Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Giresun’da sağanak sele neden oldu; 1 kişi kayıp

Giresun’da etkili olan sağanak nedeniyle Duroğlu beldesinde sel ve taşkın yaşandı. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı, mahsur kalanlar ekipler tarafından tahliye edildi. Duroğlu Belde Belediye Başkanı Halil Çetin, selde bir kişiden henüz haber alınamadığını açıkladı.

ABONE OL
Barış TÜYSÜZ/GİRESUN, (DHA)-

Doğu Karadeniz'de 2 gün önce başlayan ve aralıklarla süren sağanak, Giresun’da yaşamı olumsuz etkiledi. Etkili sağanak sel ve taşkınlara neden olurken, merkeze bağlı Duroğlu beledisinde yollarda su birikintileri oluştu. Bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Beldenin yüksek kesimlerinde mahsur kalanlar AKUT ekiplerince göle dönen yoldan iş makinesi ile kurtarılıp, güvenli alana götürüldü. Beldede bazı park halindeki araçlar da sel suyunun taşıdığı toprakla kaplandı. Bölgede hasar tespiti ve temizlik çalışmasını sürdürüyor.



1 KİŞİ KAYIP

Giresun’da etkili olan sağanak nedeniyle Duroğlu beldesinde sel ve taşkınların yanında bazı noktalarda da irili ufaklı heyelanlar da meydana geldi. Duroğlu Belde Belediye Başkanı Halil Çetin, selde bir kişiden henüz haber alınamadığını açıkladı. Çetin, “Şu ana kadar bir can kaybı yaşanmadı ama Çağlayan Mahallemizde Rıdvan Coşar adlı vatandaşımızdan haber alamıyoruz. Daha önceki yıllarda dere taşması olayımız vardı ama bu ondan da büyük bir afet. Her tarafımızı yıktı. Büyük heyelanlar oluştu” dedi.

SEL GİTTİ BALÇIK KALDI

Beldeden geçen ve su seviyesi artan Aksu Deresi çevresindeki yollar balçıkla kaplandı. Sel sularının taşıdığı toprak ve rüsubatla dolan bazı ara sokaklarda ekipler, iş makineleri eşliğinde temizlik çalışması başlattı. Beldede esnaf ve bölge halkı, çamur ve suyla dolan ev ile iş yerini temizlemeye çalıştı.

MAHSUR KALANLAR KURTARILDI, O ANLAR KAMERADA

Selin vurduğu beldede yüksek kesimli bölgelerdeki evlerinde mahsur kalanlar da AKUT, AFAD, UMKE, jandarma ve İHH ekiplerince kurtarıldı. Selde yaralanan bazı kişiler de AKUT ekiplerince mahsur kaldıkları bölgeden İl Özel İdaresi'ne ait kepçe yardımı ile kurtararak ambulansla hastaneye kaldırılmasını sağladı. Zamana karşı yarışan ekiplerin, kurtarma mücadelesine dair anlar da cep telefonu kamerasına yansıdı.

ENERJİ NAKİL HATLARI HASAR GÖRDÜ

Beldede yakınında binaların da bulunduğu yamaçtaki fındık bahçesinde heyelan oluştu. Heyelanla yamaçtan kopan kaya ve toprak yığını yola akarken, enerji nakil hatları da hasar gördü. Özel elektrik dağıtım şirketi görevlileri hasar gören enerji nakil hatlarının onarımına başladı.

HASARIN BOYUTU HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Belde merkezinde, taşkın sel ve heyelanların verdiği hasar da havadan dron kamerasıyla görüntülendi. Görüntülerde; Aksu Deresi’nin su seviyesi ve debisi yükseldiği, heyelanları oluştuğu, çevredeki yollar ile ara sokakların yanında, bazı park halindeki araçların ise sel suyunun taşıdığı toprakla kaplandığı yer aldı. Bölgede hasar tespiti ve temizlik çalışmaları, sürüyor.

AHŞAP EV TOPRAK ALTINDA KALMIŞ

Giresun’da yolların göle döndüğü, ara sokaklar ile park halindeki araçların balçıkla kaplandığı, sel ve taşkınlara neden olan etkili sağanak sonrası kaybolan Rıdvan Coşar’ın (50) Çağlayan Mahallesi’nde yamaç arazide meydana gelen heyelanda sürüklenerek toprak altında kalan ahşap evde tek başına kaldığı, ortaya çıktı. Bölgede incelemelerde bulunan ekipler, enerji nakil hatlarının da koptuğu heyelanlı bölgede, yıkılan evin enkazıyla toprak altında kaldığı değerlendirilen Coşar’a ulaşmak için arama çalışması başlattı. Aile fertleri de heyelan bölgesine gelerek, beklemeye başladı.



KÖPEĞİNİ BESLEMEK İÇİN GİTMİŞ

Bu arada kayıp Rıdvan Coşar’ın bahçe işlerini yapmak ve köpeğini beslemek için ahşap evde tek başına kaldığı, en son heyelandan saatler önce eşi ve kızıyla telefonla görüştüğü öğrenildi. Bölgede aramalarını sürdüren ekipler, köpeğe ulaştı ancak saldırganlaşıp, heyelanlı alana kimseyi yaklaştırmayan hayvan, arama çalışmalarını bir süre olumsuz etkiledi. Köpeği güçlükle sakinleştiren ekipler, yeniden aramalarına devam etti. Ekiplerin aramalarından Çoşar’a dair bir ize ulaşılamadı.



‘EN SON AKŞAM GÖRÜŞTÜK’

Eşinden gelecek haberi bekleyen Ayfer Coşar, “En son dün akşam saat 8’de görüştük. Sabah ulaşamayınca ihbarda bulunduk. Bahçeyi temizleyeceğini söylemişti. Tek odalı fındık evinde kalıyor bazen. Gece oldu sanırım. En son çorba yapıyordu evde. Üzgünüz” dedi.



‘İYİ GELMİŞİM KÖPEK AÇ, SUSUZ KALDI’ DEMİŞ

Rıdvan Coşar’ın kızı Betül Coşar da “Babamla ben de görüştüm; yemek yapıyorum ‘Seni sonra ararım’ dedi. Bahçede az bir yeri kaldığını söylemişti. Orayı halledip, yanımıza beldeye gelecekti. Orda köpeği vardı, onu genelde bırakıp bir yere gitmezdi. Zaten hayvan aç, susuz kalmaması için burada genelde kalıyor. Önceki akşam bana ‘İyi gelmişim köpek aç, susuz kaldı’ demişti. Köpek canlı, görüldü. Ancak hırçın olduğu için ekiplere izin vermiyormuş” diye konuştu.




CAN KAYBI YOK

Giresun'da taşkın, sel ve heyelanların yaşandığı Duroğlu beldesinde, su baskınlarından etkilenip kentteki çeşitli hastanelerde tedaviye alınan 10 kişinin, genel sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Heyelanda kaybolan Rıdvan Coşar'ı arama çalışmaları sürerken, Giresun Valisi Enver Ünlü de bölgede incelemelerde bulundu. Vali Ünlü, son durumla ilgili açıklamasında, "Gerekli tüm tedbirlerimizi almıştık. Tüm ekiplerimizin beklenen olası bir afete karşı sahada olması büyük bir felaketin eşiğinden dönmemizi sağladı. Sahil yolunda şiddetli yağışlar nedeniyle aksamalar oldu ancak şu an itibarıyla tüm yollarımız açık. Duroğlu'nun mahallelerine ulaşımda heyelan sebebiyle birtakım aksamalar var. Bir vatandaşımızın kayıp olduğu bilgisi var. Ekiplerimiz kayıp vatandaşımızı bulmak için çalışıyor. İnşallah onu da kısa sürede salimen buluruz diye dua ediyoruz" diye konuştu.



Vali Ünlü, 60 sel ve su baskını, 53 heyelan, 24 de mahsur kalma ihbarı geldiğini belirterek, mahsur kalanların tamamının kurtarıldığını, can kaybının olmadığını duyurdu. Vali Ünlü, AFAD Başkanlığı tarafından ödenek gönderildiğini, beldenin normal hayata geçişi için çalışma yürüteceklerini de kaydetti.



'BÖYLESİNİ BEKLEMİYORDUK'

Duroğlu Belediye Başkanı Halil Çetin de "Kayıp vatandaşımızı aramalar sürüyor. Ahşap ev heyelana kapılmış. Hala varamadığımız yerler var. İçme suyunda sorunlar var; canla başla çalışıyoruz. Daha önce de böyle sel olmuştu, uyarılar vardı, geceden beri teyakkuz durumundaydık. Böylesini beklemiyorduk. Metrekare başına fazla yağış düştü. Allah bir daha göstermesin böyle şeyler, bize. Devletimiz yanımızda, Allah devletimize zeval vermesin" dedi.



Diğer Haberler

  1. Bakırköy'de motosiklet otomobile çarptı; üniversite öğrencisi öldü
  2. Hamile Sude Naz'ı öldüresiye döven sanığa tahliye
  3. Mersin merkezli 9 ilde terör operasyonu: 13 gözaltı
  4. Bartın'da demir-çelik fabrikasında patlama: 10 yaralı
  5. İstanbul’da FETÖ’nün yeni yapılanmasına operasyon: 2 gözaltı
  6. Nevşehir merkezli yasa dışı bahis operasyonunda 15 şüpheli adliyede
  7. Sivas'ta Yıldız Dağı'na kar yağdı
  8. Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti
  9. Kanserle üçüncü kez savaşırken 'Umut Sokağın Tavanı Kadar' adlı kitabı yazdı
  10. Özel yetenek öğrencileri için yurt ve burs başvuruları başladı

© Copyright 2024

DHA