Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Eğirdir Gölü'nde bu kez sinek istilası

Kuraklık tehdidi yaşayan, yüzeyinde su bitkileri ve algler bulunan, içerisindeki canlıların ölü olarak kıyıya vurduğu ve bazı bölgelerinin bataklığa döndüğü Eğirdir Gölü'nde yaşanan sinek istilası görüntülendi.

ABONE OL
Mehmet ÇINAR/ISPARTA, (DHA)-/Nurettin ARKAN/ISPARTA, (DHA)

Yüzeyini kaplayan su bitkileri ve algler nedeniyle suyun oksijensiz kalmasına bağlı olarak binlerce su canlısına ait ölülerin kıyıya vurduğu, özellikle gölün kuzey kesimlerinde ciddi büyüklüklerde su çekilmesine bağlı kuraklığın görüldüğü Eğirdir Gölü'nde, son günlerde aşırı sinek sorunu yaşanıyor. Eğirdir Gölü'nün korunması için uzun yıllardır mücadele veren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, sinek istilasını görüntüledi.

'SOKAKTA GEZMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Dr. Kesici, "Korkunç sinek istilası. Sahilde yürümeye başlamamız ile kaçmaya çalışmamız çok zor oldu. Göl kıyılarında, sokaklarda, evde, sabah-gece, sinek istilası yaşanıyor. Akşamları ışık yakmak mümkün değildi, şimdi sokakta gezmek mümkün değil. Eğirdir'de de sivrisinekler görülmeye başlandı. Göl kokarsa sonuç kaçınılmaz. Çözüm hep vardı, Eğirdir Gölü'nün geleceğini belirleme hakkı ve sözü en çok bizim gayretlerimizde ve elimizde" diye konuştu.

GÖLÜN SON DURUMU

Dr. Kesici, aşırı kirlilik ve bazı bölgelerde ciddi büyüklüklerde çekilmelerin yaşandığı Eğirdir Gölü'ndeki son duruma ilişkin şu bilgileri verdi: "Göl yüzeyi 1960 öncesinde 518 kilometrekare iken 1990'da 481 kilometrekare, 1997'de 479 kilometrekare, 2024 yılında da 426 kilometrekareye kadar düştü. Gölün ortalama derinliği 1950'de 16 metre, 1960'ta 14,5 metre, 1970 sonrası 12 metre, 1980-1990 arasında 11,3 metreyken, 2000 sonrası 8,8 metreye geriledi. 2017'de 6,5 metre, 2020'de 5,3 metre, 2022'de 4,2 metre, 2023'te 4,1 metreye düştü. Bu değerler, ekim başı değerleri. 2024 yılı temmuz ayında ise yaklaşık 3,2 metre ortalama derinliğe kadar düştü."

GÖL İÇİN HALK TOPLANIYOR

Diğer yandan göldeki sorunların çok daha yüksek düzeyde görülmesi üzerine Eğirdir'de vatandaşlar tarafından bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. 10 Ağustos'ta Eğirdir Kale Meydanı'nda planlanan 'Gelin gölün sesi olalım' başlıklı toplantıya, tüm Eğirdirliler ev sahibi olarak çağrılıyor.

EĞİRDİR HALKI ŞİKAYETÇİ

Isparta'da Eğirdir Gölü'nde sularının çekilmesi ile kıyıya vuran ot ve yosunlar, ilçede sivrisineklerin üremesine uygun zemin oluşturdu. Larvalarını rahatlıkla bıraktıkları bu doğal ortamda üreyen milyonlarca sivrisinek, akşam olduğunda ilçe halkının kabusu haline geldi. Geceleri sivrisinek ısırmaları nedeniyle uyku uyuyamadıklarını dile getiren ilçe halkı, Demirören Haber Ajansı muhabirine, şikayetlerini dile getirdi. Eğirdir Gölü'nde uzun yıllardır balıkçılık yapan Ali Aslanlı, "Kıyıda biriken otlar alınmadığı müddetçe larvalar kıyıda birikiyor, sinek ondan oluyor. Bu kıyıların temizlenmesi lazım. Temizlenmediği müddetçe larva içinde büyüyor, bundan sinek ürüyor. Bu her yıl yaşanan bir hadise. Sadece bu seneye mahsus değil" dedi. Adının açıklanmasını istemeyen bir kadın ise "Bu yıl çok fazla sinek var. Pencerelerimizde sineklik olmasına rağmen sineklerden korunamıyoruz. Sanırım gölden dolayı. İlaçlama yapılıp, yapılmadığı konusunda bir fikrim yok. Ama çok fazla rahatsız oluyoruz geceleri, uyuyamıyoruz" diye konuştu.

'GECELERİ UYUTMUYORLAR'

Aynur Varol ise "Eğirdir'de sivrisinek çok. Vallahi camları açtırmıyor. Geceleri uyutmuyorlar. Camı açtık mı, evin içi dolup kalıyor. Aşırı ısırıyorlar" dedi. Eşi Nazım Varol da "Göl, çok kirli durumda. Ot, yosun baya kirletti gölü. Kıyıların pis olması sineklerin çok olmasına sebep olabilir. Sineklerden hem rahatsız hem şikayetçiyiz" diye konuştu. Gölde bulunan algları temizlemekle görevli kaptan Ayhan Şahin ise Eğirdir Gölü'nün artık ölme derecesine geldiğini, otlanma nedeniyle oksijen seviyesi düşen gölde canlıların da ölmesiyle pis bir koku yaydığını ifade etti. Şahin, "Sineğin çoğalması, otlanmayla alakalı. Ota larva bırakıyor, dolayısıyla ürüyor. Bu yıl geçen yıllara oranla sineklerde fazlalık görülüyor" dedi.

'GÖL ÖLDÜ, SİNEKLER İSTİLA ETTİ'

Eğirdir Yeşilada sakinlerinden Fen Bilgisi Öğretmeni İsmail Kuralay, bu yıl sivrisinek istilasına uğradıklarını, her gece 15-20 sinek öldürdüğünü, uyuyamadıklarını belirterek "Yıllardır burada yaşarım. Geçen yıla gelinceye kadar burada sivrisinek görmedim. Göl doluydu. Göl dolu olunca sinekler hiç yaşamıyordu. Ama şu manzaraya şimdi bakın. Niye yaşamasın, en güzel yer. En güzel ortamı buldu. Kurbağalar vardı, onlar gitti. Ekolojik denge bitik. Levrek balıkları, bunların larvalarını yiyordu. O da yok oldu. O yüzden sinek çoğaldı. Göl öldü, sinekler istila etti. Bu sinekler öyle ki insanın kulağına, burnuna kaçıyor. Bir ilaçlama oluyor, o da mazot. Onun da hiçbir etkisi yok. Rahat uyuyamıyoruz. Her gün ellerimizde yastık sinek avlıyoruz. Her tarafımız yara oldu" diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Osmaniye'de zincirleme kaza: 4 ölü, 3 yaralı
  2. Adana'ya şehit ateşi düştü
  3. Rize’de heyelan; Karadeniz Sahil Yolu tek yönlü ulaşıma kapandı; 3 araçta hasar oluştu
  4. YÖK Başkanı Özvar: 'Türkiye- Mısır Üniversitesi' kurulması için çalışmalar başladı
  5. 18 gündür kayıp kadının cesedi akrabasının samanlığında bulundu; 12 saat önce ölmüş
  6. Ataşehir Belediyesi ‘Beslenme Zamanı Paketleri’nin lansmanını yaptı
  7. Yaralı tilki fabrikaya sığındı
  8. Batman’daki eylemlerde 6 polis yaralandı
  9. Eşine mesaj atan akrabasını öldüren sanığa ‘haksız tahrik’ indirimi
  10. Gaziantep'te silahlı kız alıp- verme kavgası; 2 kardeş öldü, 2 yaralı

© Copyright 2024

DHA