Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Aydın: Hemşireler görünmek istiyorlar

'Hemşirelik Haftası' kapsamında Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi’nde düzenlenen programda konuşan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın "Sağlık sistemi içerisinde bir hekim olarak hemşire olmadan ne bir ameliyat olabilir, ne bir hasta takibi mümkün olabilir. O açıdan hem bu yılın özel konusu olarak seçilen bakım ve ilgili konular hem de sağlık sistemi içerisindeki hemşirelerin fonksiyonu ve gelecek perspektifi ayrı ayrı değerlendirmeli ve gelecek planlanmalı. Hemşirelik eğitimi içerisinde özellikle son üç yıl içerisinde uluslararası sağlık hizmetlerinin de gelişimiyle birlikte İngilizce programlar önem kazanmaya başladı" dedi.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA)-

Her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Hemşirelik Haftası" etkinlikleri kapsamında Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi tarafından, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’nün destekleriyle organize edilen kutlama programı bugün düzenlenen açılış töreniyle başladı. Töreninin ardından paneller, müzik dinletileri, tiyatro gösterileri yapıldı. Panellerde insan gücünün sağlık ekonomisine etkisi, hemşire insan gücünün sağlık ekonomisine etkisi, hemşirelerin sağlık ekonomisine katkılarında özel ve kamu hastanelerinin hemşirelik hizmetleri gibi konulara değinildi. Hemşirelik Haftası Kutlama Programı kapsamında “2023 Yılına İz Bırakan Hemşire Ödülü" de takdim edildi. Ödülün sahibi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis hemşiresi Özden Şefika Bulgu oldu.

17 Mayıs tarihine kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek programın açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın yaptı. Prof. Dr. Aydın, "Programın içerisinde yer alan ilk oturumun hemşirenin görülmeyen sağlık sisteminde aslında görülmeyen yüzü gibi bir başlık var. Aslında hemşireler görünüyorlar. Görünmek istiyorlar. O açıdan bu noktada ben şu anda bulunduğumuz Türkiye'nin ilk Hemşirelik Fakültesi Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi içerisinde bu konuların görüşülmesi, gelecek perspektifi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen tüm hocalarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.

 
“HEMŞİRELİK FAKÜLTEMİZ İÇERİSİNDE DE İNGİLİZCE HEMŞİRELİK PROGRAMI AÇILDI"

Prof. Dr. Aydın, "Aslında sağlık sistemi içerisinde bir hekim olarak hemşire olmadan ne bir ameliyat olabilir, ne bir hasta takibi mümkün olabilir. O açıdan hem bu yılın özel konusu olarak seçilen bakım ve ilgili konular hem de sağlık sistemi içerisindeki hemşirelerin fonksiyonu ve gelecek perspektifi ayrı ayrı değerlendirmeli ve gelecek planlanmalı. Hemşirelik eğitimi içerisinde özellikle son üç yıl içerisinde uluslararası sağlık hizmetlerinin de gelişimiyle birlikte İngilizce programlar önem kazanmaya başladı. Bu noktada da üniversitemiz ve Hemşirelik Fakültemiz içerisinde de İngilizce hemşirelik programı açıldı. Türkçe hemşirelik programımız aktivite oldu. Günü geldiğinde İngilizce programımızda akredite olarak yoluna devam edecek. Ben bu toplantıyı düzenleyen tüm hocalarımıza yapmış oldukları çaba açısından çok teşekkür ediyorum" dedi.

Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek Nihal Esin ise konuşmasında, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hemşirelik haftası kutlama etkinlikleri uluslararası hemşireler konseyi (ICN) tarafından belirlenen, o yıla ait tema kapsamında kutlandığını belirtti. Prof. Dr. Esin, bu yılın temasının 'Hemşirelerimiz, geleceğimiz, bakımın ekonomik gücü' olarak belirlendiğini söyledi. Prof. Dr. Esin, "Bugünkü 'Sağlık Ekonomisinin Görünmeyen Yüzü: Hemşire İnsan Gücü' başlıklı panelimizde bu konuyu ele alacağız ve panelde yer alan çok değerli konuşmacılarımız değerli bilgiler vereceklerdir” diye konuştu.

Prof. Dr. Esin, “Ülkemizde hemşirelik lisans eğitimi ulusal ve uluslararası akreditasyon kriterleri ile sürdürülmekte, teorik ve uygulama bilgi kapasitesi hemşire akademisyenlerin yapmış olduğu bilimsel çalışmalar ile desteklenmektedir. Ancak eğitim ve araştırma süreçlerinde alınan bu bilginin uygulamaya yansıtılmasında sorunlar olduğu bilinmektedir. Bu konu etkinlik kapsamındaki sonraki panellerimizde ele alınacaktır. Hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları çerçevesinde yaptıkları işlerin ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, iş yüklerinin ve çalışma saatlerinin azaltılması, ücretlerinin iyileştirilmesi, özerk karar verebilme yetkilerinin eğitim seviyesine ve çalışma yıllarına göre arttırılması gerekmektedir. Ayrıca birinci basamak, okul ve iş sağlığı hizmetleri gibi alanlarda da ön planda görevlendirilmeleri sağlık bakım maliyetleri azalacaktır. Sağlık kuruluşlarında yoğun bir emekle çalışan hemşirelerin bu kuruluşlara sunduğu katkının oldukça yüksek olduğu unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“ORADAKİLERE UFAK DA OLSA DOKUNABİLMEK, YARDIM EDEBİLMEK ÇOK ÖNEMLİYDİ"

Hemşire Özden Şefika Bulgu ise "Deprem bölgesinde görev yaparken o andaki duygularım da aklıma geldi. Ama gurur duydum kendimden, hastanemden ve yöneticilerimden. Deprem bölgesi ülkenin acısıydı. Oradakilere ufak da olsa dokunabilmek, yardım edebilmek çok önemliydi. Yardım ettiğimi düşünüyorum. Onlar da inşallah iyidir. Beni hatırlarlar. Mesleğimi seviyorum. Bu ödülü bana layık gördükleri için hastane yönetimi, hemşirelik hizmetleri müdürüne ve ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.

 

“HEMŞİRELERİN PROFESYONEL GELİŞİMLERİN SAĞLANACAĞI OLANAKLARA SAYGI GÖSTERİLMELİ"

Prof. Dr. Ülkü Baykal, “Burada özellikle hemşirelerin çalışma koşulları, güvenli iş olanakları, profesyonel gelişimlerin sağlanacağı olanaklara saygı gösterilmeli. Doğru yerlerde doğru becerilere sahip doğru sayıda hemşireye yatırım yapılması gerekiyor. Hemşirelerin yetkinliklerinin arttırılması gerekir. Çünkü değişen sağlık sistemine uygun hemşire yetiştirilmesi gerekir. Hemşireler daha etkili olacakları alanlarda istihdam edilmeli" şeklinde konuştu.

 

“HEMŞİRELERİ KORUYACAK ÖNLEMLER OLMALI"

Prof. Dr. Baykal Özellikle Covid salgını sürecinde hemşirelerin çok fazla zarar gördüğünü belirterek "Hemşirelerin fiziksel ve duygusal anlamda sağlıklı ve güvenli olacağı ortamların olması gerekir . Hemşirelerin görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli doğru kaynakla sağlanmalı. Kriz ve insani yardım noktasında hemşirelerin özellikle salgın gibi doğal afet durumlarında zor koşullar altında çalışan insan kaynağı olarak onları koruyacak önlemler olmalı. Hemşirelerin yaptıkları işlerin maliyetine ilişkin 1980’lerde ortalama 7.6 gün hastanede kalırken hastalar hemşirenin bir o hasta için ayırdığı bakım süreci 4.2 saatken 2004 yılında yapılan çalışmada bu sürecin 5.6’ya düştüğü ve bakım saatinin de 10.7’ye çıktığı görülmüştür. Hastaları daha hızlı ama daha yoğun sürede bakım veriyor daha hızlı eve gönderiyoruz. Bu önemli bir nokta" diye konuştu. Uzman Hemşire Saliha Koç Aslan ise “Hemşirelik aslında gider merkezi değildir. Kritik noktalarda gelir merkezi bakışıyla baktığımızda gerektiğinde müdahale edilmesi gerekir. Komplikasyonların engellenmesiyle baktığımızda ve diğer departmanlardan verilen hizmetin değerlendirilmesiyle doğru hizmetin verildiğinin görülmesi açısından aileyi eğitmek gerekir. Evde bakım olarak baktığımızda gider değil gelir merkezine daha yakın" dedi.

Diğer Haberler

  1. İmamoğlu: İstediğimiz şey çocuklarımızın geleceğe güçlü hazırlanmaları
  2. Eski sevgilisini öldüren sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbede bozma kararı
  3. İstanbul Boğazı gemi trafiği çift yönlü olarak askıya alındı
  4. Halk otobüslerinde balık oltasından çaydanlığa kadar onlarca eşya unuttular
  5. 2024 Kudüs Raporu: Zulümler ikiye katlandı, Kudüs’teki Müslümanlar sıkıntı yaşıyo
  6. Afyon kaymağı ve bal, THY uçaklarıyla Güney Kore’ye taşınıyor
  7. Geri dönüşüm tesisinde büro olarak kullanılan konteyner yandı
  8. Mühimmat fabrikasındaki patlama kamerada
  9. Ankara'da haksız fiyat artışı denetimi
  10. Vali Gül: Her çocuğun imkanlar verildiğinde başarılı olacağına inanıyoruz

© Copyright 2024

DHA