Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Ankara'da çıkıp Bolu'ya sıçrayan orman yangını kontrol altına alındı

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde çıkan, ilerleyen saatlerde Bolu'nun Gerede ilçesine sıçrayan orman yangını, yaklaşık 22 saat sonra kontrol altına alındı. Ankara-Bolu sınırında meydana gelen orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan şüpheli tutuklandı.

ABONE OL
Mikail KARAMAN- Muhammet BAYRAM/BOLU, (DHA)/Eda KOÇ/ANKARA, (DHA)

Kızılcahamam ilçesinin kırsal Şahinler Mahallesi'nde dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını, akşam saatlerinde sınırdaki Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Demirler köyüne sıçradı. Eskişehir, Ankara, Bolu, Çankırı, Zonguldak, Düzce ve Sakarya'dan bölgeye sevk edilen ekipler, yangına havadan ve karadan müdahale etti. Yangın nedeniyle 2 yerleşim yerinden 123 kişi tahliye edildi ve Demirler köyü yaylasındaki kullanılmayan 10 ev yandı.

YAĞMURLA YANGININ ETKİSİ AZALDI

Gece başlayan yağmurla etkisi azalan yangın, ekiplerin gece boyu süren müdahalesiyle saat 10.00 sıralarında kontrol altına alındı. Yağmurun hava sıcaklığını düşürdüğü ve ekiplere kolaylık sağladığı belirtildi.

Yangınla ilgili Orman Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bolu Gerede'de meydana gelen yangın gece gündüz demeden yapılan müdahaleler sonucu kontrol altına alındı. Yeşil vatan için mücadele eden kahramanlarımıza, bizlere destek veren tüm kurumlarımıza, STK'larımıza, gönüllülerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ederiz" denildi.

BOLU VALİLİĞİ: SOĞUTMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bolu Valiliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise "21 Ağustos 2024 tarihinde Ankara Kızılcahamam ilçesi Şahinler Mahallesi'nde otluk alanda başlayan ve rüzgarın etkisiyle ilimiz Gerede ilçesi Demirler köyü mevkisine sıçrayan orman yangını valiliğimizin koordinesinde, ekiplerimizin özverili çalışmaları neticesinde kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları devam etmektedir.

Yangını söndürmek için büyük bir özveriyle görev yapan tüm ekiplerimize teşekkür ederiz" denildi.

YENİDEN CANLANAN ALEVLER KONTROL ALTINDA

Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Demirler köyü yakınlarında etkili olan ve sabah saatlerinde kontrol altına alınan orman yangını, öğle saatlerinde yeniden alevlendi. Olay yerine hızlı bir şekilde ulaşan itfaiye ekipleri, yangına havadan ve karadan müdahale etti. Alevler, ekiplerin etkin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

'MORALİMİZ VE PSİKOLOJİMİZ ÇOK BOZUK'

Bolu'nun Gerede ilçesindeki Demirler köyünde yaşayan ve orman yangını nedeniyle evlerinden tahliye edilen vatandaşlar, yangın anında yaşadıklarını anlattı. Köylülerden Hamit Bulut (68), yangının öğle saatlerinde köye ulaştığını ve itfaiyenin müdahalesi ile alevlerden kıl payı kurtulduklarını belirterek, "Üzüntümüz çok büyük. Evlerimizde otururken arka taraftan çok şiddetli bir şekilde yangın geldi. Orman İşletme Müdürlüğü'nden yetkililer geldiler, sonra kepçe ve dozerler geldi. Sonra iş büyüdü, yangın olduğu gibi yayıldı. Bu civarlarda en değerli, en kıymetli köylerden biriydi. O yaylalardaki 300-500 yıllık emeğimiz boşa gitti. Yaylalarımız, Türkiye'de yeşil alan olarak 2'nci sırada geliyordu. Şu an yeşil diye bir şey kalmadı. Köy olarak moralimiz ve psikolojimiz çok bozuk" dedi.

'BİR ORMAN, BİR AĞAÇ KOLAY YETİŞMİYOR'

Tahliye sırasında yanlarında değerli eşyalar ve küçük bir el çantası dışında hiçbir şey alamadıklarını ifade eden Bulut, "Jandarma ekipleri geldi, evlerden çıkmamızı söylediler. Buradan uzaklaşarak köyün dışına çıktık. Sağ olsunlar bize bir de yemek verdiler. Bir süre orada, köyün dışında arabalarımızda kaldık. Köyün bir kısmı geri döndü. Benim ailemde de kalp hastası var, ilaç kullanması gerekiyor. Sabaha karşı köye tekrar geldik. Şu an için köyümüzdeyiz. Allah'a şükürler olsun ki evlerimizde herhangi bir zayiat yok. Köydeki evlerde hiçbir sorun yok. Eğer itfaiye 5-10 dakika daha geç gelseydi, büyük bir yangın tehlikemiz olacaktı. Kıl payı kurtardık. Vatanımıza ve milletimize geçmiş olsun, devletimizden Allah razı olsun" diye konuştu.

Köylülerden Fikri Akkaş (61) ise "Bir orman, bir ağaç kolay yetişmiyor. Ormanlarda yaşayan hayvanlar da telef oldu. Komşularımızın da yayladaki evleri yandı. Onlar da şu an da mağdur durumdalar. Köyümüzü tedbir amaçlı boşalttık. Yangının son durumu neticeye bağlandığında köyümüze döneceğiz" dedi.

1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde çıkan, Bolu'nun Gerede ilçesine sıçrayan orman yangınına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 1 kişi Kızılcahamam Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Adliyeye getirilen şüphelinin, soruşturma savcısına ifade vermesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılacağı bildirildi.


'GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI'

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde otluk alanda çıkan ve yayılarak Bolu'nun Gerede ilçesinde ormanlık alana sıçrayan yangınla ilgili soruşturmada şüpheli İ.G., Kızılcahamam Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüpheli, soruşturma savcısına ifade vermesinin ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince, ‘taksirle orman yangınına neden olma’ suçundan tutuklandı. (DHA)


'KONTROL ALTINA ALINAN YANGIN YENİDEN BAŞLADI'

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinin kırsal Şahinler Mahallesi'nde dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını, yayılarak Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Demirler köyüne sıçradı. Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi ile birlikte 22 saatte kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde Gerede’nin Demirler köyü ile Berçinçatak köyü arasında bulunan Tahtalar Yaylası’nda ‘bitki örtüsü yangını’ olarak tekrar başladı.

 



OGM: YANGINA MÜDAHALE EDİYORUZ

Yeni başlayan yangınla ilgili Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Yangınlarla mücadelemiz devam ediyor. Bolu, Gerede'de dün meydana gelen ve kontrol altına aldığımız yangına yakın bir noktada, otluk alanda başlayan bir diğer yangına müdahale ediyoruz. Yeşil Vatan hepimizin. Lütfen hava sıcaklıklarının oldukça yüksek olduğu bu günlerde orman yangınlarına karşı dikkatli olalım” denildi. (DHA)

BOLU’DA YENİDEN BAŞLAYAN YANGINDA BİR KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinin Şahinler Mahallesinde dün öğle saatlerinde çıkan orman yangını, akşam saatlerinde Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Berçinçatak köyü sınırlarına kadar yayıldı. Kontrol altına alındıktan sonra bu bölgede yeniden yayılmaya başlayan yangında alevlerin tehdit ettiği Berçinçatak köyünde oturan vatandaşlar ile hayvanların tahliye edilmesine karar verildi. Köyde yaşayan vatandaşlar tedbir amaçlı olarak belediye otobüslerine bindirilerek yakında bulunan Hacılar köyüne tahliye edildi.


‘YAĞMUR YAĞARSA İNŞALLAH BU YANGINDA SÖNER’

Köy sakinlerinden Ayşe Aydın (80), “Yangın haberini vatandaşların bir köylünün cenaze namazından sonra öğrendiklerini ifade ederek, “Bize ‘yangın var’ dediler. Hemen cenazeden çıkan köye doğru gitti. Yangın Demirler köyünde başlamış. Demirler köyünün vatandaşları köye geri dönmüş. Demirler köyünün yaylasından itibaren tutuşmuş. Bir de baktık ki herkes bağırmaya başladı. İtfaiye ekipleri geldi. Ekipler gelince bizim de elimiz ayağımız tutuştu. Belediye bizi yakınımızda bulunan Yağlar köyüne, Hacılar köyüne götüreceğini söylüyor. Yanımıza herhangi bir eşya almadık. Eşya alsam nereye koyacağım? Yanıma sadece ilaçlarımı aldım. İnşallah yangın evlerimize kadar gelmez. ‘Yağmur yağacak’ diyorlar. Yağmur yağarsa inşallah bu yangın da söner. Bir kısmımız yürüyemiyor yaşlılıktan, bir kısmamız iş göremiyor. Bizim için 2 gündür uğraşıyorlar. Allah razı olsun devletimizden, milletimizden, belediyemizden” diye konuştu.

 


‘HAYVANLARI DUMANDAN ETKİLENMEMESİ İÇİN TAHLİYE EDİYORUZ’

Berçinçatak köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını belirten Başak Güvercin, hayvanların dumandan etkilenmemesi için köyden uzaklaştırmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Şu an ilk önceliğimiz hayvanlarımızı dumana maruz kalmadan buradan çıkartabilmek. Nasıl yapacağımıza dair herhangi bir plan, proje oluşturmadık. Ne tarafa götüreceğiz bilemiyoruz. Çünkü duman yoğunlaşmaya başladı. 30-40 adet hayvanımız var. Şu an herhangi bir devlet kurumundan bu konuyla ilgili iletişime geçmedik. Muhtemelen kendi imkanlarımızla taşımaya çalışacağız. Çevremizdeki yakınlarımızın ahırlarına götürmeye çalışacağız. Zarar gören bir hayvanımız yok. Köyde hayvanı zarar gören var mı yok mu bilmiyoruz. Herkes kendi telaşına düştü” dedi. (DHA)

 


Diğer Haberler

  1. Lübnan’da tüm yolcuların uçakta telsiz ve çağrı cihazı taşıması yasaklandı
  2. Dünyanın ilk ekmeği, THY’nin New York uçuşunda ikram edilecek
  3. Ankara'daki operasyonda 1 milyar TL'lik 'sahte bal' ele geçirildi; 6 gözaltı
  4. Bursa'da boş arsada 80 adet zehirli etil kloroformat varili bulundu
  5. Masaj salonunda kadın çalışanın yüzüne kezzap atan sanık: Videoyu paylaşmamda özel bir durum yok
  6. Kalp krizi geçiren kişiye sağlıkçı ve itfaiyenin müdahalesini görüntülü aradıkları kişilere izlettiler
  7. Kadının öldüğü, kocasının yaralandığı olayda, kayınpeder gözaltına alındı
  8. Bakanlıktan görme engelli gazilere akıllı baston desteği
  9. Ankara'da akraba kavgası; 2 ölü, 4 yaralı
  10. Bakım için madene giren işçi vagonların arasına sıkışıp öldü

© Copyright 2024

DHA