Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Davutpaşa patlaması davasında bir sanık hakkında zorla getirilme kararı verildi

Davutpaşa'da 31 Ocak 2008'de 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı maytap atölyesi patlamasına ilişkin davada, Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yargılama kararının ardından ikinci duruşma yapıldı. Mahkeme duruşmaya katılmayan sanık Rüstem Tekin hakkında zorla getirilme kararı çıkarttı.

ABONE OL
Sevda SARIKAYA/İSTANBUL, (DHA)-

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya 2 tutuksuz sanık, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralananlar ve taraf avukatları katıldı.

"OLAY TARİHİNDE GÖREVE YENİ BAŞLAMIŞTIM" 

Tutuksuz sanıklardan Hatice Küçükakyüz savunmasında, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına katılmıyorum. Benim olayda herhangi bir kastım yoktur. Ben olay tarihinde göreve yeni başlamıştım. İmar müdürü olduktan 35 gün sonra, patlama meydana geldi. Patlamayla benim hiçbir ilgim yok. Ben ruhsatlandırma, imar verme, kaçak yapıların kontrolleri, yapı ruhsatı gibi değerlendirmeleri yapıyordum. Kaçak yapı tespit edildiğinde İmar Kanunu 32 ve 42. maddelerine göre işlem yapıyoruz. Patlamanın olduğu bina ile ilgili bir tespit var mı bilmiyorum" dedi.   

 

"İSKANSIZ BİNANIN KULLANILMASINA BİZ MÜDAHALE EDEMİYORUZ" 

Bir diğer tutuksuz sanık Şevket Yıldırım, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına katılmıyorum. Benim patlamanın olduğu bina ile ilgili olarak bir ilgim ve alakam yoktur. Bu binanın imarında imzası bulunan birisi değilim. Burada herhangi bir ihmalimiz yok. Patlamanın üzerinden 16 yıl geçti. İnşaatta deniz kumu kullanıldığı, çimento tonajının az olduğu, kullanılan malzemelerle alakalı benim bir ilgim yok. İnşaatta yapı ruhsatının alındığı tarih 26 Eylül 1989'dur. Ben o tarihte, o dönemde Bakırköy Belediyesi'nde çalışıyordum. Herhangi bir evrakta imzam yoktur, suçsuzum. Beratimi talep ediyorum. İskansız binanın kullanılmasına biz müdahale edemiyoruz. Zira 1994 yılında yapı ve ruhsatı, inşaat fonksiyonları değişti. Sanayiden çıkarılarak iş merkezi alanına dönüştü. İskansız binanın kullanılmasına biz müdahale edemiyoruz" diye konuştu. 

Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanık Rüstem Tekin'in hakkında zorla getirilme kararı çıkartılmasına ve eksikliklerin giderilmesine karar verdi. 

 

DAVANIN GEÇMİŞİ 

Davutpaşa'daki maytap atölyesindeki patlamanın ardından, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 10 sanık hakkında dava açtı. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama 14 Temmuz 2014 sonuçlandı. Mahkeme dönemin Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekin ile dönemin Zabıta Müdürü Feruz Kutsal hakkında 7'şer yıl 6'şar ay, bina sahipleri Remzi ve Resul Koçyiğit kardeşlere de 5'er yıl hapis cezası verdi. Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ve Servet Kırna'ya ise 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası verilirken, bu cezalar 30'ar bin 400'er lira para cezası çevrildi. Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz'ün 2,5 yıllık hapis cezası da 18 bin 200 liraya çevrildi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ile patlamanın olduğu atölyede işçi olarak çalışan Hasan Altay ise beraat etti. Kararın temyiz edilmesi sonrası Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen sanıklar Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal hakkındaki suçun 'Görevi kötüye kullanmak' kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, bozma kararı verdi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış ile patlamanın olduğu atölyede işçi olarak çalışan Hasan Altay hakkında beraat kararları ve sanıklar Remzi ve Resul Koçyiğit hakkındaki 5 yıl hapis cezası kararını onadı. Servet Kırna hakkında zaman aşımı süresinin dolduğu belirtilerek, davanın düşmesine karar verildi. Taksirle ölüme neden olma suçundan para cezasına çarptırılan Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz suçlarının 'İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. 2019 yılında dosyada yeniden yargılama sonunda mahkeme, sanıklardan Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal'a 'Görevi kötüye kullanma' suçundan 2'şer yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, cezayı 1 yıl 8 aya düşürerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı. Sanıklardan Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz'ü ise 'İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma' suçundan 1'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti bu cezayı 10'ar aya düşürerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.  

Katılanlar bu kararı bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Anayasa Mahkemesi, yaptığı incelemede, 'Yaşam hakkı ihlali ve etkin soruşturma yapılmamış olması' gerekçesiyle, yargılamanın yenilenmesi kararı verdi.

Diğer Haberler

  1. Adliye önünde 1’i avukat, 4 kişinin yaralandığı kavgaya ilişkin 5 gözaltı
  2. Seferihisar'da 3 polis memurunun yaralandığı olayın şüphelileri adliyede
  3. Zonguldak Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, çocuklara haklarını anlattı
  4. Kırşehir’de 2 sevgilinin öldürülmesinde belediye başkanı ve yardımcılarına soruşturma izni
  5. Özel gereksinimli Cengizhan’a özel durak
  6. Şile’de denizde batan teknede kaybolan balıkçının cesedi bulundu
  7. Muhammed Talha'ya otomobille 17 yaşındaki ehliyetsiz sürücü çarpıp, kaçmış
  8. Türkiye, 10 ayda 54,6 milyon ziyaretçi ağırladı
  9. Dershane sahibi öğretmenin öldüğü yangında şömine şüphesi
  10. 2024'te 45 eserin iadesi sağlandı

© Copyright 2024

DHA