Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılında Taksim’de tören düzenlendi

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50’nci yıl dönümü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Tören kapsamında şehit ve gaziler anısına Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakıldı.

ABONE OL
Hasan YILDIRIM/ İSTANBUL, (DHA)

20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50’nci yıl dönümü, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene, KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel, İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, 1'inci Ordu Komutanlığı temsilcisi, Dışişleri Bakanlığı İstanbul temsilcisi Mehmet Zait Uzun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Dış İlişkiler Daire Başkanı Barbaros Büyüksağnak, Kıbrıs Barış Harekatı gazileri ile sivil toplum kuruluşu (STK) üyeleri katıldı.

Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından Kıbrıs Barış Harekatı şehitleri ve gazileri anısına saygı duruşunda bulunuldu ve İstikal Marşı okundu. Törende KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel konuşma yaptı.

"KIBRISLI TÜRKLER HİÇBİR ZAMAN BOYUN EĞMEMİŞLERDİR"

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümü vesilesiyle konuşma yapan KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel “Bugün Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe, Kıbrıs Adası'nın ise barış ve huzura kavuştuğu gündür. Bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yıllar boyunca Kıbrıs Türk halkına uygulanan mezalime dur dediği Barış Harekatı'nın 50’nci yıl dönümüdür. Kıbrıs Türkleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ada'dan ayrılmasıyla Türklüğünü, inançlarını ve ananelerini gözeterek var olmaya devam eden kararlı ve dirayetli bir halktır. İngiliz sömürge döneminin sona ermesiyle birlikte Ada'daki düzeni birlikte yönetmek Rum ve Yunan tarafı için kabul edilemez bir durum olmuştur. Bu nedenle Kıbrıslı Türklere baskı ve zulüm uygulanmış, Türkçeyi özgürce konuşma, seyahat, çalışma ve hatta mecliste temsiliyet hakları ellerinden alınmaya çalışılmış, sindirme politikalarına tabi tutulmuşlardır. Kıbrıslı Türklere yönelik saldırılar artarak devam etmiş, toplu katliamlara maruz kalmış, yerlerinden edilmişler ancak hiçbir zaman boyun eğmemişlerdir. Kıbrıslı Türkler, tarihe geçen bu direniş destanı esnasında sevdiklerini, hayatlarını kaybetmişler, işlerinden ve evlerinden olmuşlar ama asla teslim olmamışlardır. Çünkü özgürlük ve bağımsızlık aşkı onların damarlarında akan asil kanda mevcuttu. Bu ümit ve kararlılıkla süren bekleyiş 20 Temmuz 1974 sabahı sona ermiştir” ifadelerini kullandı.

Fatma Demirel, “6 Ağustos 1974 tarihindeki ikinci harekatla birlikte Kıbrıs Türk toplumu için güvenle yaşayabilecekleri bir alan oluşturulmuştur. Esasen şanlı ordu, dünyada kurulan en son Türk devletinin de sınırlarını belirlemiştir. Bu nedenle her gün ve özellikle bugün 20 Temmuz Barış Harekatı esnasında hakka kavuşan şehitlerimizi rahmetle anar, haklarını asla ödeyemeyeceğimiz şanlı ordumuzun neferleri gazilerimize şükran duygularımı sunarım. Ömrünü hak mücadelesi uğrunda tüketen liderlerimiz sizler bize bugünümüzü bahşettiniz, bizler ise bayrağı hiçbir zaman yere değmemek üzere devraldık. Aynı kararlılık ve cesaretle dimdik yürüyeceğiz. Daha nice senelere… 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

Tören sonrası İstanbul Savunma Üniversitesi bandosu mini bir konser verdi.

Diğer Haberler

  1. Tutuklu sanık Taşçı: SGK'dan daha fazla para almak için entübe yazıyorduk
  2. 'Türkiye girişimcilikte altın çağını yaşıyor'
  3. Sözleşmeli erin öldüğü silahlı kavgada hapis cezası ve beraat kararları
  4. Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz'ın babası son yolculuğuna uğurlandı
  5. Evde çıkan yangında anne ile oğlu öldü
  6. Strateji ve Bütçe Başkanı Şenel: Türkiye için tehditler kadar fırsatlar da bulunmakta
  7. Sulama kanalına uçan kamyonetin sürücüsü diş hekimi öldü
  8. Pendik'te okul servisinde silahla önce sevgilisini sonra kendini öldürdü
  9. 12 yaşındaki İdil’den 2 gündür haber yok
  10. Kurum çalışanı kadınlarla ‘yakınlık’ kurduğu mesajları ortaya çıkan müdür açığa alındı

© Copyright 2024

DHA