Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Amasra'daki maden faciası davasında tutuksuz sanık: Kurumda personel azlığını bildirdik

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciasına ilişkin 7'si tutuklu, 23 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması, ikinci gününde de devam etti.  Duruşmada dinlenen tutuksuz yargılanan elektromekanik işletme müdürü M.G., "14 Ekim'deki patlamada ben yıllık izinliydim. Patlamanın nasıl olduğuna ilişkin bilgim yoktur. Kurumda personel azlığını TTK Genel Müdürlüğüne bildirdik. İddianamede kurumdaki tüm elektrik sistemlerinin bize bağlı olduğu söyleniyor, ama hepsi bana bağlı değildir" dedi.

ABONE OL
Ayhan ACAR/BARTIN, (DHA)-

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde geçen yıl 14 Ekim'de, 43 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, müdür yardımcısı Salih Atmaca, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu, başmühendis Mehmet Tural, emniyet mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı, 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Faciaya ilişkin savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame, Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


HER MADENCİ İÇİN 25 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

116 müştekinin yer aldığı iddianamede, tutuklu müessese müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü Selçuk Ekmekci, iş güvenliği ve eğitim başmühendisi Volkan Soylu ve başmühendis Mehmet Tural hakkında, yaşamını yitiren her madenci için 'Olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca, 'Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 4'ü tutuklu, 19 kişi için de 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi.


ARA KARARDA 1 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Geçen hafta Bartın Adliyesi’nde 4 gün süren ilk duruşmalarda 8 tutuklu sanığın savunmaları alındı. Mahkeme heyeti geçen hafta cuma günü verdiği ara kararda, tutuklu sanıklardan eski müessese müdür yardımcısı Salih Atmaca’nın tahliyesine karar verdi. Tutuklu yargılanan sayısı 7'ye düştü.

DURUŞMA BAŞLADI

İkinci duruşmalar dün başladı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı dünkü duruşmada tutuksuz yargılanan 5 kişinin savunması alındı. İkinci duruşmanın ikinci gününde de 5 kişinin daha savunmasının alınması bekleniyor. Sabah saatlerinde başlayan duruşmada, tutuksuz yargılanan elektromekanik işletme müdürü M.G dinlendi. 

M.G, savunmasında, "14 Ekim'deki patlamada ben yıllık izinliydim. Patlamanın nasıl olduğuna ilişkin bilgim yoktur.  Kurumda personel azlığını TTK Genel Müdürlüğüne bildirdik. İddianamede kurumdaki tüm elektrik sistemlerinin bize bağlı olduğu söyleniyor, ama hepsi bana bağlı değildir. Bizim sistemimizde yer üstünde elektrik aspiratör ve vinçlerimiz vardır. Yer altına inen asansörlerin sistemleri vardır. Biz bunlarla ilgiliyiz. Aspiratör konusunda 2015 yılında madenlerde iş sağlığı konusu çıktıktan sonra, biz bu konu da gerekenleri yaptık. Modernizasyon kapsamında daha önce elektromekanik sistemiyle ilgili asansörün tamamen bilgisayar tabanlı olmasını sağladık. Bunun yanında kompresörler yenilenmiştir. Ayrıca yer altındaki elektrik devre kesicileri devreye aldık. Şu anda TTK Genel Müdürlüğünce işletmelerde kullanılmaktadır. Havalandırma pervanesi arızalanması ile ilgili burada kelepçe fantüp arızasıdır. Bunun bizim birimlerle direkt olarak alakası yoktur. Fantüplerin arızası bizimle alakalı değildir. Lamba takip ve personel takip sistemi bize bağlı bağlı değildir. Madende lamba takip sistemi iş güvenliğine bağlıdır. Bizim yaptığımız tüm işlemler resmi belgeler üzerinde yapmaktayız" dedi.

Mahkeme diğer tutuksuz sanıkların savunmaları ile devam ediyor.

DURUŞMA DEVAM ETTİ

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciası duruşmalarında tutuksuz sanıklardan elektro- mekanik başmühendisi S.Ö. kendini savunarak, patlamada hayatını kaybeden elektrikçi Rıdvan Hacet'in ocakta tek başına çalıştığına yönelik iddialara, "Görevlendirme yaparken 2 kişi yazmamıza rağmen bazı işçilerin gelmediği durumlar olabiliyor. Ancak Rıdvan Acet, ocak içinde o gün tek çalışmamaktadır ve kendi vardiyasında emniyet nezaretçisiyle birlikte çalışmaktadır. Bu durum personel yetersizliğinden kaynaklanan bir durumdur. Maalesef acı olayla karşılaşmıştır" dedi.

'PATLAMADA TELSİZLER ÇALIŞIYORDU, KANAATİM PATLAMA ELEKTRİKSEL DEĞİL, HAVALANDIRMA İLE İLGİLİ YÖNÜNDEDİR'

Müşteki avukatlarının olay günü telsiz iletişiminin tamamen kesildiği yönündeki soruya S.Ö., "Telsizler tamamen kesilmedi, ben kullandım. Patlama olan bölgede patlamaya bağlı kesilmiş olabilir. Kanaatimi patlamanın elektriksel değil, havalandırmayla alakalı olduğu yönündedir. Elektrikle ilgili olsaydı bana bildirilirdi. Fantüpte olan bir kelepçe arızasıdır. Bu arızada bana bilgi verilmez. Kartiye şefine ve kartiye mühendisine bilgi verilir" diye konuştu.

'FANTÜP KELEPÇESİNİN KIRILMASI BİZİM SERVİSLE İLGİLİ DEĞİL'

Diğer tutuksuz sanık ocak elektrik nezaretçisi O.Ö., savunmasını yaptı. O.Ö savunmasında, "Ben 2012 yılında TTK'ya işçi kadrosundan girdim. İşe başladıktan sonra kuruma sadece 2 elektrikçi alındı. Diğeri lavuar servisine iş başı yapmıştı. İddianamede pervane arızası ve iş güvenliğinden sorumlu olduğum belirtiliyor. Bunlar bizim sorumluluğumuzda değildir. Bize 'pervane takılacak' denir, elektriğini çekeriz. Başka bir sorumluluğumuz yok. Olay günü ocaktan bizi arayarak 'Pervane arızası var' dediler. Bende 'en yakın yeri arayın' dedim. Bize arızayı bildiren arkadaş, 'Fantüp çıktı, emniyetçiler burada bakıyorlar' dedi. Daha sonra bize bilgi verilmedi. Biz çok daha sonra Fantüp'teki kelepçenin kırıldığını öğrendik. Bununla ilgili de elektriksel bir sorun olmadığı için biz işlem yapmadık. Ben bana verilen talimatları yerine getirdim. Verilen görevi de layıkı ile yaptığımı söylemek isterim" dedi.

'OCAK MODERNİZASYONU KONUSUNUN GECİKMESİNE HANTAL BÜROKRASİ DİYEBİLİRİZ'

Diğer tutuksuz sanıklardan H.O. ise "2006 yılından bu yana kadar Amasra müessesinde çalışmaktayım. Değişik zamanlarda farklı farklı görevlerde bulundum. 2021 yılında bu yana komprasör ve aspiratör servisinde çalıştım. Beni patlamayla ilgili beni kimse aramadı. Ben televizyon haberlerinden öğrendim. Hemen kendi özel aracımla ocağa gittim. Tulumları giydim ocağa girdim. İddianamede, lambaların yeraltına indirilmesi ile ilgili ben sadece kendi lambamdan sorumluyum. Kimsenin kambasını takip edemem. 2015 yılında ocağın modernizasyonu ve aspiratörün yenilenmesi ile ilgili benim bir sorumluluğum yoktur. Bu, müessesenin sorumluluğundadır. Bu sürecin uzamasına hantal bürokrasi diyebiliriz. Ben idari bir personel olmadığım için bunla bir yetkim yoktur" diye konuştu.

'BİRİNİZ ÇIKSIN DOĞRUYU SÖYLESİN'

Mahkemede bir müşteki yakını söz alarak, "Sizi burada 6 gündür dinliyoruz ve takip ediyoruz. Hepiniz benim görevim değil, benim sorumum değil diyerek suçu başkasına atıyorsunuz. Allah aşkına biriniz bildiğini söylesin, belki aranızda suçsuz olanlar var. Siz bu gerçekleri söyleyin ki gerçekler ortaya çıksın. Kim suçlu ise ortaya çıksın' diye tepki gösterdi.

'O GÜN ZATEN LAĞIMCI BİZE PATLATMA OLACAĞINI BİLDİRMİŞTİ'

Daha sonra gaz izleme teknikeri tutuksuz sanık M.Ö., kendini savundu. M.Ö., "İddianamede belirtilen havalandırma pervane arızasını takip etmediğim konusunda, biz arızanın ne olduğunu veya nereden olduğunu sorarız. Kendi birim amirimize bilgilendiririz. Biz başka personele 'Neden bu arızayı neden gidermediniz' diyemeyiz. O günkü arızayı gündüz vardiyasındaki üstlerimize haber verdik. İkinci kez de haber vermedik. O gün zaten lağımcı orada patlatma olacağını bize bildirdi, zaten oradaki personelimiz tehlike alanından uzak bir yerdeydi. Ben daha metan seviyesinin yükseldiği 1,45 PPM olduğunda tekrar anons verdim, zaten bu bilinen bir durumdu. Burada gazı kaynağı belliydi, zaten biz orada personeli arayıp gazın kaynağını sormamızın bir anlamı yok" dedi.

'GAZ İZLEME ODASINDA TELEVİZYON, PATLAMADAN 4 GÜN ÖNCE YAPILAN DENETİMLE KUSUR GÖRÜLDÜ VE KALDIRILDI'

Müşteki avukatlarından birinin gaz izleme odasında televizyon var mıydı? sorusuna M.Ö., "Kazadan 4 gün önce yapılan teftişte gaz izleme odasındaki televizyon vardı. Burada kusur görüldü ve yasaklandı. O günden sonra televizyon kaldırıldı" dedi.

Daha sonra tutuksuz yargılanan sondaj şefi T.U.'nun savunmasına geçildi. T.U., iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmeyerek, yaptıkları hiçbir sondajda sorun yaşamadıklarını söyledi. 

Tutuksuz 6 sanığın savunmalarının ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi. Kalan 4 tutuksuz sanığın ifadesinin alınacağı mahkeme yarın sabah 09.30'da başlayacak.

Diğer Haberler

  1. Yenidoğan Çetesi davasında 6'ncı gün: Fırat Sarı savunma yapacak
  2. Prof. Dr. Işık: Çevre konusunda Trump'tan daha sıkı adımlar bekleniyor
  3. Hava ulaşımında aksamalar yaşanıyor
  4. Yangına uykusunda yakalanan kadın dumandan etkilendi
  5. Ödüllü İrem öğretmen, Anadolu'daki çocukların umudu oldu
  6. İstanbul'da sağanak yağmur etkili oldu
  7. Cinayet şüphelisi 2 yıl sonra Kırıkkale'de yakalandı
  8. BUDO'nun 8 seferi iptal edildi
  9. Ehliyetsiz sürücünün kullandığı otomobil, önündeki araca çarptı; 4 yaralı
  10. Kamyonet, önünde sürüklediği minibüsle eve girdi

© Copyright 2024

DHA