Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Kirişci: Gıda güvenliğinin teminatı olmayı sürdüreceğiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın inisiyatifi ve BM iş birliğiyle Ukrayna ve Rusya’yı bir araya getirerek ‘Tahıl Koridoru’nun açılmasını sağladık. Koridoru güçlendirerek gıda güvenliğinin teminatı olmayı sürdüreceğiz" dedi.

ABONE OL
Ahmet ÇÖTELİ- Tekin YALÇINKAYA/ ELAZIĞ, (DHA)-

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bir dizi gezi ve programlara katılmak üzere Elazığ'a geldi. Bakan Kirişci, ilk olarak Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Kapanış Programı'na katıldı. Programda Bakan Kirişci'nin yanı sıra Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Vali Ömer Toraman, AK Parti Elazığ milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ ve Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da yer aldı. Bakan Kirişci, Doğu Anadolu Bölgesi’nin potansiyelinin çok yüksek olduğunu bildiklerini belirterek, "Bu bölgede uyguladığımız projelerden her zaman çok başarılı ve memnuniyet verici sonuçlar alıyoruz. Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi de çok başarılı olmuştur. Proje, aynı zamanda Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu’nun 30 ülkede yürüttüğü 41 proje arasında ödüle layık görülen önemli bir çalışmamızdır. Yapılan araştırmalar büyüyen dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için 2050’de bugüne kıyasla yüzde 67 daha fazla üretime, bu üretimi gerçekleştirebilmek için yüzde 65 daha fazla suya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Yine raporlar, 2030 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan 670 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kalacağı tespitinde bulunmaktadır dolayısıyla tarım, bugün olduğu gibi gelecekte de dünyanın en stratejik konularından biri olacaktır" diye konuştu.


‘TÜRKİYE BU SÜREÇTE TARİHİ ROL ÜSTLENDİ’

Bakan Kirişci, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, pandemi ve son olarak Ukrayna-Rusya savaşının gıda güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Türkiye bu süreçte tarihi bir rol üstlendi. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın inisiyatifi ve BM iş birliğiyle Ukrayna ve Rusya’yı, İstanbul’da bir araya getirdik. Böylece tüm dünyayı rahatlatan ‘Tahıl Koridoru’nun açılmasını sağladık. Bu öyle büyük bir başarı ki her yıl gerçekleştirilen ve bu yıl Endonezya’nın ev sahipliğinde yapılan G20 Liderler Zirvesi’nin de tek gündemi ‘Tahıl Koridoru’ydu. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Endonezya’da zeminini hazırladığı gelişmeler, dün meyvesini verdi. Her iki taraf açıklama yaparak 19 Kasım’da sona erecek İstanbul Anlaşması’nın uzatıldığını belirtti. Bugüne kadar bu koridor üzerinden 11,1 milyon ton tahıl ve gıda taşındı. Ancak bu tahıl ve gıdanın yüzde 60’ı Avrupa’ya, yüzde 22’si Asya’ya, yüzde 12’si Afrika’ya, yüzde 6’sı petrol zengini Orta Doğu ülkelerine gitti. En az gelişmiş ülkelere ise sadece yüzde 6’sı ulaştı. Biz diyoruz ki 'Bu koridordan gıda sıkıntısı çeken, açlıkla mücadele eden en az gelişmiş ülkeler yararlansın'. Bu tahılı, ülkemizde işleyerek ihtiyacı olan ülkelere bedelsiz vereceğimiz bir mekanizma geliştireceğiz. İnşallah, bu amaca matuf bir şekilde 'Tahıl Koridoru'nu güçlendirerek gıda güvenliğinin teminatı olmayı sürdüreceğiz." 

‘HER KARIŞ TOĞRAĞIMIZI TARIMA KAZANDIRMAKTA KARARLIYIZ’

Özellikle un, yağ, şeker, et, süt ve yumurta gibi stratejik ürünlerin üretimi üzerinde titizlikle çalıştıklarını kaydeden Bakan Kirişci, şunları söyledi: 

"Bu doğrultuda üretim hacminin geliştirilmesi için devlet arazilerini küçük çiftçiye ücretsiz olarak tahsis etmekte ve kırsaldaki üreticimizi teşvik edici tedbirler almaktayız. Bu kapsamda, 3 milyon dekar alanı tarımsal üretime kazandırarak toplam ekilen alanı 23,4 milyon hektara yükselttik. Bu rakamı daha da yukarıya taşıyarak ekilebilecek her karış toprağımızı tarıma kazandırmakta kararlıyız. ‘Havza Bazlı Destekleme Modeli’ kapsamında tarım ürünlerinin, ekolojik ve ekonomik olarak en uygun yetiştirilebildiği tarım havzalarını belirledik. Bu kapsamda, çok başarılı bir çalışma olan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi, Bingöl'de 12, Elazığ'da 15 ve Muş'ta 9 mikro havza olmak üzere toplam 36 mikro havzada uygulanmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 1 milyar TL yatırım gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında, enerji tasarruflu soba ve ısı yalıtımı desteği verdiğimiz vatandaşımız 'İlk defa iliklerimize kadar ısındık’ diyor. İnsanımızın doğduğu yerde doyması, üretmesi, huzuru ve refahı için toprağımız ve suyumuzu korumak için var gücümüzle çalışıyoruz. Projeyle Elazığ, Bingöl ve Muş illerimizde, 446 bin hektar alanı ve 292 köyü kapsayan geniş bir alanda 131 bin kişinin hayatına olumlu yönde katkı verdik. Yaklaşık 137 bin adet meyve fidanı dağıttık. Ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon, mera ıslahı çalışmaları gerçekleştirerek, 16 milyon 400 bin fidanı toprakla buluşturduk. 1970’li yıllarda ülkemiz genelinde yıllık 500 milyon metreküp toprağımız erozyonla yok olup gidiyordu. Bugün ise buradaki gibi çalışmalarla büyük gayret ve emeklerle bu miktarı 154 milyon metreküpe kadar düşürdük, daha da düşüreceğiz. Kırsalın, gençlerimiz ve kadınlarımız açısından cazip hale getirilmesi, geleceğimize yönelik beşeri sermayemize güçlü bir dinamizm kazandıracağının farkındayız. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanı'mız riyasetinde kısa bir süre önce açılışını gerçekleştirdiğimiz 2 bin köy yaşam merkezinde, Milli Eğitim Bakanlığı'mızla ortak eğitim faaliyetleri yürüteceğiz."

‘TARIM SEKTÖRÜ HAYATİ BİR ÖNEME SAHİPTİR’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Kapanış Programı'nın ardından Elazığ Valiliğini ziyaret ederek tarım sektör temsilcileri toplantısına katıldı. Bakan Kirişci burada yaptığı konuşmada, tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu belirterek, “Hayati öneme sahiptir. Türkiye 2022 yılında 65 milyondu ve bugün 85 milyona geldi. 20 milyon ilave nüfusunu da eli öpülesi üreticiler tarafından üretilen ürünle doyuran ülkenin adıdır. 2002 yılında 2,8 milyar dolarlık ihracatımız vardı. 2021 yılında ihracat rakamı 25 milyar dolar oldu. İnşallah bu yıl 30 milyar doları bulacak. İhracatımız artmış ve artan nüfusumuzu da doyurmaya devam ediyoruz. Bugün Avrupa ‘biz bu kışı nasıl geçireceğiz’ derken, enerji konusunda Türkiye’de kimsenin aklına böyle bir şey gelmiyor. Kimsenin gıda ile ilgili bir eksiklik veya noksanlık olacağı yönünde bir endişesi söz konusu değildir. Bunları bu ülkenin eli öpülesi üreticileri sağladı. TMO hiçbir dönemde üstlenmediği bir fonksiyonu icra etmek için kendini adeta yollara döktü ve şu anda 6,2 milyon ton arpa ve buğday TMO’nun stoklarında. Üreticilerimize parasını ödedik ve geçen yıl 2 bin 250 lira olan buğdayı bu yıl 7 bin 450 liradan aldık. Biz Allah izin verirse şeker pancarındaki sözleşmeli üretim uygulamasını bütün ürünlere yayacağız. Burada tarafların hukukunu daha fazla gözeten bir içerikte mevzuat düzenlemesini Meclisimize sunacağız ve yasalaşmasını talep edeceğiz. Atatürk’ün bile hayattayken hayalini kurduğu bir TARSİM’i 2005 yılında yasasını çıkartıp 2006 yılında da uygulamaya koyduk. 16 yılı aşkın bir süredir TARSİM uygulamadadır. 16 yıl boyunca 13 milyar lira, her yıl neredeyse 700 milyon lira tutarında bir sigorta destek primi verdik. Bu destek yabana atılacak bir destek değil. Aracımızı nasıl zorunlu trafik sigortası yapıyorsak bizimde üreticiler olarak sigorta uygulamasına ehemmiyet vermemiz gerekir” dedi.

‘İSTEYEN HER YERE İSTEDİĞİNİ EKEMEYECEK’

Bakan Kirişci, konuşmasının devamında, "Yeni dönemde her isteyen, istediği yere istediğini ekemeyecek, dikemeyecek. Bizim bu üretim planlanmasının gereği olarak böyle bir adımı da atacağız. Üretim yapmadan önce üretici gelip bize bunu elektronik ortamda soracak. Biz bir ‘Tarım Cebimde’ uygulamasıyla, orada kendi bilgilerimizi girdiğimizde ekeceğimiz alanda ne üretebileceğimize tek bir seçenek de olabilir birden fazla seçenek de olabilir. Bunların dışına çıktığınızda elbette hakkınızdır, çıkabilirsiniz. 5 yıl süreyle her türlü tarımsal ve kredi desteklerinden, kamu olarak yararlandırmayacağız. Amacımız başıboşluğu tarımın lügatinden çıkarmak olacak. Dolayısıyla biz de üreticimizi bu planlı üretime zorlamak durumundayız ve Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünleri üretmek durumundayız” diye konuştu. 

Bakan Kirişçi daha sonra Elazığ Belediyesi ile AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi il başkanlıklarını ziyaret etti. Ardından ‘İlk Oyum AK Parti'ye İlk Oyum Erdoğan'a Gençlik Buluşması’na katıldı. Bakan Kirişçi, burada yaptığı konuşmada da, "2001 yılında kurulan AK Parti, bir anda milletin önüne bir umut oldu. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2023’te başlayacak ‘Türkiye Yüzyılı’nda ki bunun mimarları siz olacaksınız. Geleceğin mimarları olan sizler özellikle ve özellikle tıpkı Teknofest noktasında teknolojiyle ilgili inovatif projeleri nasıl üretiyorsanız, nasıl buna kafa yoruyorsanız tarım ve ormanla ilgili de ilgilenmenizi isterim. Tarım ve orman bu yüzyılın merkezi olacak. Ama biz eğer insanlığın vazgeçilmezi olarak gıdayı aklımıza getiriyorsak, gıdanın da elde edilebileceği üretim ancak tarımla olur, ormanla olur, toprakla olur, suyla olur, havayla olur. Tabiatla iç içe olmak güzel. Dolayısıyla biz bu yeni dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Tarım Orman Gençlik Konseyi inşallah kuruyoruz. Sizlerin ilgisini bekliyorum. Oraya başvurular olacak ve o başvuruları biz değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. Kamyonette 412 bin sentetik hap ele geçirildi, sürücü tutuklandı
  2. Gökçeada ve Bozcaada’ya feribot seferlerine fırtına engeli
  3. Muğla'da hastaneye çarpan ambulans helikopterin enkazı kaldırıldı
  4. Antalya’ya Noel kutlamaları öncesi turist akını
  5. İstanbul'da DEAŞ operasyonu: 5 kişi yakalandı
  6. Çamaşır suyu içen 2 kardeş, hastaneye kaldırıldı
  7. Bingöl'de taşımalı eğitime 1 gün ara
  8. Kendini ‘Komiser Selim’ olarak tanıtıp, 700 bin lira dolandırdı
  9. Elektrikli sobanın üzerine bırakılan mendil yangına neden oldu; 1'i bebek, 2 kişi dumandan etkilendi
  10. Antalya'da 2 bin 366 metrede buz tırmanışı

© Copyright 2024

DHA