Isparta'nın 'gül pembesi' davasında toplatma kararı iptal oldu
Isparta'da, gül pembe rengi kullanılarak piyasaya sürülen gül suyu ürünlerine ilişkin Gülbirlik'in kentteki önemli markalardan bir firmaya açtığı davada, firmaya ait ihtiyati tedbir kararı uygulanarak piyasadan toplatılan gülsuyu ürünleriyle ilgili ihtiyati tedbir kararı iptal edildi.
Isparta'ya ilk defa 1888 yılında, Bulgar göçmeni Müftüzade İsmail Efendi tarafından, Bulgaristan'ın Kızanlık yöresinden getirilen gül fidanları, 100 yılı aşkın süredir 'Isparta Gülü' olarak üretiliyor. Isparta'da gül üretimi başladığından bugüne çok sayıda ulusal ve uluslararası şirket ile 1954 yılında kurulan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik), gül yağı ve gül suyu başta olmak üzere gül ürünlerinin üretimi ve satışını gerçekleştiriyor. Isparta gülünden elde edilen gül yağı dünyaca ünlü birçok kozmetik ve parfüm markası tarafından kullanılıyor.
GÜL YAĞI İTHALATI ORTAYA ÇIKTI
Özellikle son yıllarda yönetimi eleştirilen ve 8 bin üretici ortağı bulunan Gülbirlik'in, gül üretiminde Isparta'nın en önemli rakibi olan Bulgaristan'dan 2018 yılında gül yağı ithal ettiği ortaya çıkmıştı. Dönemin Isparta Genç İşadamları Derneği Başkanı ve aynı sektörde faaliyet gösteren Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) meclis üyesi Barış Gümüş'ün, Gülbirlik'in, Bulgaristan'dan gül yağı ithal ettiğine dair 90 bin 385 euroluk belge ortaya çıkarmıştı.
YÖNETİMİ İSTİFAYA ÇAĞIRDI
Gümüş, gül yağını dünyaca ünlü parfümeri ve kozmetik markalarının kullandığını, Isparta gülünün üretimi ve üreticisini teşvik etmek yerine Bulgaristan'dan gül yağı ithal edilmesini eleştirerek, Gülbirlik yönetimini istifaya davet etmişti. Bulgaristan'dan gül yağı ithal edilmesinin ortaya çıkmasıyla, Isparta kozmetik sanayinin en büyüklerinden biri olan Barış Gümüş ve Gülbirlik arasındaki gerilim, sonrasında taklit ürün suçlamalarıyla mahkemeye intikal etti.
İLK DAVADA TAKLİT DEĞİL KARARI
Isparta Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren MCC Kozmetik Sanayi A.Ş. firmasının sahibi Barış Gümüş aleyhine, tescilli markası Ala Rose'nin gül suyu ürünlerinin şişe ve kutularında, Gülbirlik'e ait Rosense markasına ait şişe ve kutularla gül pembesi renklerinin, şişe ve kutularındaki tasarımın taklit edildiğine dair dava açıldı. Isparta 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 'başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek malı satışa arz etmek veya satmak' suçlamasıyla 2019 yılı temmuz ayında açılan dava, 2021 yılı haziran ayında sonuçlandı. Mahkeme, Barış Gümüş'e ait ürünler üzerinde marka taklidi yapılmadığına karar verdi.
15 BİN ŞİŞE GÜLSUYU PİYASADAN TOPLATILDI
Gülbirlik aynı yıl İstanbul 1'inci Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne, gül suyu ürünlerinde kullanılan gül pembesi renkler de dahil taklit edildiğine dair ihtiyati tedbir talebiyle başka bir dava açtı. Bu davada ise ihtiyati tedbir kararı kapsamında, firmanın markasına ait tüm gül suyu ürünlerinin depolar, mağazalar ve internet üzerindeki satış alanlarının tümünden toplatılmasına karar verildi. Bu karar üzerine 11 Şubat 2021 tarihinde toplamda 375 bin TL değerinde 15 bin şişeye yakın gülsuyu fabrika ve piyasadan toplatılarak yediemine alındı.
FİRMANIN İLK İTİRAZI KABUL EDİLDİ
Mahkemenin ihtiyati tedbir kararına karşı firma avukatları, taklit iddialarının dış kutuyla ilgili olduğu, şişeler ve gülsuyunu içermediği, dolayısıyla ürünlerin bozulabileceği gerekçesiyle iadesi için itirazda bulundu. Mahkeme itirazı haklı bularak, 20 Ocak 2022'de ürünlerin iç kısmının iadesine karar verdi ve iadesi gerçekleştirildi.
İKİNCİ İTİRAZ ÜST MAHKEMEYE
Firma avukatları ikinci itirazlarını ise İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ne yaptı. Dış kutuların da benzemediği, taklit olmadığı yönündeki itiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 44'üncü Hukuk Dairesi, Gülbirlik'in ihtiyati tedbir kararı isteminin reddine, firmanın ihtiyati tedbire itirazının kabulüne oybirliğiyle karar verdi.
TAZMİNAT VE CEZA DAVASI
İhtiyati tedbir nedeniyle 2021 yılı şubat ayından 2022 yılı ocak ayına kadar hiç satış yapamadıklarını belirten firma sahibi Barış Gümüş, bu süreçte alternatif ürün için de yeni ambalaj vb çalışmalar nedeniyle ayrıca 1 milyon TL'lik yatırım yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Üst mahkemenin son kararıyla daha önce iç kısımları iade edilen ürünlerin, dış kutularının da önümüzdeki günlerde iade edileceğini belirten Gümüş, “İhtiyati tedbir kararının kaldırılması ünlerimizin taklit olmadığının göstergesi. Firma olarak bu süreçte, satış yapamadığımız dönemler ve en önemlisi de marka değerimize verilen zarar gibi nedenlerle, mahkeme süreci tamamlandığında Gülbirlik yönetimi hakkında hem görevi kötüye kullanmak hem de zararımızın tanzimi için tazminat davaları açacağız" diye konuştu.