ'

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Isparta programı kapsamında konakladığı otelde verilen kahvaltının ardından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile bir araya gelmek üzere Ekonomi Kampüsü'ne geçti. ITSO toplantı salonunda Vali Aydın Baruş, ITSO Başkanı Metin Çelik, KKTC Ticaret Odası Başkan Vekili Ramazan Doğanay ile salona gelen Cumhurbaşkanı Tatar'ı, oda üyeleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Tatar, burada yaptığı konuşmada, 2,5 saatlik yolculuğun ardından Isparta'da olduğunu belirterek, "Bu son derece güzel bir şey. Eskiden İstanbul'a haftada ancak 2 uçak bulabiliyorduk. Kıbrıs'tan uçakla Antalya'ya yarım saatte geldik. Oradan buraya kara yoluyla toplamda 2,5 saatte geldik. Sabah gül bahçelerindeydik, şimdi sizlerle beraberiz. Bu bize neyi gösteriyor? Aramızdaki bağların her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor. Artık bizi kimse kopartamaz. Bunu böyle söylediğim zaman karşı taraf terlemeye başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yıkılmaz, sarsılmaz Türk kalesidir" dedi. Tatar'ın bu sözleri, salonda uzun süre alkışlandı.

'50'NCI YILI BİRLİKTE COŞKUYLA KUTLAYALIM'

KKTC'nin bağımsızlığını kazanmasının 50'nci yılının 20 Temmuz'da gerçekleşeceğinden bahseden Tatar, "Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Kendisi 50'nci yıl kutlamalarını hep birlikte yapma çağrısında bulundu. Bu nedenle kendilerine şükranlarımı arz ediyorum. Sizleri de bu coşkuya ortak olmaya davet ediyorum" diye konuştu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak son yıllarda önemli mesafeler kaydettiklerinden söz eden Tatar, tüm bu gayretlerin milletin refahı için olduğunu belirtti. Tatar, "KKTC, Doğu Akdeniz'de bir güvenlik sigortasıdır. Doğu Akdeniz'de Kuzey Kıbrıs'ın olmadığı bir coğrafya düşünemiyorum" dedi.

'25 YIL SONRA YENİDEN ISPARTA'

Eski KKTC Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş'ın 1999 yılında Isparta'ya geldiğini hatırlatan Tatar, şöyle dedi: "25 yıl aradan sonra burayı ziyaret etmek bana kısmet oldu. O yıllarda Haydar Aliyev, Rauf Denktaş ve Süleyman Demirel, üçü bir aradaydı. Şimdi üçü de aramızda değil. Bir 25 yıl sonra nerede olurum bilemiyorum ama; bugün kurulan bu güçlü bağın, dostluğun ebedi olacağına kuşkum yok. Bizi buraya davet eden Isparta Ticaret ve Sanayi Odası başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Eminim aramızdaki bu dostluk bağı ekonomik alanda da önemli işlere adım atmamızı sağlayacak."

Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Tatar'a ITSO Başkanı Metin Çelik tarafından el dokuması, üzerinde Türk bayrağı motifi bulunan duvar halısı, Süleyman Demirel'in fötr şapkasını simgeleyen biblo ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

SDÜ'DEN FAHRİ DOKTORA PAYESİ

Isparta'da temaslarını sürdüren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a, Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Payesi verildi. Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen program Akademik Oda Orkestrası'nın sunduğu müzik dinletisiyle başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın hayatından kesitlerin yer aldığı video izlendi. Isparta'da ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Tatar, "Süleyman Demirel Üniversitesi'nden fahri doktora payesi almak, benim için çok kıymetli. SDÜ yönetimine bana verdikleri bu değer için çok teşekkür ediyorum" dedi.

'BİR MİLLET ÜÇ DEVLET'

Türk halkı ile yaşadıkları gönül bağının, sevginin çok büyük ve derin olduğunu vurgulayan Ersin Tatar, Kıbrıs tarihinin Türkiye'nin de tarihi olduğunu söyledi. KKTC'nin tanıtım yolunda bir aşama daha katettiğini vurgulayan Tatar, "KKTC, Türk Devletler Teşkilatı'nın gözlemci üyesi olmuştur. Azerbaycan Devleti ile de ilişkilerimiz gelişiyor. 'Bir millet üç devlet' anlayışı giderek yerleşiyor. Bugünlere kolay gelmedik. Kıbrıs, Osmanlı Devleti'nin çok önemli bir merkeziydi. 1571 yılında 80 bin şehit vererek Osmanlı Kıbrıs Adası'nı fethetti. 352 yıldan daha fazla bir süre Osmanlı hükümdarlığında kaldı" diye konuştu.

ANIT MEZAR VE MÜZEYE ZİYARET

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, SDÜ'deki törenin ardından merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Atabey ilçesine bağlı İslamköy Çalcatepe'de bulunan anıt mezarını ziyaret etti. Anıt mezarda Kur-an'ı Kerim tilavetini dinleyen Cumhurbaşkanı Tatar dua etti. Isparta Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hamit Gülbiçer, burada Tatar'a, Kıbrıs gazileri adına plaket takdim etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Vali Aydın Baruş’la birlikte Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni de ziyaret etti. Müze hakkında bilgi alan Tatar, Süleyman Demirel'in 55 yıllık siyasi hayatından kesitlerin ve objelerin sergilendiği müzeyi gezdi.

VALİLİK VE BELEDİYEYİ ZİYARET ETTİ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Isparta'daki programı kapsamında valiliği ziyaret etti. Devlet töreniyle Vali Aydın Baruş ve daire amirleri tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Tatar, bir süre valilik makamında istirahat etti ve şehir hakkında Vali Baruş, AK Parti milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz, Osman Zabun ve MHP Milletvekili Hasan Basri Sönmez’den bilgi aldı. Ardından Isparta Belediyesi’ni de ziyaret eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen tarafından üzerinde ismi yazılı minyatür halı tezgahı ve çeşitli hediyeler verildi. Cumhurbaşkanı Tatar’a ayrıca Isparta güllerinden imal edilen güllü dondurma ve Isparta kirazı ikram edildi.

SDÜ MEZUNİYET TÖRENİNE KATILDI

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen 2023- 2024 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni’ne katıldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törende Atatürk büstüne çelenk sunan Cumhurbaşkanı Tatar, oluşturulan kortej eşliğinde yaya olarak törenin yapılacağı Atatürk Stadı’na gitti.

'DEMİREL'İN ADINI TAŞIYAN ÜNİVERSİTENİN TÖRENİNE KATILMAKTAN ONUR DUYDUM'

Öğrenciler ve velilerin alkışları arasında stadyuma giriş yapan Cumhurbaşkanı Tatar, yaptığı konuşmada merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in her daim Kıbrıs halkının yanında olduğundan söz etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında şunları söyledi:

"Kıbrıs’a büyük hizmetleri dokunmuş, Kıbrıs Türk halkı için her vesilede Kıbrıs’ta destan yazan, bizleri kardeşleri olarak değerlendirmiş, bizlerin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’la çok iyi muhabbetleri olmuş, her gördüklerinde birbirlerini kucaklamış ve Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye’nin arasındaki kadim ve kutsal bağları daha da kökleşmesine vesile olan merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adını taşıyan 32 senelik bu müstesna üniversiteden mezun olacak siz gençleri bir kez daha yürekten tebrik ederken, inşallah önümüzdeki dönemlerde sizden Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği için, başarıları için, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası anlamda daha yüksek başarılar elde edebilmesi için hep birlikte çalışacaksınız. Türkiye’mize sahip çıkmak, Türkiye’nin büyük bir devlet olarak bütün Türk devletlerinin anavatanı olarak Türkiye’nin başarıları hepimizin olacaktır. Bu başarıda sizlerin de katkısı bizler için bir iftihar kaynağı olacaktır. Sizler buradan mezun olduktan sonra bilişim ve teknoloji çağında eğitime daha çok önem vererek kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Sizlerden bunu bekliyoruz. Bu çağda bir ağabeyiniz olarak, bir büyüğünüz olarak başarılı olabilmek için elbette eğitim, elbette akademik çalışma olacaktır. Ama diyalog, iletişim, samimiyet, dürüstlük ve birbirinize olan kardeşlik bağları ile ömür boyu bu iletişiminizi sürdürmenizi ve üniversite ile buradaki hocalarla hep temasınızın devam etmesi en büyük temennimdir."

Okuldan mezun olan öğrenciler ve ailelerini kutlayarak konuşmasını tamamlayan konuk Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Isparta heyetiyle vedalaşarak kentten ayrıldı.

Diğer Haberler

  1. Beyoğlu'nda, yatak imalathanesinde yangın
  2. Anız yangınında alevlerin arasında kalan yavru köpekleri itfaiye kurtardı
  3. AFAD Başkanı Memiş: Can kaybının yaşanmaması, kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu gösterdi
  4. Sokakta tartıştığı husumetlisini bıçakladı
  5. Afyonkarahisar'da yolcu otobüsü ile kamyon çarpıştı: 1 ölü, 19 yaralı
  6. Seferihisar'da orman yangını kontrol altında
  7. Adana'da Seyhan Baraj Gölü kıyısındaki ağaçlıkta yangın kontrol altında
  8. Mersin'de orman yangını
  9. Muğla'da orman yangını
  10. Edirne'de, Tunca Nehri kıyısında erkek cesedi bulundu

© Copyright 2024

DHA