Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Kelebekler Vadisi'nin suyunu çalanlara soruşturma

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'ne akan şelaleyi besleyen akarsudan, kaçak döşenen borular ile çevredeki otel, motel ve pansiyonların su çektiği iddiası üzerine Muğla Valiliği inceleme, Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı.

ABONE OL
Ramazan ÇETİN - Deniz TOKAT / FETHİYE (Muğla), (DHA)



Fethiye ilçesinde yer alan ve dünyaca tanınan Ölüdeniz'deki, 80'den fazla kelebek türünün yaşadığı Kelebekler Vadisi'ne tam ortasından dökülen şelale, yaklaşık 50 metrelik bir mesafe kat ettikten sonra denizle buluşuyor. Şelaleye, Babadağ eteklerindeki kırsal Faralya Mahallesi Güdürümsü mevkisindeki kaynaktan çıkarak gelen su, son dönemde azaldı. Suyun azaldığını fark eden çevre gönüllüleri ve Kelebekler Vadisi sakinleri, yaptıkları araştırmayla akarsu yatağına kaçak borular döşendiğini tespit etti. Kaçak borulardan bölgedeki otel, motel ve pansiyonlara su alındığını belirleyince de çektikleri görüntüler ve fotoğraflarla, durumu CİMER'e bildirdi.

VALİLİK VE SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

İddialar üzerinne Muğla Valiliği konuyla ilgili inceleme başlattı. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturma açtı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, bölgede kaçak kullanım olup olmadığını mercek altına aldı. Soruşturma kapsamında jandarma ekipleri, boruların bulunduğu kaynaktan şelaleye kadar olan yaklaşık 200 metrelik bölgede inceleme başlattı.

'KELEBEKLER ÖLÜYOR'

Bölgede tekne kaptanlığı yapan Mustafa Çamcı, Kelebekler Vadisi'ndeki şelalenin suyunun azalmasıyla doğanın yok olacağını söyledi. Çamcı, "Son yıllarda Kelebekler Vadisi'ndeki şelalede su almayacak kadar azaldı. Bunun sebebi buradaki otel ve pansiyon gibi işletmelerin çeşitli nedenlerden borularla suyu işletmelerine taşıması. Bunun zararını Kelebekler Vadisi fazlasıyla görüyor. Doğa mahvoluyor. Kelebekler ölüyor. Yetkililerin bu konuda önlem almasını istiyoruz. Yurtdışından gelen yabancı misafirler özellikle şelalenin akmadığı ve kelebeklerin olmadığından yakınıyor. Bunun asıl sebebinin suyun kaçak yollarla taşınması olduğunu düşünüyoruz" dedi.

GEREKİRSE SU KULLANAN 200 KİŞİNİN İFADESİNE BAŞVURULACAK

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi'ndeki şelaleyi besleyen su kaynağına bölgedeki otel ve pansiyonların boru döşeyerek kaçak su kullandıkları iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekipleri bölgede inceleme yaptı. Jandarma, Faralya Mahallesi'nin üst kısmındaki suyun kaynağına gelerek, şelaleye kadar olan yaklaşık 200 metrelik alandaki su borularının fotoğraf ve görüntülerini çekti. Faralya Mahallesi Muhtarı Hasan Karaburun da jandarma ekiplerine bilgi verdi. Valiliğin başlattığı inceleme kapsamında da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bölgede kaçak kullanım olup, olmadığını mercek altına aldı. Kamu kurumlarının yapacağı inceleme sonrasında savcılığın gerekirse Faralya Mahallesi'nde yaşayan halk ile otel ve pansiyon sahipleri olmak üzere suyu kullanan 200 kişinin ifadesine başvuracak.



Öte yandan, Faralya Mahallesi Muhtarlığı’nın su kaynağına 1988 yılında vatandaşlardan toplanan paralarla depo ve dağıtım sistemi yaptırdığı ancak mahalle halkı başta olmak üzere bölgedeki otel ve pansiyonların abonelik sistemi olmadığı için kullandıkları suyun ücretini ödemediği belirlendi. Deniz TOKAT/FETHİYE (Muğla), (DHA)

Diğer Haberler

  1. Yozgat'ta eğitime 1 gün ara verildi
  2. Çorum'da 10 araç zincirleme kazaya karıştı
  3. Niğde'de kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi
  4. Malatya-Kayseri kara yolu kar yağışı nedeni ile kapandı
  5. Amasya’da 107 köy yolu kapandı
  6. Gölpınar Hitit Barajı, Dünya Mirası Sulama Yapıları Listesi'ne alındı
  7. Ankara Valiliği'nden 'buzlanma' uyarısı
  8. Başkentray, bir günde 94 bin yolcu taşıyarak rekor kırdı
  9. Otomobilin çarptığı 2 kadından 1'i öldü; geriye bir gün önceki görüntüleri kaldı
  10. Şehit Aybüke öğretmen, kabri başında anıldı

© Copyright 2024

DHA