Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Kadının soyadına ilişkin düzenleme kanun metninden çıkarıldı

Kamuoyunda 9'ncu Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifinden, kadınların soyadına ilişkin düzenleme çıkarıldı.

ABONE OL
DHA

'BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ', KABUL EDİLDİ

Genel Kurul'da, Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP Grubu'nun Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergelerinin reddedilmesinin ardından kamuoyunda 9'ncu Yargı Paketi olarak bilinen, 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi. Bazı maddelerin teklif metninden çıkarılmasının ardından kanunun tümü üzerinde oylamaya geçildi. Teklif, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kanunlaştı. Kabul edilen kanun ile birlikte İcra ve İflas Kanunu değişiyor. Bu doğrultuda elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışta teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halde bin Türk lirasından az olamayacak. Açık artırma süresinin son 10 dakikası içinde yeni teklifin verilmesi halinde açık artırma 3 dakika uzatılacak. Uzama süresi içinde yeni teklif verilmesi halinde açık artırma süresi her yeni teklifin verilmesinden itibaren 3 dakika uzatılacak. Son uzama süresi içinde yeni teklif verilmezse mal en yüksek teklif verene ihale edilecek. Uzama sürelerinin toplamı bir saati geçemeyecek. Bir saatlik süre Adalet Bakanlığının kararıyla kısaltılabilecek, uzatılabilecek veya kaldırılabilecek ve bu kararlar Bakanlığın resmi internet sitesinde duyurulacak.

AVUKATLIK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILIYOR

Genel Kurul'da kabul edilen kanun teklifi ile Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptalleri doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapılıyor. Söz konusu düzenlemelere göre; adli yardım ödeneğinin barolar arasındaki dağıtımında birden fazla baronun bulunduğu illerde, her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 30'u, o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalanı ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımı sonucu elde edilecek puana göre dağıtılacak. Ayrıca, hukuk Meslekleri Giriş Sınavı'ndaki soru sayısı arttırılacak. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sorulacak alanlar arasına, 'milletlerarası hukuk', 'milletlerarası özel hukuk', 'genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukuku' ekleniyor. İhtiyaç duyulması halinde bu alanlara, yönetmelikle yeni hukuk alanları eklenebilecek. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak. Sınavlara yeni alanların eklenmesi ve sınavların yapılma şekli ile sınavlara ilişkin diğer hususlar Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Noterler Birliğinin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.

 

KADININ SOYADINA İLİŞKİN DÜZENLEME KANUN METNİNDEN ÇIKARILDI

Kanun ile birlikte Türk Medeni Kanunu'nda düzenlemeler yapılacak. Buna göre, koca, ana veya çocuk, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecek. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılacak. Ana doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç 1 yıl içinde dava açmak zorunda olacak. Dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hallerinde baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın altsoyu, anası veya babası, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak 1 yıl içinde soybağının reddi davasını açabilecek. Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına, birlikte evlat edinmede ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları, tek başına evlat edinmede ise ana veya baba adı olarak evlat edinenin adı yazılacak. Evlat edinilen diğer kişiler hakkında, talepleri halinde bu hüküm uygulanacak. Ayrıca, 'Evlenen kadının kocasının soyadını alacağı' hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı doğrultusunda yapılması planlanan düzenlemenin yer aldığı kanun metninden çıkarıldı.

Diğer Haberler

  1. TIR'da temizlik malzemesi kolilerine gizlenmiş 2,5 milyon dolu makaron ele geçirildi
  2. Uzman çavuş, boşanma aşamasındaki eşini öldürdü
  3. Türkiye genelinde sıcaklıklar 10 ila 15 derece düşecek
  4. İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 90'a ulaştı
  5. Rus sevgilinin ölümünde beraat kararı verilen sanık yeniden yargılanacak
  6. Evde yangın çıkaran çocukları, itfaiye ekipleri kurtardı
  7. İstanbul Valisi Gül'den "evsizleri 112'ye bildirin" çağrısı
  8. Cezaevinden izinli çıktı, hırsızlıktan yakalandı
  9. Eski eşini darbeden şüpheli tutuklandı
  10. Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi

© Copyright 2024

DHA