Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İmralı Adası açıklarında batan kargo gemisinin yeri tespit edildi

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürerken, geminin battığı yer tespit edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından, geminin, 51 metre derinlikte, deniz tabanındaki görüntüleri ortaya çıktı.

ABONE OL
Esra TÜRKER-Denizhan KARAHANCI-İsmail Hakkı SEYMEN-Yiğithan HÜYÜK/MUDANYA (Bursa), (DHA)

 

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

18:11 MSB: KARGO GEMİSİ, 51 METRE DERİNLİKTE TESPİT EDİLDİ

MSB tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Deniz Kuvvetlerimiz, ayrıca arama- kurtarma çalışmaları için bir adet Deniz Karakol Uçağı görevlendirdi. İzmit Körfezi'nde bulunan araştırma gemimiz TCG ÇUBUKLU ile Erdek Deniz Üs Komutanlığında görevli mayın avlama gemimiz TCG AYVALIK da bölgeye intikal etti. Su altı ve su üstü arama yeteneklerine sahip olan her iki gemimiz bölgede arama- kurtarma çalışmalarına destek sağlarken, ilave olarak Karadeniz açıklarındaki arama- kurtarma gemimiz TCG AKIN da destek için bölgeye intikale devam ediyor" denildi.

'ESKİŞEHİR 1'İNCİ ANA JET ÜS KOMUTANLIĞI'NDA HAZIR BEKLETİLİYOR'

Açıklamanın devamında, "Diğer yandan Deniz Kuvvetlerimize ait bir adet Seahawk helikopteri Çanakkale Deniz Hava Üs Komutanlığında, Hava Kuvvetlerimize ait bir adet AS532 tipi helikopter de bölgeye hareket etmek üzere Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda hazır bekletiliyor" ifadeleri kullanıldı.

17:21 LİMAN BAŞKANLIĞI'NA YANLIŞ LİSTE BİLDİRMİŞLER

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alıp batan, yeri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından, 51 metre derinlikte tespit edilen 'BATUHAN A' isimli gemide olduğu açıklanan mürettebattan yağcı olarak görevli Doğuşcan Yaylak’ın (24) 2 gün önce gemiden ayrıldığı öğrenildi. Ticari geminin kaptanı ve armatörü tarafından Liman Başkanlığı'na bildirilen listede Doğuşcan Yaylak’ın isminin de yer aldığı ve gemi acentesi hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

'2 GÜN ÖNCE GEMİDEN AYRILDIM, YERİME BAŞKA YAĞCI GELDİ'

Doğuşcan Yaylak da sosyal medya hesabından bir görüntü paylaşarak gemide olmadığını açıkladı. Yaylak, açıklamasında, "2 gün önce gemiden ayrıldım. Bu sabah da geminin battığını öğrendim. Ben o gemide değilim, o gemide şu anda bulunmuyorum. Benim yerime, ben gemiden ayrılırken bir yağcı arkadaşım geldi. O yağcı arkadaşımı da görmedim ben. Yoldaydı, ben ondan önce ayrıldım. Ben gerekli yerlere, gerekli bilgileri verdim. Haberlerde benim ismim geçiyor, o isim yanlış. Ben değilim, başkası o. Onun ismini de bilmiyorum. Yeni gelen, katılan bir arkadaşımız olduğu için göremedim de" ifadelerini kullandı.

'YER TESPİTİ SONRASI BATIĞA DALIŞ İÇİN PLANLAMA YAPILACAK'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Marmara Denizi İmralı Adası'nın güneybatısında 6 mürettebatın bulunduğu 'Batuhan A' isimli kuru yük gemisini arama-kurtarma faaliyetlerine yönelik çalışmaların denizden ve havadan sürdürüldüğü belirtildi. Olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın tüm birimlerle koordinasyon halinde gelişmeleri takip ettiği kaydedilerek, "Bu sabah yerel saat 06.30 sularında Marmara Adası'ndan Gemlik Limanı'na seyir halinde bulunan 69,1 metre uzunluğundaki ve 1150 ton dolamit madeni (partikül boyutunda) yüklü 'Batuhan A' isimli gemi, Mudanya açıklarında İmralı Adası'nın güneybatısında karaya 5,3 deniz mili (10 kilometre) mesafede uydu yardımlı sistemden acil durum sinyali alınmıştır. Gemide 6 mürettebat bulunurken ilgili mevzuat gereğince gemici yeterliliği olan gemi armatörü de 6 kişilik personel arasında yer almaktadır. Gemi ile Türk Radyo arasında 06.28'de gerçekleştirilen telsiz görüşmesi ve Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi'nce Cospas Sarsat Sistemi'nden 06.32'de alınan acil durum 'EPIRB' sinyali sonrasında Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezimiz koordinasyonunda arama ve kurtarma faaliyetleri başlatılmıştır. Bölgeye ilk olarak ulaşan TCSG 313, KEGM 4 ve KEGM 6 botlarınca gemiye dair bir iz bulunamamakla birlikte içi boş 1 can salı ve 1 adet can simidi tespit edilmiştir" denildi. Olay zamanında 5 bofor kuvvetinde (2,5 metre dalga boyu, 35 kilometre/saat rüzgar hızı) hava olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerine saat 10.30'da İzmir Menderes'ten havalanan 1 adet uçak da katılmıştır. SG 552 kuyruk numaralı Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 1 uçağa ilave olarak TCSG 25, TCSG 313 ve TCSG 85 botları ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı KIYEM 4 ve KIYEM 6 botları tarafından arama kurtarma faaliyetleri icra edilmekte olup, Bakanlığımız Nene Hatun acil müdahale gemisi de 15.30 saatinde olay yerinde olmak üzere intikal halindedir. Ayrıca, geminin tam yerinin tespit edilmesi için Deniz Kuvveleri Komutanlığı'na bağlı sonar cihazı olan TCG Çubuklu olay yerine ulaşmış, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait TCG Ayvalık ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı TCSG Güven gemisi aynı amaçla olay yerine intikal etmektedir. Olay yerinin derinliği 55 metre civarında olup yer tespitine müteakip batığa dalış için planlama yapılacaktır."

'TEYİD DALIŞI'

Bakanlıktan yapılan son durum açıklamasında da "Marmara Denizi İmralı Adası'nın güneybatısında 6 mürettebatın bulunduğu 'Batuhan A' kuru yük gemisini arama faaliyetlerinde enkaz görüntüsüne ulaşıldı. Deniz Kuvvetleri'ne bağlı sonar kabiliyetli gemi tarafından 51 metrede geminin enkaz görüntüsüne ulaşılmıştır. Söz konusu enkaz görüntüsünün gemiye ait olup olmadığının teyidi için dalış planlaması yapılacaktır" denildi.

17:08 GEMİNİN ENKAZ GÖRÜNTÜSÜNE ULAŞILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Marmara Denizi’nin İmralı Adasının güney batısında 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A kuru yük gemisini arama faaliyetlerinde enkaz görüntüsüne ulaşıldı.

16:48 BATAN GEMİNİN YERİ TESPİT EDİLDİ

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürerken, geminin battığı yer tespit edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri tarafından, geminin, 51 metre derinlikte, deniz tabanındaki görüntüleri ortaya çıktı.

 



GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, adanın güneybatısında su alan ‘BATUHAN A’ isimli 69 metre boyundaki genel kargo gemisi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KEGM-6 ve KIYEM-4 hızlı tahlisiye botlarının olay yerine ivedilikle yönlendirildiği kaydedildi. Saat 06.25’te yardım sinyali gönderen gemi ile saat 07.12’de sinyalin kesildiği öğrenildi. 

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, olayın ardından bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı iki ekibin yanı sıra Balıkesir'in Bandırma ilçesinden bir ekibin gönderildiğini söyledi. Vali Demirtaş, "Su alarak batan gemide, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor" dedi. Geminin battığı bölgede dalgaların boyunun 3 metreye yaklaştığını aktaran Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Mudanya ilçesindeki yerleşkesinde çalışmaları koordine ettiğini dile getirdi. Bu arada arama çalışmaları sırasında boş bir can salı bulunduğu belirtildi.

GEMİ MÜRETTEBATININ İSİMLERİ BELLİ OLDU

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürerken, kayıp mürettebatın isimleri de belli oldu.

Mermer tozu yükünü Gemlik Limanı'na götürmek üzere, dün saat 20.30'da Marmara Adası Badalan Limanı'ndan kalkış yaptığı öğrenilen gemide, kaptan Hasan Mehmet Uyanık (69), başmühendis-makinist Murat Çalışkan (33), usta gemici ve aynı zamanda geminin sahibi olan Murat Altıntaş (51), gemici olarak kayıtlarda yer alan aşçı Zeynep Kılınç (33), makine stajyeri Ahmet Atav (22) ve yağcı olarak görev yapan Doğuşcan Yaylak'ın (24) olduğu öğrenildi.


NENE HATUN RÖMORKÖRÜ İLE MAYIN GEMİSİ DE ÇALIŞMALARA KATILACAK

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmalarıyla ilgili Bursa Valiliği'nden yeni bir açıklama geldi. 6 kurtarma botu, 1 Sahil Güvenlik korveti, 1 helikopter, 1 keşif karakol uçağı ile aramaların sürdüğü belirtilen açıklamada, ilerleyen saatlerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait 1 kurtarma gemisi, 1 mayın gemisi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait Nene Hatun römorkörünün de çalışmalara katılacağı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:



"15 Şubat 2024 Perşembe günü saat 06.32'de Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı Harekat Merkezi tarafından içerisinde 6 personel bulunan BATUHAN A isimli ticari geminin Marmara Adası Badalan Limanı'ndan 1250 ton mermer tozu yükü ile 14 Şubat Çarşamba günü saat 20.30'da çıkış yaparak Gemlik Limanı'na intikali esnasında Karacabey kuzeyi 4 mil açığında (40 28.47K-028 16.40D) 06.20'de battığı ihbarı alınmıştır. İhbarın alınmasına müteakip arama kurtarma çalışmalarına başlanmış olup, halihazırda 12.00 itibarıyla AFAD, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi, Jandarma, UMKE, ANDA, AKUT ve NAK ekiplerinden oluşan toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 adet Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personelle kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Arama kurtarma faaliyetine katılan halihazırda 1 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Korveti, 3 adet Sahil Güvenlik botu, 1 adet Sahil Güvenlik helikopteri, 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Keşif Karakol Uçağı, 2 adet Kıyı Emniyet botu arama kurtarma faaliyetlerine devam etmektedir.

İlerleyen saatlerde 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi ve 1 adet mayın gemisi, ROV (Sualtı Robotu) cihazı bulunan Deniz Polisi ekibi ve 1 adet Kıyı Emniyet unsuru olan Nene Hatun römorkörü arama kurtarma faaliyetlerine katılacaktır.”

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 59 metre boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuru yük gemisinden saat 06.32'de acil durum sinyali alındığı kaydedildi. Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) deniz ve hava unsurlarının yönlendirildiği belirtilerek, bölgedeki gemilere de Türk Radyo aracılığıyla çağrı yapıldığı ifade edildi. Ancak Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyalinin saat 07.12'de kesildiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliği'nin ilgili bendine göre 'Tehlike safhası' ilan edilmiştir. Söz konusu gemi, dün akşam saat 20.00 sularında Marmara Adası'ndan Gemlik'e yüklü olarak seyre kalkmıştır. Arama ve kurtarma faaliyetleri tüm ilgili unsurlarca devam etmektedir. Batuhan A isimli gemi için bölgeye intikal eden TCSG 25, TCSG 85, TCSG 313 botları aramalara devam etmektedir. Helikopter, hava muhalefetinden dolayı kalkış yapamamıştır. Şu ana kadar yapılan aramalarda içi boş bir can salı bulunmuştur. KEGM'ye ait KEGK 6 ve KIYEM 4 isimli hızlı can kurtarma botları da olay mahalline ulaşarak arama çalışmalarına başlamıştır."

BAKAN YERLİKAYA, AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu sabah 06.30'da Marmara Denizi'nde, Bursa Karacabey açıklarında içerisinde 6 mürettebat bulunan 'Batuhan A' isimli bir ticari geminin ağır hava ve deniz şartları nedeniyle batmaya başladığı bilgisi alınmıştır. Olay mahalline derhal 2 Sahil Güvenlik gemisi ve 2 Sahil Güvenlik botu sevk edilmiş, eş zamanlı olarak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından da 2 adet römorkör bölgede görevlendirilmiştir. Başlatılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde geminin battığı değerlendirilen bölgede 1 adet boş can salı tespit edilmiştir" dedi. Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere 1 Sahil Güvenlik korveti ve 1 Sahil Güvenlik uçağının daha görevlendirildiğini bildiren Bakan Yerlikaya, "Olumsuz hava şartları sebebiyle bölgeye intikal edemeyen 1 Sahil Güvenlik helikopteri hazır olarak beklemekte, hava şartlarının müsaade etmesiyle birlikte derhal intikale geçecektir. Bölgede başlatılan arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir" ifadelerini kullandı.

3 YIL ÖNCE KARAYA OTURMUŞ

 Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, ‘BATUHAN A’ isimli 69 metre boyundaki gemi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Geminin, 1200 ton mermer tozu yükünü Gemlik Limanı’na götürmek üzere, dün saat 20.30’da Marmara Adası Badalan Limanı’ndan kalkış yaptığı öğrenildi.

Murat Altıntaş’a ait olan geminin, Marmara Adası-Gemlik arasında çalıştığı ve Altıntaş’ın da gemide yaşadığı kaydedildi. 6 kişilik kayıp mürettebat arasında gemi sahibi Murat Altıntaş ile yine gemide yaşayan Zeynep isimli bir aşçının olduğu değerlendiriliyor. İmralı Adası’nın güneybatısında Bursa’nın Karacabey ilçesinin 5 mil açığında batan geminin, 3 yıl önce de Çanakkale açıklarında karaya oturduğu ve 2 günde kurtarıldığı öğrenildi.


BATAN GEMİDEN DAHA ÖNCE YAYIN YAPMIŞ

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor.

Denizden ve karadan devam eden aramalara 1 Sahil Güvenlik helikopteri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Keşif Karakol Uçağı ile de havadan destek verilirken, gemi mürettebatından yağcı Doğuşcan Yaylak'ın (24) batan gemiden yaptığı ve sosyal medyada yayınladığı görüntüler ortaya çıktı. 20 Ocak'ta batan gemiden canlı yayın yapan Yaylak'ın, seyir halindeyken yaptığı yayınla birine teşekkür ettiği görüldü.



BURSA VALİSİ DEMİRTAŞ: 275 PERSONELLE KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Denizden, karadan ve havadan devam eden arama çalışmalarını, Mudanya ilçesindeki Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda oluşturulan kriz merkezinden yöneten Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, kameraların karşısına geçerek, arama faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Demirtaş, şunları kaydetti:

“Saat 06.32’de Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı Hareket Merkezi tarafından içerisinde 6 mürettebat bulunan ‘Batuhan A’ isimli ticari geminin, Marmara Adası Badalan Limanı'ndan 1250 ton mermer tozu yükü ile 14 Şubat 2024 saat 20.30’da çıkış yaparak, Gemlik Limanı'na intikali esnasında, Karacabey kuzeyi 4 mil açığında, 06.20’de battığı ihbarı alınmıştır. İhbarın alınmasına müteakip arama kurtarma çalışmalarına başlanmıştır. Başkanlığımda, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda kriz merkezi oluşturulmuş, saat 15.00 itibariyle AFAD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, deniz polisi, jandarma,

UMKE, ANDA, AKUT VE NAK

ekipleri tarafından toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 adet Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personel ile kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan halihazırda 1 Sahil Güvenlik korveti, 3 adet Sahil Güvenlik botu, 1 adet Sahil Güvenlik helikopteri, 1 adet Sahil Güvenlik uçağı, 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı keşif karakol uçağı ve 2 adet Kıyı Emniyet botu arama kurtarma faaliyetlerine devam etmektedir. İlerleyen saatlerde 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi, 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mayın gemisi, ROV cihazı bulunan deniz polisi ekibi ve 1 adet Kıyı Emniyeti’nin unsuru olan Nene Hatun romörkörü ve 1 adet RHIB bot arama kurtarma faaliyetlerine katılacaktır.”

‘DENİZ KUVVETLERİ’NİN GEMİSİ, BATAN GEMİNİN YERİNİ TESPİT EDECEK’

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 3 gemi ile batan geminin yerinin tespitinin yapılacağını kaydeden Vali Demirtaş, “Bundan sonra arama kurtarma çalışmalarımız Deniz Kuvvetleri'nden 2 tane gemimiz geliyor. Bu gemiyle birlikte inşallah ilk etapta o geminin yerinin tespiti yapılacak. Ondan sonra hem sahil güvenlik hem kıyı emniyeti güvenliği hem de bizim Sahil Güvenliğimiz ve Deniz Kuvvetleri hep birlikte bir çalışma yapacaklar. Muhtemelen belki 1 saat sonra, belki yarım saate kadar 2 gemimiz bize ulaşacak. Bir gemimiz akşama doğru ulaşacak. Akşam saat 5-6’ya doğru oturacağız bir toplantı yapacağız orada. Ve ondan sonra işlemlere başlayacağız” dedi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, geminin son sinyalinin alındığı noktada bulunamamasının sürüklenmiş olma ihtimalini akıllara getirdiği yönündeki soruya ise “Onu tam bilemiyoruz. Yani ancak arama faaliyetlere başladıktan sonra tespitini yapabiliriz” diye yanıt verdi.

BATAN GEMİNİN LİMANDAN ÇIKIŞ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak batan, 'BATUHAN A' isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Geminin mermer tozu yükünü Gemlik Limanı'na götürmek üzere, dün saat 20.30'da Marmara Adası Badalan Limanı'ndan kalkış yaptığı görüntüler ortaya çıktı. Görüntüde ticari geminin, 14 Şubat akşamı yükünü tamamlayıp limandan ayrıldığı anlar yer aldı.

 

Diğer Haberler

  1. BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
  2. Ehliyetsiz sürücünün kullandığı otomobil, önündeki araca çarptı; 4 yaralı
  3. Kamyonet, önünde sürüklediği minibüsle eve girdi
  4. Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi'nde, plastik malzeme fabrikasında yangın
  5. Bursa'da lodos etkili oldu; otobüs durağı yerinden söküldü, sokaktaki atık giysi dolabı araçların üzerine devrildi
  6. Harçlık vermeyen dedesini de kendisini de bıçakladı
  7. Park halindeki belediye minibüsü alev alıp, demir yığınına döndü
  8. Ataşehir'de, rezidansın 20'inci katından düşüp hayatını kaybetti
  9. Tunceli'de 10, Elazığ'da 7 gün 'eylem' yasağı
  10. Bıçaklı yaralamadan girdiği cezaevinden tahliye olup, eşi ve kayınpederini bıçakladı

© Copyright 2024

DHA