Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Işıkhan, 2024-2025 memur maaşı zam oranı teklifini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, '7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi' görüşmeleri kapsamında kamu işveren heyetinin zam teklifini açıklayarak, "2024 yılı ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9, 2025 yılı ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum" dedi.

ABONE OL
Oğuzhan SARI- Muhammet BAYRAM/ANKARA, (DHA)

'7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi' görüşmeleri kapsamında ikinci toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında yapıldı. Toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamusen Genel Başkanı Önder Kahveci, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil katıldı. Bakan Işıkhan, toplantının ardından yaptığı açıklamada, görüşmelerin 14'üncü gününde belli bir noktaya ulaşıldığını belirterek, "Toplu sözleşme görüşme masalarında taraflar olarak değil, paydaşlar olarak oturduk. Yapılan ve yapılmakta olan müzakereler büyük bir nezaket ve sosyal diyalog içinde gerçekleştirildi. Sağlıklı, ulaşılabilir ve güçlü bir diyalog ortamı oluşturuldu. Çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ile ilerleyen görüşmelerde kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi de yapıldı. Tüm tekliflerin tasnif ve ön müzakerelerinin tamamlanmasıyla görüşmelerde büyük önem taşıyan müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

'YÜZDE 25 ENFLASYON FARKI ÖNGÖRÜYORUZ'

Bakan Işıkhan, 2023 Ocak ayında kamu görevlilerine yüzde 13,5 ilave refah payı verilerek artış oranının yüzde 30'a yükseltildiğini, ayrıca temmuz ayında 8 bin 77 lira seyyanen zam yaparak en düşük memur maaşını 22 bin 17 liraya yükselttiklerin belirtti. 2023 yılının toplamında en düşük memur maaşında yüzde 141,8 oranında artış sağladıklarını belirten Işıkhan, "Gerek ocak, gerekse temmuz ayında yaptığımız artışların enflasyon farkı hesabı dikkate alınmadan ilave refah payı olarak verildiğini özellikle vurgulamak isterim. Böylece Merkez Bankamızın 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize dönem zammına ilave olarak Ocak 2024'te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi de öngörüyoruz. Oluşacak enflasyon farkının 2023 yılında verdiğimiz zamların ilave refah payı olarak verilmesinden kaynaklandığını da vurgulamak isterim. Kamu işçilerimizle imzalanan çerçeve protokol kapsamında 2024 yılında ilk 6 ay için yüzde 10, sonraki 6 ay için de yüzde 10 artış yapacağımızı mayıs ayında imza altına almış bulunmaktayız" dedi.

​6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin maliyetinin 104 milyar dolar gibi büyük bir tutar olduğuna dikkat çeken Bakan Işıkhan, açıklayacağı 2024 yılı zam tekliflerinin de bu çerçevede değerlendirilmesini isteyerek, "2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak '7'nci Dönem Toplu Sözleşmelerimiz' çerçevesinde kamu işveren heyeti olarak teklifimizi açıklıyorum. Kamu işveren heyeti olarak, 2024 yılı ilk 6 ayı için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9; 2025 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece, 2024 Ocak ayında enflasyon tahminini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42'yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci 6 aylık dönem zarfıyla birlikte kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki bugün verdiğimiz teklifle toplu sözleşmeyi paydaşlarla uzlaşı içinde imzalarız" diye konuştu.

'TEKLİFİN REVİZE EDİLMESİ GEREKİR'

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Merkez Bankası'nın 2024 için enflasyon hedefini yüzde 33'e güncellediği bir yerde, bize gelen teklik yüzde 23. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu açıdan kamu işveren heyetine tavsiyemiz; vakit kaybetmeden teklifi revize etmeleri ve yeni bir teklifle gelerek, takvimin sonunda mutabakatı mümkün kılacak zemine taşımak için olağanüstü gayret göstermesidir. Çünkü bu rakamlar, beklentinin okunamadığı anlamına gelir. Önümüzde süreç var; onun için bu teklifin bin an önce revize edilmesi gerekir" dedi.

Yalçın, toplantıda refah payından bahsedilmediğini söyleyerek, "Özellikle 2024 için 3'er aylık teklifler sunduk. Enflasyonist ortamda kamu görevlilerinin alım gücünün kaybolmaması için bunun son derece önemli olduğunun altını çizdik. 2024 yılı için hükümetin enflasyonla mücadeledeki kararlılığına inancımızı ifade ederek, bu anlamda 6'şar aylık teklif sunmuştuk; ama ikisinde de teklif 6'şar aylık geldi. Bunun yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

'BİZİM BEKLENTİMİZ; UZLAŞININ ÇIKMASIDIR'

Kiralara ilişkin kamu görevlilerinin ciddi şekilde zorlandığını söyleyen Yalçın, "Masaya, kiralarla ilgili de teklifin gelmesini bekliyorduk. Memur emeklilerinin de bu rakamlarla ayakta durma şansı kalmadığını, 8 bin 77 liralık seyyanen iyileştirmenin emeklilere yansımaması dolayısıyla emekli maaşlarındaki düşüklüğün oluşturduğu sıkıntıyı ifade etmiştik. Buna ilişkin teklif sunulmasını bekliyorduk. Bunları çalışmak için yeterli zaman vardı. Yine bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin cümle kurulabilirdi; ama henüz kurulmadı. 3600 ek göstergenin birinci dereceye yükselmiş tüm kamu görevlilerine verilmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim öncesi kurduğu cümle; burada takvim olarak ifade edilebilirdi ama henüz bir cümle gelmedi. Bizim beklentimiz; uzlaşının çıkmasıdır. Bu anlamda hakem kurulu için cümle kurmayı erken buluyoruz. İlk teklif geldi ve bu teklifin beklenmedik bir teklif olduğunu ifade ediyoruz. Önümüzde müzakere için yeterli zaman dilimi var. Bir an önce teklifi revize ederek hakeme gitmeyecek şekilde bir toplu sözleşme süreci yürütmek kamu işvereninin elinde" dedi.

'BU RAKAMLARI MÜZAKERE EDİLEBİLİR DAHİ BULMUYORUZ'

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Bu teklif, kamu çalışanlarının ve emeklilerin taleplerini karşılayacak bir teklif değil. Kamu işvereninin, bu rakamları çok üst düzeyde revize ederek, yeniden müzakere edilebilir bir şekilde gelmesi lazım. Son yıllarda kira artışlarında ciddi manada yükselme görüyoruz. Özellikle büyük şehirlerde kamu çalışanları ciddi sıkıntı yaşıyor. Kamu-Sen olarak 7 bin 850 lira kira yardımı talep etmiştik. Kira yardımı ile ilgili de herhangi bir gelişme sağlanmadı. Refah payı uygulamasının kalıcı olmasını talep etmiştik; ama bununla ilgili de bir gelişme olmadı. Şunu açık ve net bir şekilde söyleyeyim ki; enflasyon kadar artış, kamu çalışanlarına sıfır zam demektir. Refah ücreti olmadan alım gücünü artırmamız mümkün değil. Önümüzde süreç var; bu müzakereleri sürdürebiliriz. Bu şekilde giderse, bu rakamları müzakere edilebilir dahi bulmuyoruz" diye konuştu.

'16 AĞUSTOS’TA 1 GÜN İŞ BIRAKIYORUZ'

​Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil da grev çağrısında bulunarak, "Gelin, bugün bu masanın gerçek sahibi, gerçek gücü biz olalım ve sözümüzü söyleyelim. KESK olarak taleplerimizin karşılanmaması durumunda 2'nci teklifin sunulacağı 17 Ağustos'a kadar, üretimden gelen gücümüzü kullanarak 16 Ağustos'ta 1 günlük iş bırakıyoruz. Buradan bütün kamu emekçilerini bu iş bırakmaya sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Diğer Haberler

  1. Şanlıurfa'da 2 otomobil çarpıştı; MYP İl Başkanı öldü, 2'si polis 6 yaralı
  2. Antalya'da fırtına; havada tur atan uçaklar havalimanına inemedi
  3. Bahçelievler'de 6 katlı binada yangın
  4. Gerede- Karabük yolunda yoğun kar; ulaşım durdu
  5. Ankara'da mevsimin ilk karı yağdı
  6. Profesör Naci Görür, 'Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü'ne layık görüldü
  7. Kocası tarafından aldatıldığını düşünen kadın, üzerine benzin döküp kendini yakmak istedi
  8. ATM'de bulduğu parayı polise teslim etti
  9. Kazada yaralanan kız arkadaşına müdahale edilirken polise sarılıp ağladı
  10. Eşi ve 1 kişiyi öldüren Servet Bozkurt ile ona yardım eden 2 kişi tutuklandı

© Copyright 2024

DHA