İDO Genel Müdürü Murat Orhan: “Yaşanan fırtınada hasar gören araçların hasar tazmini yönünde gerekli işlemler yapılmaktadır”
Geçtiğimiz günlerde Yalova-Yenikapı seferi sırasında fırtınaya yakalanan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) feribotunda bulunan araçlar yüksek dalgaların çarpması sonucunda zarar gördü. Yaşanan olayla ilgili açıklamalarda bulunan İDO Genel Müdürü Murat Orhan, “20 Nisan Cumartesi günü saat 15.45 hareketle Yalova-Yenikapı seferi sırasında 340 yolcu ve 69 araç taşıyan Yavuz Sultan Selim isimli gemimiz denizcilikte ‘kaçak hava’ olarak adlandırılan bir hava olayına maruz kalmıştır. Bu olay sonrasında 7 araç ve 1 motosiklette hasar gerçekleşmiştir. Bu hasara ilişkin Sigorta Birim Yöneticiliğimiz tarafından tüm işlemler başlatılmış ve hasarların tazmini yönünde gerekli işlemler yapılmaktadır. Aslında geminin seferi icra etmesi açısından herhangi bir olumsuz durum olmamakla beraber o anda yüksek dalganın verdiği araç hasarları mevcut oldu. Dolayısıyla sefer güvenliğine yönelik herhangi bir olumsuz durum yaşanmamıştır. Sosyal medyadaki görüntüler ve yorumlar aslında bir sefer güvenliğinin zafiyeti olduğu şeklinde yansıtıldı. Fakat kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Bir yolcu kaybı olmaması, yolcu sağlığına yönelik olumsuz bir durum yaşamaması en büyük tesellimiz oldu” dedi.
20 Nisan Cumartesi günü 15.45 hareketle Yalova-Yenikapı seferini gerçekleştiren 340 yolcu ve 69 araç taşıyan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) feribotu yaşanan fırtınadan etkilendi. Fırtınadan kaynaklı yükselen dalgalar feribotun garajında bulunan araçlara zarar verdi. Vatandaşlar sosyal medya üzerinden yaşanan fırtınaya ilişkin videolar paylaşarak, araçların zarar gördüğüne ve seferlerin neden iptal edilmediğine yönelik eleştirilerde bulundu. İDO yetkilileri yaşanan fırtınanın sefer rotasında gerçekleştirilen kontroller esnasında öngörülmediğini ve yalnızca beş dakika içerisinde gerçekleşip sona erdiğini, zarar gören araçların zararlarının da karşılanacağını kaydetti. Yaşanan fırtına anları feribotta bulunan güvenlik kameralarına yansıdı. Kameraya yansıyan görüntülerde dalgaların bir anda yükselerek araçlara zarar verdiği ve o anlarda da feribot içerisinde bulunan vatandaşların cama yönelerek dışarıya baktığı görülüyor.
“YAŞANAN FIRTINADA 7 ARAÇ VE 1 MOTOSİKLET ZARAR GÖRDÜ”
Sefer sırasında yaşanan fırtınadan etkilenen araçların zararlarının karşılanacağını kaydeden İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü Murat Orhan, “20 Nisan Cumartesi günü saat 15.45 hareketle Yalova-Yenikapı seferi sırasında 340 yolcu ve 69 araç taşıyan Yavuz Sultan Selim isimli gemimiz denizcilikte ‘kaçak hava’ olarak adlandırılan bir hava olayına maruz kalmıştır. Bu olay sonrasında 7 araç ve 1 motosiklette hasar gerçekleşmiştir. Bu hasara ilişkin Sigorta Birim Yöneticiliğimiz tarafından tüm işlemler başlatılmış ve hasarların tazmini yönünde gerekli işlemler yapılmaktadır. Özellikle sosyal medyada bu seferlerin güvenliğine yönelik yapılan eleştirilere yönelik birkaç ifadede bulunmak isterim. Sefer iptalleri aslında bir komisyonun uhdesinde yürütülüyor.
Bu seferlere ilişkin de herhangi bir olumsuz durum daha önce hava raporlarında görülmedi. Bunun karşılığında 15.45 Yenikapı -Yalova seferimiz de aslında yapıldı. Dolayısıyla onda herhangi bir sorun olmadı. Buna yönelik olarak da öngörülebilir bir hava durumu değildi bu. Yapacağımız herhangi bir tedbir buna yönelik değildi. Aslında geminin seferi icra etmesi açısından herhangi bir olumsuz durum olmamakla beraber o anda yüksek dalganın verdiği araç hasarları mevcut oldu. Sefer güvenliğine yönelik herhangi bir olumsuz durum yaşanmamıştır. Bir saat yirmi dakikalık bir sefer sürecinin beş dakikalık bir bölümünde bu havaya yakalanıldı. Dolayısıyla herhangi bir sefer güvenliğine ya da yolcu güvenliğine olumsuz yansıyacak bir durum yaşanmamıştır. Bu seferin hem öncesinde hem de sonrasında seferler yapılmaya devam edildi. Bir yolcu kaybı olmaması, yolcu sağlığına yönelik olumsuz bir durum yaşamaması en büyük tesellimiz oldu” dedi.
“SOSYAL MEDYAYA YANSIYAN ŞEKİLDE GÜVENLİK ZAAFİYETİ SÖZ KONUSU OLMADI”
Sosyal medyada paylaşılan görüntülere yönelik açıklamalarda bulunan Orhan, “Yedi araç ve 1 motosiklet hasar gördü. Hatta yolcularımızdan bir tanesinin laptopuyla ilgili de birtakım hasarların olduğu da bize beyan edildi. Biz Sigorta Birim Yöneticiliğimize bunun da karşılanması yönünde bilgilendirmeyi yaptık. Sosyal medyadaki görüntüler ve yorumlar aslında bir sefer güvenliğinin zafiyeti olduğu şeklinde yansıtıldı. Fakat kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil.
Birçok aşamada hem sefer iptalleri hem de yolculuk tecrübesi kontrol edilmekte ve belirli programlardan geçirilmekte. O yüzden yansıtıldığı ya da yorumlandığı şeklinde bir zafiyet söz konusu olmadı. Biz denizde yolculuk hem çevreci hem rahat hem konforlu bir alternatif. Biz İDO olarak denizde vatandaşlarımızın güvenli yolculuğu için tüm tedbirleri aldığımızı belirterek tüm yolcularımızı gemilerimize seyahate davet ediyoruz” diye konuştu.
“YÜKSEK DALGALARLA MÜCADELE ESNASINDA BAZI ARAÇLARDA HASARLANMALAR SÖZ KONUSU OLDU”
Yaşanan fırtınanın beklenmedik bir hava olayı olduğunu vurgulayan İstanbul Deniz Otobüsleri Operasyon Müdürü Alper Demircan, “20 Nisan günü maalesef bizleri üzen, yolcularımızı da rahatsız eden bir hava olayı yaşadık. Öncelikle hava raporlarını şirketimizde haftalık kontrol ederek başlarız. Daha sonra bu günlük, saatlik, hatta seferlik kontroller şeklinde devam eder. 20 Nisan 15.45 günü Yalova-Yenikapı seferinde her zaman yaptığımız gibi karşılıklı sefer olduğu için Yenikapı'dan kalkan sefer kaptanı ile Yalova’dan kalkan sefer kaptanı hava durumu değerlendirmesi yapmış oldular. Havanın sefere mani bir durum teşkil etmediği değerlendirildi ve sefer alındı.
O gün hava raporlarına göre kuzeyden kuvvetli fırtına ihbarı vardı. Fakat Marmara'nın batı kesiminde sabah saatlerinde kuzeyden kuvvetli rüzgar eserken Marmara'nın doğu kesiminde güney yönlü rüzgar hakimdi. Sabah seferlerimizi, Bursa seferlerimizi yaptık. Yine Yenikapı, Yalova 07.45, 09.45, 11.45 ve 13.45 seferlerimizi sorunsuz tamamladık. Aslında bir saat yirmi dakikalık seferin bir saat on dakikasında her şey normaldi. Fenerbahçe açıklarına gelindiğinde ise hava raporlarının aksine güney yönlü esen rüzgar çok şiddetlenmiş oldu.
Orada yaşanan 5-10 dakikalık güney yönlü rüzgarın oluşturduğu yüksek dalgalarla mücadele esnasında maalesef garajda ön sırada bulunan bazı araçlarda hasarlanmalar söz konusu oldu. Akabinde akşam saatlerinde Marmara'da raporla uyumlu, kuzeyli kuvvetli rüzgar hakim oldu. Biz zaten Pendik-Yalova, Eskihisar-Topçular, Sirkeci-Harem seferlerimizi de iptal etmiş olduk. Yolcularımızı dalgaların negatif yönünü etkilemesi farklı değerlendirmelere sebep olabiliyor. Olay sonrası gemimizde bazı dediğim gibi garajda ön sırada bulunan bazı araçlarda hasarlanmalar söz konusu oldu. Bunun yanında herhangi bir yolcu yaralanması, farklı bir hasar oluşmadı. Kıyıya yanaşmamızı müteakip hasar tespitler yapıldı. Sigorta birimimiz hemen konuyu takibe aldı” ifadelerini kullandı.