Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Ersoy: Ören yerlerin tamamını gece müzeciliği kapsamına alıyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Yazın çok sıcak. 50 dereceyi bulan sıcaklıklarda kimse ören yeri gezmek istemiyor. Gece müzeciliği çalışması başlattık. Turizm merkezlerine yakın olan ören yerlerin tamamını gece müzeciliği kapsamına alıyoruz. Hem daha fazla turist almamızı sağlayacak hem sezonu uzatmak istiyoruz hem de sezon içinde turist hareketliliğini arttırmak istiyoruz. Birkaç yıl içinde bu projenin olumlu sonuçlarını göreceğiz" dedi.

ABONE OL
Nevra UÇKAÇ/AYDIN, (DHA)

Bakan Ersoy, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde turizm sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Kuşadası'nın kendisi için ayrı bir önemi olduğunu ifade eden Ersoy, 1985 yılına sektöre başladığında ilk görev yerinin Kuşadası olduğunu anlattı. 2019'da Türkiye'nin rekor kırdığını ve hızlı büyüme planları yapıldığını kaydeden Ersoy, "Maalesef pandemiyle tüm dünya kapılarını kapattı. Çok şükür o dönemi iyi yönettik. Çünkü mümkün mertebe kapılarımızı açık tutmaya çalıştık, hava trafiğini açık tutmaya çalıştık. 2021'den itibaren pandemiden, turizm sektörü olarak en hızlı çıkan ülke olduk. 2022'de bu verilere de yansıdı. Türkiye, normalde 6'ncılığa kadar çıkmıştı. 2022'de 4'üncü sıraya kadar turist sayısında yükselme başarısını elde etti. 'Bundan sonra hep rekorlar kırarak yolumuza devam edeceğiz' dedik. 2023, zor bir yıldı. 6 Şubat depremleri ile başladı. Daha sonra savaş derken 2023 her şeye rağmen rekor bir yıl olarak karşımıza çıktı. Rakamlara bakacak olursak; 54,3 milyar dolarlık gelir, 56,7 milyonluk bir ziyaretçiyle tarihin en iyi turizm verilerini elde ettiğimiz bir yıl oldu. 2028'e kadar çok iddialı hedefler koyduk. Her sene rekorlar kırarak yolumuza devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl itibarıyla 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar gelir hedefiyle yolumuza başladık. İlk veriler de iyi geliyor. Ziyaretçi rakamlarında artışlar var. Rezervasyonlar da iyi" dedi.

'KUŞADASI, ARKEOLOJİ CENNETİ'

Kuşadası ve Ege'nin turizm açısından çok önemli bir bölge olduğunun altını çizen Ersoy, şöyle devam etti: "Kuşadası, turizmin ilk başladığı noktalardan biri. Turizm geçmişi çok eski. Burada yetişen birçok sektör temsilcisi diğer yerlerde genel müdür ya da üst düzey yönetici olarak başladı. İnsan kaynağı yaratan bir bölgedeyiz. Aynı zamanda Türkiye'nin 'cruise' kapısı. En çok turist ağırlayan noktası. Bu yıl 560'ın üzerinde gemi ağırladınız. 2 bin 400 kapasiteli bir limanımız var. İstanbul'da Galataport'un devreye girmesiyle bu sayı hızlı şekilde artacak. Deniz, kum, güneşin yanı sıra kültür varlıklarının zengin olmasından dolayı burası çok değerli. Arkeoloji cenneti diyebiliriz. Binlerce yıl önce insanlar buraya antik şehirler kurmuş. Geniş kapsamlı yerleşimler olduğunu görüyoruz."

'BU DÖNEM HEDEFLERİ BÜYÜTTÜK'

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak geçen dönem kazıları 12 aya çıkardıklarını belirten Ersoy, "Kazı başkanlarımızı buna alıştırdık. Türkiye'de 144 tane yerli kazı başkanlığı var. 32 tane de yabancı kazı başkanlığı var. Bunların kazı çalışma programına aşamalı şekilde yerli ve yabancılar dahil edildi. Bu dönem hedefleri büyüttük. Bütün kazı başkanlıklarını 12 aylık programa aldık" dedi. 'Geleceğe Miras' projesini başlatarak arkeolojinin altın çağı olarak iddialı bir hedef koyduklarını söyleyen Ersoy, "Bu hedef, son 60 yılda arkeolojide ne kadar iş gerçekleştirdiysek; gelecek 4 yılda aynı oranda işi Anadolu genelindeki bütün arkeolojik noktalarımızda gerçekleştirmekti. Bu bağlamda ilk açıklamayı Efes'te yapmıştım. 'Geleceğe Miras' projesine bütün arkeolojik kentleri dahil ediyoruz. Arkeoloji, Türkiye'de 1860'lı yıllarda yabancılarla başladı. 163 yıl sonra ilk defa bütün kazı başkanlıklarına koordinatör kazı başkanları atandı. Hocalarımızı atarken ekip, ekipman ve finansman desteği veriyoruz. Kuşadası için bu çok önemli. Cruise gemilerinin gelmesinin nedenlerinin başında sizin arkeolojik değerleriniz yatıyor. Türkiye geneline baktığınızda, Anadolu'nun daha yüzde 10'unun kazıldığını görüyoruz. Yüzde 90'ı hala toprak altında. Eğer kazdıklarınızı koruyamayacaksanız, restore edip, üst yapıyı oluşturamayacaksanız, toprak altında kalması da faydalı. Doğru ve düzenli kaynak aktarımı yapmanız lazım. Önce kazmalı, sonra korumalı sonra restore etmelisiniz. Bunlar bizi turizmde rakiplerimizden ayrıştıran ve cazibe noktası olmamızı sağlayan yönlerimiz" diye konuştu.

'YEREL YÖNETİMLERE DE GÖREVLER DÜŞÜYOR'

Bakanlık olarak kazı alanına çok ciddi bütçe ayırdıklarının altını çizen Ersoy, "2019'da kazı bütçemiz 36,7 milyondu, geçen sene bu rakamı 1,1 milyara çıkardık. Bu yıl da 6 milyar lira olacak. Kazı başkanları bize projeleri gönderiyor, hızlı şekilde hayata geçiriyoruz. Aydın olarak geçen yıl 3,7 milyon ziyaretçi almışsınız. Gelecek 4 yılda rakamların yükseleceğini göreceğiz. Turizm Bakanlığı'nın tanıtımı tek başına yeterli olacak değil. Burada yerel yönetimlere ciddi görevler düşüyor. Turizm genişledikçe gerekli alt yapı yatırımlarının yol, atık, su gibi yatırımların da yapılması gerekiyor. Bakanlık olarak görevimiz hava trafiklerinin oluşturulması, destinasyonların tanıtılması, turizm noktalarının doğru planlanarak gelişmesini sağlamak ve mümkünse turist trafiğini 12 aya yaymak" açıklamalarında bulundu.

'SEZONU UZATMAK İSTİYORUZ'

Ersoy, turizm sezonunu uzatmak için arkeolojiye önem verdiklerini belirtip, "Kuşadası deniz, kum, güneşten oluşan 6 aylık bir sezon ile sınırlı değil, 8-9 aylık bir sezonla anılması lazım. Burada arkeoloji devreye giriyor. Turizm sektörü paydaşları değil, şehrin tüm paydaşlarının pay alması gerekir. Arkeolojik noktaları ön plana çıkarıp, parlattığınızda turist otelden dışarı çıkmaya başlayacak. Yazın çok sıcak. 50 dereceyi bulan sıcaklıklarda kimse ören yeri gezmek istemiyor. Gece müzeciliği çalışması başlattık. Turizm merkezlerine yakın olan ören yerlerin tamamını gece müzeciliği kapsamına alıyoruz. Hem daha fazla turist almamızı sağlayacak hem sezonu uzatmak istiyoruz hem de sezon içinde turist hareketliliğini arttırmak istiyoruz. Birkaç yıl içinde bu projenin olumlu sonuçlarını göreceğiz. Kuşadası'nın marka değerini arttırmak istiyorum" dedi.

'MUSLUKLARDAN KALİTELİ SU AKACAK'

Toplantıda konuşan AK Parti'nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Savaş ise "Gelişen büyüyen Türkiye'den daha fazla pay alacak bir Aydın vadediyorum. Altyapı, trafik, otopark, içme suyu problemini halletmiş bir Kuşadası ve Aydın vaat ediyorum. Hala Kuşadası'ndaki musluklardan kötü su akıyor. Sarıçay Barajı'nın ihalesi 2019 yılında Sayın Bakanımızın müdahalesiyle yapıldı. Şu anda Sarıçay Barajı yüzde 40 seviyeye geldi. 2026'da bitecek, Söke, Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlı'da musluklardan memba suyu kalitesinde su akacak" diye konuştu. Daha sonra sektör temsilcilerinin sorularının yanıtlandığı toplantı basına kapalı olarak devam etti.

'HUKUKİ SÜREÇLER PROJELERİ YAVAŞLATIYOR'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın programının devamında Didim ilçesinde geçti. Bakan Ersoy, Didim Ticaret Odası'nda kentteki turizm temsilcileriyle bir araya geldi. Yüksek turizm potansiyeline sahip ilçeye bakanlık olarak önemli yatırımlar ve destekler sunduklarını belirten Ersoy, Ege Bölgesi'nin mevcudun iki katı kadar yabancı turisti çekebilecek potansiyelinin olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda, Ege Turizm Merkezleri projelerini geliştirdiklerini kaydeden Ersoy, hukuki süreçlerin projeleri yavaşlattığını, 4-5 yıllık duraksamalar olabildiğini aktardı. Doğru projelerle turizm yatırımları için kaynak oluşturulabildiğini dile getiren Ersoy, ören yeri girişlerinden elde edilen gelirin yüzde 100'e yakın arttığını dile getirdi.

'APHRODİSİAS MİRASINI TÜM DÜNYAYA TANITACAĞIZ'

Bakan Ersoy, daha sonra Karacasu ilçesinde Afrodisias Antik Kent basın lansmanına katıldı. Geleceğe Miras Aphrodisias tanıtım videosunun izlenmesinin ardından konuşan Ersoy, Aphrodisias'ın Anadolu'nun kültürel birikimi ile Roma dönemi heykeltıraşlık yeteneğini tanıtan bir medeniyet mirası olduğunu dile getirdi. İlk ikisi Efes ve Hierapolis'te gerçekleştirilen toplantıların üçüncüsünü 'Geleceğe Miras Aphrodisias' projesi ile Aydın'da yaptıklarını anlatan Bakan Ersoy, "Bu toplantının konusu Aphrodisias Antik Kenti. M.Ö. 4500'lerden beri iskân gören Aphrodisias Antik Kenti, ünlü fotoğrafçımız Ara Güler'in fotoğrafları ile ölümsüzleşmiştir. Kentte görülen kalıntıların büyük bölümü Roma dönemine aittir. Kent tiyatrosu, Odeion'u, muazzam tetrapylon'u ile büyüleyici bir görünüm taşımaktadır. Aphrodisiaslılar kendilerini heykeltıraşlık sanatındaki ustalıklarıyla Roma dünyasına tanıttılar, biz de onların mirasını yapacağımız koruma çalışmaları ile tüm dünyaya tanıtacağız" dedi.

'12 AYLIK KAZI SÜREÇLERİMİZİ BAŞLATIYORUZ'

Arkeolojik alanlardaki yapıları çok kısa sürelerde ayağa kaldırarak antik kentlere ve bulundukları bölgenin kültür ve turizm potansiyeline katma değer kazandıracaklarını dile getiren Bakan Ersoy şöyle devam etti:

"Aphrodisias ile birlikte Efes, Hierapolis, Bergama, Sardis, Sagalassos, Labranda, Milet, Limyra başta olmak üzere yabancı heyetler tarafından yürütülmekte olan tüm kazılarda 12 aylık kazı süreçlerimizi başlatıyoruz. Bunlardan biri olan Aphrodisias kazı ve restorasyon çalışmalarını yıl boyunca sürdürmek üzere Bakanlığımız adına görev yapacak değerli bilim insanımız ise aynı zamanda Tripolis Antik Kenti Kazısı Başkanı olan Prof. Dr. Bahadır Duman'dır. Aphrodisias'ta ilk keşif ve araştırmaları 18'inci ve 19'uncu yüzyıllarda seyyahlar tarafından gerçekleştirilmiştir. 1904 yılında ise ilk kazı çalışmaları başlamıştır. Aralıklarla devam eden bu kazı çalışmalarının ardından ilk sistemli kazılar ise 1961 yılında rahmetli hocamız Prof. Dr. Kenan Erim tarafından sürdürülmüştür. 1991 yılından bu yana da ABD'den Prof. Dr. Ronald Smith başkanlığında yürütülmektedir. 120 yıllık süreç içerisinde Aphrodisias'ta yapılan kazılar sonucunda antik kentin yüzde 12'si kazılmıştır. Heykeltıraşlık ekolü ile tarihte iz bırakan Aphrodisias Antik Kenti; 9 Temmuz 2017 tarihinden bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır."

 

'KAZILARA DEVAM EDİLECEK'

Aphrodisias'ın, anıtsal mimarisiyle ve müzede sergilenen sayısız heykeltıraşlık eserleri ile en göz alıcı antik kentlerden biri olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, "Aphrodisias'ta kent parkı ve havuzun yanı sıra hemen yanımızda bulunan ve Aphrodisias'ın en ihtişamlı yapılarından biri olan Tetrastoon'da ise kazı ve restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz. Antik dönemde Aphrodisias'taki Bazilika kentin en büyük kapalı binasıydı. Binanın ön cephesine odaklanan yeni bir proje ile devasa giriş sütunlarını ayağa kaldırma çalışmalarını 2023 yılında tamamlamış ve binanın cephesinde Diokletianus'un Tavan Fiyat Fermanı'nı sergilemiştik. Şimdi ise hazırladığımız yeni projeyle binanın kalan kısmında kazı yapacak, mozaiklerin konservasyonunu tamamlayacak ve sütunları ayağa kaldırarak yapının ziyaretçiler tarafından algılanmasını kolaylaştıracağız" ifadelerini kullandı.

'ADINA YAKIŞIR BİR GÖRÜNÜME KAVUŞTURACAĞIZ'

Yaklaşık 120 yıl önce kazılan ve aradan geçen zamanda tekrar toprak altında kalan Gymnasium'u kazarak yapıyı yeniden ortaya çıkaracak ve ziyaretçi güzergahına alternatif oluşturacaklarını anlatan Bakan Ersoy, "Tiyatro Hamamı önündeki sütunlu salon, eksiksiz sütunlarıyla alanın en çekici mekanlarından biridir. Yeni bir proje ile arkadaki hamam odalarının da ziyaretçiye açılmasını sağlayacağız. 1994 yılında Agora'da yapılan araştırmalarda sütun sıralarının konumu ve doğrultusu keşfedilmiş ancak bu alanda şimdiye kadar herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Bu alanda yapılacak kazı çalışmalarıyla Aphrodisias'ta yeni bir yapı daha ortaya çıkaracağız. Uzunluğu 3,5 kilometreye ulaşan ve yüksekliği yer yer 10 metreyi bulan Aphrodisias surlarının neredeyse tamamı yabani bitki örtüsünün altında görünmez halde. Burası için hazırladığımız projeyle sur duvarlarını tekrar görünür hale getirecek; restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla anıtsal görünümünü yeniden kazandıracağız. Gece aydınlatması ile birlikte de adına yakışır bir görünüme kavuşturacağız" açıklamalarında bulundu.

1 MİLYAR 750 MİLYON TL'LİK BÜTÇE

Aphrodisias'ta Osmanlı Dönemi Hamam ve Geyre evlerine yönelik belgeleme- konservasyon ve restorasyon çalışmalarını da bu proje kapsamında gerçekleştireceklerini anlatan Bakan Ersoy, "Aphrodisias, çok sayıda yazıta ve olağanüstü çeşitlilikte ve kalitede kabartmalı mermer lahite sahiptir. Bu eserler için kentte iki yeni teşhir alanı planladık. Bütüncül bir çevre düzenleme çalışması ile ziyaretçi karşılama merkezi, yürüyüş yolları, açıklayıcı ve yönlendirici bilgi panoları, toplanma ve bilgilendirme alanları ile etkinlik ve dinlenme alanları oluşturacağız. Anıtsal yapılar ile gezi güzergahlarını aydınlatarak antik kenti gece müzeciliği kapsamında da ziyarete açacağız. Öte yandan Aphrodisias müzemizde güçlendirme çalışmaları, teşhir- tanzim ve onarım uygulamalarını da gerçekleştireceğiz. Aphrodisias için hazırlanan bütün bu projeler, başlayan uygulamalar ve yoğun bir mesai ile kentin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayacağız ve süreç için 1 milyar 750 milyon TL bütçe ayıracağız" diye konuştu.

Konuşmasının ardından alanda incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, daha sonra kentten ayrıldı.

Diğer Haberler

  1. Adalet Bakanı Tunç: Yüksek standartlı bir demokrasinin ortaya çıkması için büyük mücadele verdik
  2. Erdek'te sağanak ve fırtına; ev ve iş yerlerini su bastı
  3. Şişli AKOM’un temeli yarın atılıyor
  4. Heyelan, Posof ilçesini doğal gazsız bıraktı
  5. TEM Otoyolu’nda otomobil bariyere çarptı; 1 yaralı
  6. Siirt’te, kar nedeniyle kapanan yollar açıldı
  7. Erzincan ve Kars’taki otobüs kazalarında 9 kişinin tedavileri sürüyor
  8. Halı saha maçında kalp krizi geçirip öldü
  9. Kayıp Sabit öğretmenin cansız bedeni, Karasu Nehri'nde bulundu
  10. 130 kişinin öldüğü sitenin davasında 3’üncü rapor bekleniyor

© Copyright 2024

DHA