Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kastamonu, Sinop ve Bartın’daki selde hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye yükseldi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kastamonu'da meydana gelen sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 15'e yükseldiğini bildirdi. AFAD'ın yazılı açıklamasında, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 15 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir" denildi. Ayrıca sel nedeniyle Sinop'ta 2 kişinin hayatını kaybettiği, Bartın'da ise kayıp 1 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü açıklandı.

ABONE OL
Ferhat EKİNCİ/ANKARA,(DHA)



AFAD; Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta kuvvetli sağanak yağış sonrası yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenmiştir. Afetin hemen ardından tüm ilgili kurumların personel ve araç desteğiyle tahliye, arama-kurtarma ve müdahale çalışmalarına başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.

'KASTAMONU'DA 10 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞTİR'

Açıklamanın devamında "Kastamonu'da sel sularına kapılan 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın'da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir. Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, afetten etkilenen bölgelerdeki çalışmaların kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Muhterem İnce'nin başkanlığında faaliyete geçirilmiş; tüm çalışma grupları, üst düzey yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla 7 gün 24 saat çalışma esasına göre çalışmaya başlamıştır" ifadeleri kullanıldı.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI

Bartın Ulus Akörensöküler Köyü'nde kaybolan kişiyi arama çalışmalarının AFAD, İtfaiye, UMKE ve Jandarma ekipleri ile sürdürüldüğü belirtilen açıklamada "Samsun, Amasya, Çorum, Çankırı, Karabük, Giresun, Ordu, Tokat, Bolu, Düzce ve Zonguldak valiliklerinin teyakkuz haline geçirilmiştir. Bölgede yürütülen çalışmalarda AFAD, Genelkurmay Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma, 112, UMKE, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, il özel idaresi, İHH ve YEDAŞ personel ve araçları görev yapmaktadır" denildi.

İL BAZINDA GÖREV YAPAN PERSONEL VE ARAÇ SAYILARI

Açıklamada, Bartın'da; 202 personel ile 13 araç, 7 ambulans, 1 mobil koordinasyon TIR'ı, 84 iş makinası, 1 bot ve 1 motopomp'un; Kastamonu'da; 475 personel ile 39 araç, 32 ambulans, 2 helikopter, 1 mobil koordinasyon TIR'ı, 159 iş makinesi ve 4 motopomp'un; Sinop'ta; 455 personel ile 3 helikopter, 70 araç, 27 ambulans, 163 iş makinası, 3 bot ve 2 motopomp'un görevlendirildiği aktarılırken, bölgedeki mevcut ekiplere destek amacıyla AFAD'a bağlı 141 personel ile 1 arama köpeği, 23 araç, 7 bot ve 7 motopomp'un; Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 17 personel ve 14 botun; Jandarma Genel Komutanlığına bağlı toplam 56 personelden oluşan 8 TİM, 3 helikopter, 900 personel, 1 mobil mutfak tırı ve mobil komuta aracının; Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı 163 PAK personeli, 23 balık adam, 13 bot ve 2 kadavra köpeği, 24 kurbağa adam, 3 helikopter, 1 İHA, 5 personelden oluşan ekip ile 5000 kişilik yemek kapasiteli Mobil Afet TIR'ının ve DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Belediyeler tarafından çok sayıda iş makinesinin sevk edildiği belirtildi.

Açıklamada, Türk Kızılay’ı tarafından toplam 77 personel ve gönüllü, 7 ikram aracı ve 22 araç görev yapmakta olduğu; 500 sıcak yemek, 1050 kumanya, 1768 ikramlık malzeme, 1229 içecek ve 2 bin 434 su dağıtımının yapıldığı ifade edildi.

TAHLİYE ÇALIŞMALARI

Açıklamada, "Bartın; Ulus İlçesi Zaferköy Ağdacı Mahallesinde sel afeti sonrası 300 afetzede güvenli bölgelere tahliye edilmiştir. Kastamonu; Cide İlçesi Çayüstü köyü Güzel ve Merkez mahallelerinden 210 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Bozkurt ilçesinden 2 helikopter ile Abana ilçesinde afetzedelerin tahliye faaliyeti devam etmektedir. Sinop; Ayancık ilçesi Babaçay, Zaviye, Söküçayırı ve Yenikonak köylerinden 106 afetzede 2 helikopter aracılığıyla tahliye edilmiştir. Ayancık ilçesinden 2 Sahil Güvenlik, 2 Kara Kuvvetleri helikopteri ile tahliye çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Ayancık Devlet Hastanesi'nde tedavi gören hastaların tamamı tahliye edilmiş olup, hastanede tedavi gören hasta bulunmamaktadır" denildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"Bartın genelinde 4 köye, Kastamonu genelinde 180 köye ve Sinop'ta Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 87 köye elektrik verilememektedir. Kastamonu'ya Samsun AFAD'dan 1 mobil enerji aracı sevk edilmiştir. Sinop'taki çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan jeneratör sevk edilmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgedeki yol ve köprü gibi altyapı unsurlarının onarılması amacıyla yeterli sayıda ekip, ekipman ve araç takviyesi yapılmıştır. Karabük-Bartın yolu Bahçecik mevkiinde yoğun yağış sonucu bir köprüde göçük meydana gelmiştir. Kastamonu'da 2, Bartın'da 2 köprü yıkılmış olup 3 ilde birçok köprü hasar görmüştür. Sinop Ayancık ilçesine ulaşım köy yollarından sağlanmaktadır.

Bölgede yürütülen çalışmalara Karayolları'ndan 5 kamyon, 4 dozer, 3 greyder katılım sağlamakta olup, itfaiye ekipleri su boşaltma çalışmaları yürütmektedir. Çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun'dan kamyon, lastikli ekskavatör, vidanjör, yükleyici ve lowbed görevlendirmesi yapılmıştır.

Kastamonu ve Sinop'ta bazı bölgelerde mobil şebeke kapsama sorunu yaşanmakta olup, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı aracılığıyla bölgeye ilave mobil baz istasyonu takviyesi sağlanmıştır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 11 Ağustos 2021 tarihinde Bartın Ulus'ta 90 mm; Kastamonu Küre'de 198 mm, Pınarbaşı'na 167 mm, Azdavay'a 145 mm, İnebolu'ya 123 mm, Abana'ya 122 mm Bozkurt'a 117 mm; Sinop Merkezde 104,6 kg, Ayancık'ta 301,03 kg, Boyabat'ta 76,6 mm, Dikmen'de 54 mm, Erfelek'te 78,6 mm, Gerze'de 72,4 mm, Merkez'de 83,8 mm, Türkeli'nde 223,23 kg yağış düşmüştür. Yağışların 12 Ağustos 2021 Perşembe günü 18.00 civarında bölgede etkisini kaybetmesi beklenmektedir. Gelişmeler takip edilmektedir."

ANNE VE BABASINA KAVUŞTU

Sele çalıştığı markette yakalanan ve binada mahsur kalan Enes Aksoy (26) da saatler sonra helikopterle alındı. Annesi Samiye ve babası Kenan Aksoy ile buluşmasında büyük sevinç yaşayan Aksoy, dün saat 12.30'dan beri kurtarılmayı beklediğini anlatarak, "Markette mahsur kaldım. Daha doğrusu markette suyun altında kaldım. Kapıdan zar zor dışarı kendimi attım. Bugün AFAD ekipleri beni kurtardı. Helikopterle bizi aldılar ve sahile bıraktılar'' diye konuştu.



Samiye Aksoy ise ''Çok mutluyum. Dünden beri merak içindeyiz. Çok şükür kavuştuk'' dedi.

Kenan Aksoy da "Allah'a hamdolsun. Sadece bunu söyleyebilirim. Ölen kardeşlerimize de Allah rahmet eylesin. Dar ve zorda olanların Rabb'im kısa zamanda sıkıntılarını gidersin. Devletimize, milletimize minnettarız. Bütün imkanlarını seferber ettiler. Adeta devletin bütün imkanları sanki şu an Bozkurt’ta toplanmış gibi'' diye konuştu.



ASTSUBAYIN BACAĞI, KAYAN TOPRAĞIN ALTINDA KALDI

İlçede şiddetli yağış heyelanlara da neden oldu. Kastamonu ile Bozkurt arasındaki yolun Isırganlık mevkisinde dün akşam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçişinden hemen önce heyelan meydana geldi. Bölgede görevli astsubay Metin T.'nin bacağı, kayan toprağın altında kaldı. Metin T., Bakan Soylu'nun konvoyunda bulunan görevliler ve Kızılay ekipleri tarafından kurtarıldı. Metin T.'ye, ambulansta sağlık görevlileri tarafından ilk müdahalesi yapıldı. Bakan Soylu da ambulansta Metin T. ile görüşerek 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. Hastaneye kaldırılan Metin T.'nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

HELİKOPTER VE İŞ MAKİNELERİ İLE KURTARILDILAR

Kastamonu'da selin vurduğu Bozkurt ilçesinde, arama- kurtarma çalışmalarına devam edilirken, mahsur kalanlar, helikopter ve iş makineleri ile kurtarıldı. Yağışın etkisini kaybetmesiyle sular çekilmeye başladı ancak ilçenin içinden geçen Ezine Çayı'nda su seviyesinin hala yüksek olması dikkat çekti. Suyun çekildiği mahallelerde selin neden olduğu tahribat da ortaya çıktı.

Selin vurduğu ilçede yaşayanlar da çalışmaları takip ediyor. İnşaat işçisi Hüseyin Kartal, çalıştığı sırada selin geldiğini anlatarak, "Öğle saatlerinde anons geldi. Biz de o an hemen apar topar arabaya bindik. Binalar yıkıldı, her taraf felç oldu. Birinci katlar komple su altında kaldı" dedi.

Selahattin Çalık da çok üzgün olduklarını belirtip, "Derenin başında dururken aniden sel geldi. Kendim zor kaçtım. Akrabalardan ve tanıdıklardan kayıp olan var. Allah kimseye böyle bir acı vermesin" diye konuştu.

BAKAN SOYLU ÇALIŞMALARI TAKİP EDİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, selin vurduğu Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde arama-kurtarma çalışmalarını takip ediyor. Dün akşam saatlerinden itibaren ilçede bulunan ve yetkililerden bilgi alan Bakan Soylu, ilçe merkezinde AFAD ekiplerinin botla gerçekleştirdiği kurtarma çalışmalarını izledi. Soylu, mahsur kaldığı alandan botla alınarak kurtarılan çocuğu kucağına alarak teskin etmeye çalıştı.

SEL ANI KAMERADA

İlçede can kaybına ve hasara neden olan selin ilk anları cep telefonu kamerası ile görüntülendi. Elektrik hattındaki arızayı gidermek için çalışan işçilerin kaydettiği görüntüde sel sularının bir anda yükseldiği ve araçları sürüklediği görüldü.

ÖLÜ SAYISI 10'A ÇIKTI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Kastamonu'da meydana gelen selde hayatını kaybedenlerin sayısının 10'a yükseldiği belirtildi. Açıklamada, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 10 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir" denildi. Açıklamada ayrıca Sinop'ta meydana gelen selde de 1 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

1 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Sinop’ta etkili olan şiddetli yağmurun sele neden olduğu Ayancık ilçesinde 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) yapılan açıklamada, “Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu’da 10, Sinop’ta 1 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir” denildi.

BOZKUR'TA SEL BÖYLE GELDİ

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde şiddetli yağış ile birlikte su seviyesi yükselen Ezine Çayı'nın taşması ve sele neden olması fotoğraf karelerine yansıdı. Fotoğraflarda yağış ile birlikte ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı'nın yükseldiği görüldü. Yamaçlardan kopan ağaç parçaları ile dolan çayda su seviyesinin yükselip taşması ve sel oluşması fotoğraflarda yer aldı. İlçede can kaybına ve ciddi hasara yol açan selin geliş anı fotoğraf karelerine anbean yansıdı.

YAVRU KEDİ KURTARILDI

Öte yandan selin vurduğu ilçede arama-kurtarma çalışmaları da sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da takip ettiği çalışmalar kapsamında AFAD ekipleri botlarla ilçe merkezinde mahsur kalan vatandaşları kurtardı. Bir binanın balkonunda mahsur kalan yavru kedi de yine AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Gürkan YILMAZ/KASTAMONU, (DHA)

CAN KAYBI 15'E YÜKSELDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kastamonu'da meydana gelen sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 15'e yükseldiğini bildirdi. AFAD'ın yazılı açıklamasında, "Yaşanan sel nedeniyle Kastamonu'da 15 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiştir" denildi. Ayrıca sel nedeniyle Sinop'ta 2 kişinin hayatını kaybettiği, Bartın'da ise kayıp 1 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü açıklandı.

Diğer Haberler

  1. Lübnan’da tüm yolcuların uçakta telsiz ve çağrı cihazı taşıması yasaklandı
  2. Dünyanın ilk ekmeği, THY’nin New York uçuşunda ikram edilecek
  3. Ankara'daki operasyonda 1 milyar TL'lik 'sahte bal' ele geçirildi; 6 gözaltı
  4. Bursa'da boş arsada 80 adet zehirli etil kloroformat varili bulundu
  5. Masaj salonunda kadın çalışanın yüzüne kezzap atan sanık: Videoyu paylaşmamda özel bir durum yok
  6. Kalp krizi geçiren kişiye sağlıkçı ve itfaiyenin müdahalesini görüntülü aradıkları kişilere izlettiler
  7. Kadının öldüğü, kocasının yaralandığı olayda, kayınpeder gözaltına alındı
  8. Bakanlıktan görme engelli gazilere akıllı baston desteği
  9. Ankara'da akraba kavgası; 2 ölü, 4 yaralı
  10. Bakım için madene giren işçi vagonların arasına sıkışıp öldü

© Copyright 2024

DHA