Deniz Aslanı 2022 başladı
Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın koordinasyonunda düzenlenen Deniz Aslanı-2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı başladı.
Deniz Aslanı 2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın sevk ve idaresinde, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde Ege Denizi'nin uluslararası sularında başladı. Normalde 2 yılda bir yapılan, ancak koronavirüs salgını nedeniyle en son 2018 yılında gerçekleşen tatbikat, Türk Arama Kurtarma Teşkilatı içinde yer alan askeri ve sivil unsurlar ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın katılımıyla yapılıyor. Tatbikatı İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ile Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir de izleyecek.
KOORDİNASYONUN ÜST DÜZEYE ÇIKARILMASI HEDEFLENİYOR
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Sahil Güvenlik Komutanlığı Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile diğer kurum ve komutanlıklara ait acil durum/harekat merkezleri arasındaki koordinasyonu test etmeyi amaçlayan tatbikat, müşterek arama kurtarma faaliyetlerinde iş birliği ve koordinasyonu üst düzeye çıkarmak ve tatbikata katılan tüm unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerini geliştirmeyi de hedefliyor.
19 ÜLKEDEN 27'Sİ YABANCI 47 GÖZLEMCİ TAKİP EDECEK
Toplamda 19 ülkeden 27'si yabancı olmak üzere 47 gözlemcinin takip edeceği tatbikat, 2 senaryo halinde icra edilecek. İlk senaryoda Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nde su alarak batmakta olan bir ticari gemiden tehlike sinyali alınması üzerine gemi mürettebatının kurtarılması icra edilecek. İkinci senaryoda ise tehlike sinyali alınan ve yanmaya başlayan yolcu motorunun personelinin kurtarılması gerçekleştirilecek. Tatbikatta; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 firkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 arama kurtarma uçağı, 1 arama kurtarma helikopteri, 2 ulaştırma uçağı, muharip uçak, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bir arama kurtarma helikopteri ile sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 2 korvet, 8 bot, 4 helikopter, 2 uçak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 1 bot ile arama kurtarma ihtisaslı personel görev alıyor.
TİCARİ GEMİDEKİ KAZAZEDELER KURTARILDI
Deniz Aslanı 2022 Arama Kurtarma Tatbikatı, Ege Denizi uluslararası sularında yapıldı. İki senaryolu tatbikatın ilk bölümünde, su alarak batmakta olan bir ticari gemiden 'tehlike sinyal' alınması ile Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca arama-kurtarma faaliyeti icra edildi. Senaryo gereği Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama-kurtarma uçağı, kazazedeleri tespit ve markalama amacıyla tatbikat sahasına giriş yaptı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama-kurtarma uçağı da kazazedelerin bulunduğu bölgeye SAR kiti atmak üzere tatbikat sahasına girdi. SAR kitindeki kazazedelerin kurtarılması için bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteri ile Sahil Güvenlik korveti de sevk edildi. Denizdeki bir kazazede Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama-kurtarma helikopteriyle kurtarıldı. SAR kitindeki iki kazazede ise TCSG Güven'in hızlı kurtarma botları ile güvenli alana çıkarıldı. Kazazedelerin tahliyesinin ardından gemideki sağlık personeline de ilk tıbbi müdahale yapıldı.
DENİZE 'KURTARMA PLATFORMU' BIKAKILDI
Jandarma Genel Komutanlığı'na ait arama-kurtarma helikopteri de sudaki bir kazazedeyi kurtardı. Kazazedenin TCSG Güven korvetinde ilk tıbbi müdahalesi yapıldı. Bir kazazede ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sahil Güvenlik-03 tarafından yüzücü kurtarıcı marifetiyle kurtarıldı. Daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik helikopterleri de toplamda üç kazazedeyi güvenli alana taşıdı. Kurtarma harekatı boyunca kazazedelerin hayatta kalmaları için Sahil Güvenlik helikopterinden denize 'kurtarma platformu' bırakıldı. 1'i kurtarma platformunda, diğer 2'si ise denizdeki iki kazazede, Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldı. Kazazedeler, sağlık kontrollerinin yapılacağı en yakın sağlık merkezine sevk edildi.
YANAN YOLCU MOTORUNDA ARAMA KURTARMA
Tatbikatın ikinci kısmında ise Türk Arama-Kurtarma Bölgesi içinde tehlikede olan bir yolcu motorundan yardım çağrısı alındı. Kurulan telsiz irtibatıyla yolcu motorunda yangın çıktığını öğrenen Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, arama-kurtarma faaliyetlerine başladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait arama-kurtarma uçağı, kazazedeleri tespit ve markalama amacıyla tatbikat sahasına giriş yaptı. Uçak, kazazedelerin bulunduğu mevkiyi, duman kandili ile markaladı. Yolcu motoruna ait kurtarma botu içerisindeki kazazedeler, arama-kurtarma helikopteriyle kurtarıldı. Kazazedenin, TCSG Güven korvetinde ilk tıbbi müdahalesi yapıldı.
Diğer helikopterlerce kurtarılan üç kazazede de en yakın sağlık merkezine sevk edildi. Panik yapıp, yolcu motorundan denize atlayan iki kazazede ise Türk Sahil Güvenlik botları tarafından sırayla kurtarıldı. TCSG Güven ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti botu-03 tarafından su topları kullanılarak, yolcu motorundaki yangına müdahale edildi. Yolcu motoru, emniyetli bir limana götürülmek için yedeklendi ve böylece tatbikat başarıyla tamamlandı.
İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI MEHMET ERSOY'DAN 'GÖÇ' VURGUSU
Sahil Güvenlik Komutanlığı koordinasyonunda düzenlenen Deniz Aslanı 2022 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı'nın fiili bölümü, tatbikata katılan yüzer ve uçar tüm unsurların katılımıyla düzenlenen selamlama geçişi ile sona erdi. Tatbikatın ardından açıklama yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, "Tüm unsurlarımızın tam bir uyum ve ahenk içinde gerçekleştirdiği arama ve kurtarma tatbikatını gururla izledik. Hem her türlü doğal afetlere çok açık bir coğrafyada yaşıyor oluşumuz hem de son yıllarda yaşadığımız düzensiz göç hadiseleri bizim bu tür arama ve kurtarmalara devletimizin bütün unsurlarıyla hazır olmasını zorunlu kılıyor. Hem orman yangınlarında hem depremlerde hem de sel felaketlerinde vatandaşlarımıza karşı yapacağımız arama- kurtarma faaliyetlerinde tüm unsurlarımızın tam bir uyum içinde çalışıyor olmasını sağlamamız lazım. Özellikle son yıllarda dünyanın artan bir şiddetle yaşadığı göç dramları karşısında; komşularınız denizde yakaladığı göçmenleri acımasızca suya atabiliyorsa, onların hayati tehlikelerini düşünmeden geri itebiliyorsa ya da kışın dondurucu soğuklarda onları çırılçıplak soyup ormanlara atabiliyorsa, bizim sahip olduğumuz medeniyet değerlerimiz bu insanlara elimizi uzatmayı ve onları kurtarmayı hem insanlık hem de vicdan borcu olarak önümüze bir görev olarak koyuyor. Sahil Güvenlik Komutanlığımıza bağlı ekiplerimiz olağanüstü bir gayretle, bütün insanlığa insanlık dersi verircesine çok büyük fedakarlıklarla her yıl binlerce canı kurtarıyor" dedi. Ersoy, bu tür görevlere hazır olabilmenin yolunun da bu tür tatbikatları sıklıkla yapmaktan geçtiğini de kaydetti.
'SÜREKLİ HIZLI, ETKİN VE HAZIR OLUNMALI'
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir de Türkiye'nin, koronavirüs salgınının tüm şartları zorlaştırdığı son 2 yılda da üzerine düşen sorumluluğu büyük bir kararlılıkla yerine getirerek denizde hayat kurtarmaya devam ettiğini kaydetti. Tümamiral Kendir, "Bulunduğumuz coğrafyada, deniz yolu ile gerçekleşen göç olayları son yıllarda oldukça arttı. Bu durum, yaşanacak can kayıplarını engellemek üzere denizde arama- kurtarma yapan tüm ülkelerin arama- kurtarma teşkilatlarını hızlı, etkin ve sürekli hazır halde olmaya zorlamaktadır. Küresel bir sorun haline gelen göç olaylarında, göçmen hayatlarının korunması konusunda tüm dünyaya örnek olacak şekilde büyük bir gayret ve hassasiyet gösterilmektedir. Türk arama- kurtarma bölgesinde 7 gün 24 saat görev yapabilen arama- kurtarma unsurlarımızın başarı ile gerçekleştirdiği bu tatbikat, arama- kurtarma teşkilatının ve kurumlarının sahip olduğu üst seviyedeki koordinasyonun ve etkinliğin göstergesidir" dedi.