Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

İki öğretmen otizme dikkat çekmek için yüzlerce kilometre pedal çevirdi

İstanbul'da yaşayan Nurullah Aybar ve Kesra Aybar çifti, otizme dikkat çekmek için bisikletle il il, ülke ülke geziyor. Öğretmen çift, gittikleri yerlerde otizmi anlatarak farkındalık yaratmaya çalışıyor.

ABONE OL
Serap ILGIN, İlkay DİKİCİ/ İSTANBUL, (DHA)

Nurullah ve Kesra Aybar, otizme farkındalık oluşturmak adına iki yıl önce bisikletlerine binip pedal çevirmeye başladı. Bugüne kadar toplam 2 bin 440 kilometre yol kat ettiklerini belirten iki öğretmen, okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte otizme farkındalık yaratmak için bisikletleriyle dünyayı geziyor. Gittikleri yerlerde insanlara erken tanının öneminden söz eden ikili, aynı zamanda insanlara otizmi anlatarak otizmli çocuklara yardım etmeyi amaçlıyor.

8,5 GÜNDE 786 KİLOMETRE

Nurullah Aybar, “Geçen yıl Türkiye'den Bulgaristan'a trenle giderek bunu başlattık. Sofya, Selanik, Üsküp, Sofya rotasında toplam 786 kilometrelik ilk rotamızı 8,5 gün içinde gerçekleştirdik. Kamp attığımız yerlerde otizm farkındalığı yaratmak adına erken tanının önemli olduğunu anlatan kısa notlar yapıştırdık. Yolda karşılaştığımız birileri olunca onlarla otizme dair kısa kısa muhabbetlerimiz oldu. Bu sene devamında 'ne yapabiliriz' diye düşününce Hopa'dan yola çıktık. Hopa, Gürcistan, Ermenistan, İran ve Türkiye (Van) olmak üzere 1654 kilometrelik bir rotayı tamamladık" diye konuştu.

Kesra Aybar, “Zaten günlük hayatımızda pedal çeviriyorduk. Bunu günlük hayatımızda nasıl şekillendirebiliriz, otizmli çocuklar adına nasıl kullanabiliriz diye düşündük. Üzerinde 'otizme pedal çevir' yazan tişörtlerimizi giyip uluslararası alanda pedal çevirme fikri gelişti. Gezerken otizm gündemimizde olmaya başladı. Kendi aramızdaki sohbetlerde dahi otizmi konuşuyorduk. Biz başkalarına farkındalık yaratmaya başlarken kendimizin de bu konuya daha çok değindiğimizi ve gündemimiz içinde bu konunun daha fazla yer aldığını fark ettik" diyerek bu projeye nasıl başladıklarını anlattı.

'KAFAYI MI YEDİNİZ' DEDİLER

Karşılaştıkları tepkilerden söz eden Nurullah ve Kesra öğretmen, “Bize genelde 'kafayı mı yediniz' diye tepki gösterdiler. Otobüs yok mu uçak yok mu dediler. Ama kendi hoşumuza giden bir aracı başka bir niyetle kullanma imkanı oluyor" dedi. Aynı zamanda yaptıkları projenin desteklenmesi için çağrıda bulunan Aybar çifti, “Desteklendiği takdirde yaptıklarımız hem niteliksel hem niceliksel olarak daha anlamlı hale gelecek" diye konuştu.

İki öğretmenin projesini dinleyen Aziz Serdar, “Arkadaşların anlattığı konuyla ilgili az çok alakam vardı. Mesela konuşmaya geç başlama, göz kontağı kurmama gibi şeyler anlattılar. Yaptıkları proje güzel, en azından ailede öyle bir çocuk varsa onu önceden tespit edip eğitime yönlendirmek açısından faydalı olacağını düşünüyorum“ dedi. Projeye ilgi duyduğunu belirten Yasemin Boztepe ise “İlgimi çekti tabii ki çünkü sonuçta çocukların toplumsal bir sıkıntısı bu, farkında olmak ve onlara yardımcı olabilmek önemli bir konu" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Telefonla konuşmak için tepeye tırmanmaktan kurtuldular
  2. TARPOL, tarım ve gıda ekosistemine ilişkin veri kaynağı oluşturdu
  3. SMA'lı İkbal'in annesi: Umut ile en son olay günü konuştuk
  4. Murat Kekilli'nin annesi toprağa verildi
  5. Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, UNESCO bünyesindeki ICORP Başkanlığına seçildi
  6. Mersin'deki rüşvet operasyonunda, aralarında gümrük müdürünün de olduğu 91 şüpheli tutuklandı
  7. Çığda ölen milli judocu Emre, son yolcuğuna uğurlandı
  8. Bakırköy'de kamyon alt geçide sıkıştı; sürücüye para cezası kesildi
  9. Fabrika çalışanlarını rehin almıştı; mahkeme, tutuklama talebini reddetti
  10. Başakşehir'de okul bahçesinde düşerek beyin kanaması geçiren çocuğun annesinden ihmal iddiası

© Copyright 2024

DHA