Hakkari Valisi Ali Çelik: Burada ihtiyaç duyduğumuz temel şey sanayi yatırımı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) heyeti, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Hakkari'de maden sektörünün canlandığını söyleyen Hakkari Valisi Ali Çelik, "Tarımsal anlamdaki aktiviteler artıyor, ticaret boyutu büyüyor ama buna ilave bir güç ve destek lazım. İstanbul lazım, İstanbul'un gücü, iş adamlarının gücü lazım. Burada ihtiyaç duyduğumuz temel şey yatırım, özellikle sanayi yatırımı" dedi.
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlık Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya Hakkari Valisi Ali Çelik, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, İSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Taş ve Hakkari TSO Meclis Başkanı Ahmet Yaşar katılım sağladı.
ÇELİK: BU ZORLUKTAN GÜÇLÜ BİR ŞEHİR OLUŞACAK
Hakkari Valisi Ali Çelik, "Coğrafyanın yüzde 89’u dağlarla kaplı. Derin vadiler ve nehir yataklarından oluşuyor. Yüzde 7’lik kısmı da Yüksekova'mız gibi tarım arazisi. İçinde sevgi dolu insanları bulundurduğu hoşgörü dolu bir memleket. Uzun yıllar devam eden ve bu bölge halkının da hiçbir şekilde tasvip etmediği terörün zihinlerde bıraktığı tortunun verdiği zorlukla mücadeleye devam ediliyor. Çok ciddi bir zorluk ve o zorluğun getirdiği güçlü ve iyi insanların oluşturduğu bir coğrafya. İnşallah bu zorluktan güçlü bir şehir oluşacak. Kimliğiyle, kültürüyle beraber ülkemizin her sathına belki de yurt dışında çınarlar büyüyecek, iyi insanlar verecek bir şehir oluşacak ki oluşma emareleri de var. Bunun yapılabilmesinin en önemli yolu birlik, beraberlik, o sevgiyi, iyiliği büyütmek. Hakkari için yapılacak çok şey var. Bir yerden başlamak lazım, Hakkarililer zaten başlamış; maden sektörü canlanmaya başlamış, tarımsal anlamdaki aktiviteler artıyor, ticaret boyutu büyüyor ama buna ilave bir güç ve destek lazım. İstanbul lazım, İstanbul'un gücü, iş adamlarının gücü lazım. Burada ihtiyaç duyduğumuz temel şey yatırım. Özellikle sanayi yatırımı. Sizlerin vesilesiyle buradan ülkemizin tüm kamuoyuna, sanayicilerine, iş adamlarına Hakkari'ye gelmelerine, Hakkari'ye yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle Yüksekova Organize Sanayi Bölgemizin inşallah altyapı ihalesi kısa bir sürede yapılacak. 3 tane sınır kapımız var, iki ülkeye komşuyuz. Dış ticaret endeksi yapılabilecek tüm yatırımların aslında merkezi olabilir" diye konuştu.
BAHÇIVAN: BURAYI DOĞRU KULLANMAK VE DEĞERLENDİRMEK LAZIM
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da, "Hakkari markası çok gizemli bir marka. Geçtiğimiz günlerde olan olaylar, son günlerde İstanbul'da da bir şekilde konuşuluyor. Ona hiç girmek istemiyorum ama huzur noktasına girecek olursak, az evvel vilayetten buraya kadar Hakkari'nin en işlek caddesinde inanın İstiklal Caddesi'nde yürüdüğümüzden çok daha rahat yürüdüm, bunu net olarak söylemek istiyorum. Bu markayı güçlendirmek lazım, kabul etmek gerekiyor ki çok zor bir coğrafya, Türkiye'nin ulaşımı da yaşamı da en zorlu coğrafyası. Bazen zorluklardan fırsat çıkarmak gerekiyor. Bu zorlukları iyi değerlendirmek gerekiyor. İnsanın hayatında başka hiçbir coğrafyada kolay kolay göremeyeceği, anılarına farklı farklı izler bırakacak ve hayallerini zorlayacak olan bir mecranın içindeyiz. Belki de Türkiye'mizin en büyük servetlerinden bir tanesi. Burayı doğru kullanmak ve değerlendirmek lazım. Bu imkanı ve bu kaynakların gündemini başka gündemlerle değiştirmemek lazım. Geleceğe dair neler yapılabileceği noktasına kafa yormak lazım. Yıllardan beri bizi kilitleyen ve bizi hep açmaza götüren ve ne yazık ki nesillerin istifade etmesinin önünde duran zorlukları el birliğiyle kaldırmak gerekiyor. Bu konuda burada yaşayanlar kadar bizim gibi İstanbul'da yaşayanlara da görev düşüyor. Bizim Hakkari'nin sorunlarını, konularını sadece Hakkari'ye bırakacak bir lüksümüz yok. Buraların huzuru, İstanbul'un huzuru, buraların huzursuzluğu İstanbul’un huzursuzluğu" ifadelerini kullandı.
TAŞ: TEK AMACIMIZ İNSANIMIZIN REFAHI
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Taş ise "Bu güzel kentimiz, iki ülkeye sınırı bulunan stratejik bir konuma sahip. İlimizin genel nüfusu 280 bin. 4 ilçe ve 3 beldemiz bulunuyor. 15-24 yaş ortalamasıyla ülkemizin en genç nüfusuna sahip ve işsizlik oranı da yüksek olan bir şehir. Şehrimiz orta ölçekte sanayi işletmeleri, sadece ilin ihtiyaçlarını karşılayan küçük üretim firmalarının yer aldığı ekonomik döngüsü kamu yatırımlarına bağlı bir yer. İlimizde İran’a açılan Esendere gümrük kapısı ve Irak’a açılan Üzümlü ile Derecik sınır kapıları bulunuyor. 3 önemli sınır kapısına sahip olan ilimize bağlı Esendere sınır kapısında uluslararası ithalat ve ihracat gerçekleştiriliyor. Çinko rezervleri bakımından dünyada 3’üncü büyük kaynağa sahibiz. Hepimizin ortak arzusu ve çabası ülkemizin birliği, bütünlüğü ve kardeşliğidir. Bugüne kadar tek amacımız insanımızın refahı, ekonomik ve sosyal kalkınma, üretim ve istihdama katkı sunmaktır" dedi.