Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Çanakkale'deki orman yangını 3'üncü günde kontrol altında

Çanakkale'deki önceki gün öğle saatlerinde çıkan orman yangınına ilişkin Dardanos Yangın Yönetim Merkezi'nde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Yangın AFAD'ın koordinasyonunda diğer tüm kurumlarımızın, STK'larımızın, gönüllülerimizin ve Çanakkalelilerimizin, özellikle de bizden dualarını esirgemeyen milletimizin duası, gayreti ve emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı'' dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise 'Çanakkale’deki orman yangını nedeniyle çift yön geçici olarak askıya alınan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, saat: 11.00’den itibaren güney-kuzey tek yön olarak açılmıştır.' ifadelerini kullandı.

ABONE OL
Hande NAYMAN, Tolga TAHÇI, Cemhan ŞEN / ÇANAKKALE, (DHA)-

Merkeze bağlı Damyeri köyü yakınlarında önceki gün saat 11.30 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle orman yangını çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve diğer kurumların araçlarıyla müdahale edilmeye başlandı. Geniş bir alanda etkili olan yangın için bölgeye takviye ekipler sevk edildi.

Dün havanın kararmasıyla birlikte gece görüş sistemine sahip helikopterler dışındaki hava araçlarıyla müdahale sonlandırıldı. Gece boyunca 4 gece görüşlü yangın söndürme helikopteri ve çok sayıda orman işçisiyle alevlerle müdahale edildi.

Bugün havanın aydınlanmasıyla birlikte helikopter ve uçaklar yeniden devreye girdi. Alevlere 8 uçak, 28 helikopter, 240 arazöz, 77 su tankeri, 445 araç ve iş makinesi ile 3 bin 100 personel ile müdahale edildi.

11 KÖY BOŞALTILDI

Yangın nedeniyle ilk etapta 9 köyün boşaltılmasının ardından 2 köy daha tedbiren boşaltı. Ancak alevlerin bu köyler için risk oluşturmağı açıklandı. Ayrıca yangın bölgesinde 5 trafo, 3 köy ve 265 abonede enerji kesintisinin devam ettiği belirtildi. Yangında 95 kişi dumandan etkilenirken, 8 vatandaşın tedavisinin sürdüğü açıklandı.

ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİ  GÜNEY-KUZEY TEK YÖN OLARAK AÇILMIŞTIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Çanakkale’deki orman yangını nedeniyle çift yön geçici olarak askıya alınan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, saat: 11.00’den itibaren güney-kuzey tek yön olarak açılmıştır.

Yangının büyüklüğü, gün ağarınca ortaya çıktı, yanan alanlar dron ile görüntülendi. Ormanda geniş bir bölgede yeşil rengin griye döndüğü görüldü.


'48 SAAT DOLMADAN KONTROL ALTINA ALINDI'

Çanakkale'deki önceki gün öğle saatlerinde çıkan orman yangınına ilişkin Dardanos Yangın Yönetim Merkezi'nde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Yangın AFAD'ın koordinasyonunda diğer tüm kurumlarımızın, STK'larımızın, gönüllülerimizin ve Çanakkalelilerimizin, özellikle de bizden dualarını esirgemeyen milletimizin duası, gayreti ve emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Ben bir kez daha Çanakkale ruhunu buradan tüm Türkiye'ye gösteren taraflara canı gönülden teşekkür ediyorum. 7 vatandaşımızın tedbiren müşahede altında olduğunu söylemiştik. Bu vatandaşlarımızdan kronik rahatsızlıkları olanlar vardı. Bir gönüllümüzde hayati tehlike olmayan yaralanma söz konusu idi. Onun dışında diğerleri tedbirendi. Herhangi bir hayati tehlikeleri ya da sorun oluşturacak durumları yok" dedi.

'4 BİN 80 HEKTAR ETKİLENDİ'

Yangında can kaybı olmadığının altını çizen Bakan Yumaklı, "Elbette can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti ancak etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için içimiz yandı. Bu ekosistemde yaşayan, bizim dünyayı birlikte paylaştığımız canlıların da bu yangından yoğun bir şekilde etkilenmesi söz konusu. Dün akşam itibarıyla bizi çok yorduğunu söylediğim bir bölüm de dahil olmak üzere tamamen kontrol altına alınan kısımdan sonra arkadaşlarımız yangından etkilenen alanla alakalı bir çalışma yaptı. Özellikle yangından etkilenen kısmın altını çiziyorum çünkü bu tamamen hasar demek değil. Yaklaşık 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan, bin 430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin 80 hektarın etkilenmesi söz konusu. Ancak arkadaşların yapacağı incelemeden sonra bu etkinin ne kadarının hasara dönüştüğünü tespit edecekler" ifadelerini kullandı.

'10 UÇAK VE 38 HELİKOPTER GÖREV YAPTI'

Yangında 7 evin hasar gördüğünü söyleyen Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan 3'ü kullanılmıyordu. Yaklaşık 29 adet ahır ve benzeri yapı hasarlandı. Bazı sebze meyve bahçeleri de. Hem bakanlığımızın ilgi alanındaki ve sorumluluk alanındaki, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın alanındaki konular için ilgili bakanlık yetkisindeki arkadaşlar sahadaki çalışmalarını sürdürüyorlar. Mücadele boyunca 10 uçak ve 38 helikoptere çıktık. Bizden desteklerini esirgemeyen İçişleri Bakanlığımıza ve Milli Savunma Bakanlığımıza çok teşekkür ederim. Hava araçlarımız şu anda kadar 503 saat uçuş yaptı. 2 bin 828 sorti yaptı. Yaklaşık 9 bin tona yakın suyu yangın alanında kullandı. İnsansız hava araçları ki sadece dünyada iki ülke kullanıyor bir tanesi biziz, gözümüz ve kulağımız. Onlar bizim yangınla mücadelemizin en önemli unsuru. Onlar üzerinden almış olduğumuz anlık görüntüleri sahadaki arkadaşlarımızla paylaşarak onların yangına hangi alanlarda müdahale etmesi gerektiğini iletiyoruz. 24 saat boyunca da İHA'lar havadaydı. Onların görüntüleri bizim yangınla mücadelemizde önemli bir unsur oldu. Yaklaşık 790 kara aracı, iş makineleri dozerler ve diğerleri kullanıldı. 3 bin 774 personel de sahada mücadele etti."

'ÜLKEMİZDE AKTİF YANGIN KALMADI'

Başta ormanın kahramanları olmak üzere kamu kurumlarının bütün personellerine, sivil toplum kuruluşlarına ve özellikle Çanakkalelilere dayanışmalarından dolayı teşekkür eden Bakan Yumaklı, "Bu anonsumuzdan sonra Çanakkale-Çan Karayolu ulaşıma açılmış olacak. Aynı zamanda boğaz trafiği de tek yönlü ulaşıma açılmış olacak. Sabah itibariyle kapanmıştı. Bir sevindirici haber daha verelim; Eskişehir'de dün akşam çıkan yangın da yaklaşık 260 hektarlık bir ormanlık alanı etkilemişti. Oradaki arkadaşlar da yoğun bir mücadeleden sonra o yangını da kontrol altına aldılar. An itibariyle ülkemizde herhangi bir aktif yangın söz konusu değil. Ben süreci başlangıçtan itibaren çok yakından takip eden, bize cesaret, destek ve moral veren sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim ülkemizi her türlü afetten, kazadan, beladan muhafaza etsin. Geçmiş olsun. Yangın yerleşim yerine yakın bir araziden çıktı. Sebebini kolluk kuvveti arkadaşlarımız araştırıyorlar" diye konuştu.




ORMAN İŞÇİLERİ YANGINI ANLATTI

Çanakkale'deki orman yangının söndürme çalışmalarına katılan orman işçileri, yaşadıklarını anlattı.

Orman işçilerinden Süleyman Işık, "48 saat içinde çok şeyler yaşandı. Can kaybımız çok şükür yok ama telef olan hayvanlar var.

İhbar 11.30 civarında geldi, hemen harekete geçtik. Yetiştik ama 300 metre aşağıya hortum çekmek zorunda kaldık. Ama maalesef Çanakkale'miz rüzgarıyla meşhur. Yangın da bu yüzden şiddetlendi. Tutamadık. Ondan sonra canla başla mücadele etmeye devam ettik. Türkiye'nin her yerinden ekipler geldi. Orman içinde kötü manzaralar vardı. Hayvanların can kaybı fazla. Çok üzücü. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.



Orman ekibinden Ömer Faruk Özcan ise "Yangının çıkış anından itibaren canla başla mücadele ettik. İlk anda zorluk yaşadık çünkü rüzgar bizden hızlı gidiyordu. Hava araçlarının ve yer ekiplerinin desteğiyle söndürmeye çalıştık. Her yangında olduğu gibi ormanın içinde manzara kötüydü. Yorgunuz. Evimizi özledik ama yine de sahadayız" ifadelerini kullandı.



YARALANAN KAPLUMBAĞA VE KURBAĞA SAĞ KURTARILDI

Hayvan Arama Kurtarma (HARK) ekibi, merkeze bağlı Yağcılar köyü mevkisinde yangında zarar gören çiftlikte yaralı halde kaplumbağa ve kurbağa buldu. Ekipler gerekli önlemleri alıp, yaralı hayvanları tedaviye aldı.

HARK görevlisi Mansur Karaca, "Bulunduğumuz bölge ilk gün yanan bölgelerden biri. Dün gece buraya geldik. Ama maalesef gece olduğu için hayvanlara ulaşamadık. Bugün tekrar tarama yaptığımız zaman kaplumbağayı bulduk. Kaplumbağa çok kötü değildi, ufak tefek yaraları vardı. Veteriner hekimimiz ilk müdahaleyi yaptı ama kurbağanın durumu kötüydü. Tamamen kurumuştu ve ölmek üzereydi. Ona da hemen ihtiyacı olan alanı sağladık. Şu an iyi durumda" diye konuştu. (DHA)

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Çanakkale’deki yangın nedeniyle can ve mal güvenliği yönünden tedbiren geçici olarak trafiğe kapatılan Çanakkale-Çan Yolu ulaşıma açılmıştır.



AYÇİÇEĞİ TARLASI SİYAHA BÜRÜNDÜ

Çanakkale'de 3’üncü günde kontrol altına alınan orman yangınından geriye acı tablo kaldı. Yağcılar köyünde alevlere teslim olan ayçiçeği tarlası da yandı. Ayçiçeği tarlasının siyaha büründüğü görüldü.



'AHIRLARIMIZ, BAĞLARIMIZ, ZEYTİNLİKLERİMİZ YANDI'

Çanakkale'de 3’üncü günde söndürülen orman yangınının etkili olduğu bölgede soğutma çalışmaları sürüyor. Yangının çıktığı nokta olan Damyeri köyünde oturan Senem Gezeroğlu, yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Gezeroğlu, "İneklerin yanındaydım, onları kapatıp, döndüğümde dumanı gördüm. Komşular, yangının elektrik direğinden çıktığını söyledi. Müdahale başladı, uçaklar geldi ama yangın sönmedi. Ahırlarımız, bağlarımız, zeytinliklerimiz yandı. Meyve ağaçlarımız da yandı. Korktuk. Hayvanlara bir şey olmadı. Onlar başka tarlada otluyorlardı. Evin arkasındaki ağıla getirdik. Yemlerini, sularını verdik ve başlarında durduk. Onlar da can, bırakıp gidemedik. Daha önce böyle bir yangın olmadı. İlk kez böyle bir şey yaşadık" diye konuştu.



YANGININ ETKİLİ OLDUĞU BÖLGE, HELİKOPTERDEN GÖRÜNTÜLENDİ

Yaklaşık 2 bin 650'si orman, bin 430'su tarım arazisi olmak üzere toplamda yaklaşık 4 bin 80 hektarda etkili olan yangın sonrası bölge helikopterle havadan görüntülendi.


AFAD'DAN ORMAN YANGININA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çanakkale'nin Merkez ilçesi Damyeri mevkisinde çıkan ve sabah saat 11.05'te kontrol altına alınan orman yangınına ilişin açıklama yaptı. AFAD tarafından yapılan yazılı açıklamada bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, yangından 99 kişinin etkilendiği ve 29 kişinin de tedavisine devam edildiği bildirildi. 

Yangına müdahale çalışmalarına ilişkin verilerin paylaşıldığı açıklamada, "Toplam 8 uçak, 30 helikopter, 241 arazöz, 81 su tankeri, EGM'den 22 TOMA, 468 diğer araç ve iş makinesi, 33 STK'dan 298 personel ve 72 araç olmak üzere toplamda 3 bin 199 personel ve 922 hava ve kara aracı görev almıştır" denildi. 

Türk Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlara ve personellere, 2 bin adet kumanya, 5 bin adet sıcak yemek, 14 bin 100 içecek ve 12 bin 750 adet içme suyu ikramı yapıldığı da ifade edildi.

Ayrıca, yangın bölgesine giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş'in çalışmaları yerinde koordine ettiği belirtildi. 

Çanakkale Boğazı, 24 Ağustos saat 11.00 itibarıyla deniz ulaşımına açılırken, Merkeze bağlı Kayadere, Mareşal Fevzi Çakmak (Damyeri Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular (Salavat Mahallesi, Andıktaşı Mahallesi), Elmacık (Değirmendere Mahallesi), Çiftlikdere, Taşlıtarla, Kızılcaören köylerinden ve 18 Mart Üniversitesi kampüsünden toplam 395 hane 1428 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiği bildirildi.

Açıklamada, Afet Psikososyal Destek Grubu'nda 11 personelin görev yaptığı ve bu ekiplerle yangın bölgesinden tahliye edilen vatandaşların durumlarının takip edildiği belirtildi.


 

Diğer Haberler

  1. İstanbul Havalimanı'nda goril yavrusu yakalandı
  2. Hatay'da Alevi kanaat önderleri, birlik ve beraberlik yemeğinde buluştu
  3. Kızının erkek arkadaşı tarafından öldürülen kadın, toprağa verildi
  4. İstanbul Baro Başkanı ve yönetim kurulu hakkında terör soruşturması
  5. Eğlence görüntüleri nedeniyle eleştirilen SMA'lı İkbal'in babası başından vurulmuş bulundu
  6. Ankara merkezli 12 ilde dolandırıcılık çetesine operasyon: 47 gözaltı
  7. Çığda yaşamını yitiren milli judocu Emre için tören
  8. Kışın gelişi, eski Türk gelenekleriyle kutlandı
  9. MSB: 6 terörist etkisiz hale getirildi
  10. 150 kişinin öldüğü sitenin projesi, kritik birçok husus dikkate alınmadan hazırlanmış

© Copyright 2024

DHA