Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Amasra'daki maden faciası davasında 6'ncı duruşma

Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7'si tutuklu, 23 kişinin Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 6'ncı duruşması geniş güvenlik önlemleriyle başladı. Duruşma öncesi açıklama yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, "Hayatını kaybedenler de cinayete kurban gitmiş demektir. Bu bir cinayettir" dedi.

ABONE OL
Ayhan ACAR/ BARTIN, (DHA)

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde 14 Ekim 2022'de 43 işçinin öldüğü, 9 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturmada, aralarında Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı; 15 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşması 25 Nisan'da görülen davada, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

116 müştekinin yer aldığı iddianamede; tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için 'Olası kast ile öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca 'Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama' suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 19 sanığın ise 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapsi talep edildi. Yargılama aşamasında bugüne kadar 5 duruşma görüldü. Duruşmalarda sanıkların tamamı savunma yaparken, tanıkların da bir kısmı ifade verdi.

Davanın 6'ncı duruşması, bu sabah saatlerinde başladı. Bartın Adliyesi'nin giriş katında oluşturulan duruşma salonu çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Bugünkü duruşmada, olay anında Zonguldak'tan gelen 13 tahlisiye ekibi dinlenecek.

'BU BİR FACİADIR'

Duruşma öncesi Bartın Adliyesi önünde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, mağdur aileler ve avukatlarla basın açıklaması yaptı. Amasra maden faciası davasına önem verdiklerini söyleyen Karaca, şöyle konuştu:

"Soma'da, Ermenek'te etkin bir soruşturma, etkin bir yargılama yapılsaydı, sorumlular kim olursa olsun, ucu kime kadar uzanırsa uzansın, yargı önüne çıkartılarak o facianın hesabı sormuş olunsaydı, bugün belki de hiçbirimiz burada 43 maden şehidimiz için bir arada bulunmayacaktık. Belki de Amasra faciası yaşanmayacaktı. Eğer önlenebilecek, öngörülmüş bir facia, göz göre göre gelmişse bunun adı kaza değildir. Bu bir faciadır. Hayatını kaybedenler de cinayete kurban gitmiş demektir. Bu bir cinayettir. Bunun altını özetle çizmek istiyoruz. Bilirkişi ön inceleme raporunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin de sorumlu olduğu, kusurlu olduğu, açıkça belirtilmesine rağmen hala onlarla ilgili bir soruşturma izni verilmemiş olması süreci uzatmak, ailelerin, Bartınlıların ama tüm ülkemizde bu davayı takip edenlerin toplumsal hafızasını uyutmak, zamana yaymak olduğunun farkındayız. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu davanın bütün ülkede, bütün dünyada duyurulması, sorumlular, halk, tüm sorumlular hakkında bu mahkeme koridorlarında ailelerin kanayan vicdanları, yaralanmış, acı içinde geçirdikleri 16 ay boyunca adalet çığlıklarının gereği yerine gelinceye kadar da burada olacağız" dedi.

ZONGULDAK TAHLİSİYE EKİBİ, TANIK OLARAK DİNLENDİ

Bartın'ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7'si tutuklu 23 sanığın Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın 6'ncı duruşmasında, kazadan sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibinde yer alan maden işçileri ve amirleri tanık olarak dinlendi. Zonguldak tahlisiye ekibi sorumlusu olarak görev yapan Mustafa Yapıcı, "Olayı duyduktan sonra hemen Amasra’ya hareket ettik. 19.45’de ocak başına geldik. Biz oraya geldiğimizde cenazeler çıkıyordu. Orada bir ölçüm yaptıktan sonra içeriye girdik. Karbonmonoksit seviyesi çok yüksekti. Kazanın ardından 8-9 kişiden sonra yaralı arkadaşlarımızı yukarıya çıkarttık. Daha sonra açık alevli yangın olduğu söylendi. Bizde oraya geçtik. Orada bir vagonu tutarak yürümeye başladım. Bulunduğum yer eksi 300 kotundaydı ve kızıllık vardı. Daha fazla ileriye gidemedik” dedi.

‘PATLAMA İÇİN KIVILCIM GEREKLİ’

Yapıcı, mahkeme başkanının ‘Sizce kaza neden oldu?” şeklindeki sorusuna, “Bizim kurallarımızda ortamda metan olması ve bir kıvılcımın olması gerekir. Olaydan önce bir patlatma yapılmış, düşen bir taş başka bir taşa çarparak kıvılcım da çıkmış olabilir ama tam olarak şundan olmuş olabilir diyemeyiz. Ortamda metan yükselmesi olabilir ve öncesinde oranın çok iyi havalandırılması gerekir” diye cevap verdi.

‘PATLAMA ÇOK UZUN SÜRDÜ, TAM BİR LAĞIM PATLAMASI OLDUĞUNU SÖYLEYEMEM’

Mahkemede tanık olarak dinlenen barutçu maden işçisi Mustafa Demirbaş ise “Olay günü patlama olan vardiyadaydım. O gün lağım atacağımız mekanize ayakta gaz ile ilgili bir sorun yoktu. Patlamadan önce biz dışarıya çıkıyorduk. Diğer arkadaşımız barutları yerleştiriyordu. Patlama anında eksi 285 kotundaydım. Patlama anında basınçla birlikte beni ileriye gitti. Sonra toz kalktı önümüzü göremedim. O sırada 300 metre mesafeyi 20 dakikada ancak gidebildim. Sonra bant boylarından ocağı tahliye edileceği söylendi. Sonra hızlı bir şekilde kuyu dibine geldik. Merkez izlemeyi aradık. Sensörlerden değer alınamadığını söyleyerek acilen dışarıya çıkmamızı istediler. Bizde dışarıya çıktık. Patlamanın süresi uzun süre olduğunu söyleyebilirim. Tam bir lağım patlaması olduğunu söyleyemem” dedi.

SAVCI, TAHLİYE İSTEMEDİ

Savcı, duruşmada mütalaasını açıklayarak, sanıkların mevcut tutukluluk halinin devamını talep etti. Müşteki avukatları da sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Sanıklar ve sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatını talep etti.

7 SANIĞIN TUTUKLULUK, 16 SANIĞIN DA ADLİ KONTROL HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi 25-28 Nisan 2023’te 1’nci duruşma ile 3-5 Mayıs tarihinde 2’nci duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıkların ifadeleri, 24-25 Temmuz’daki 3’ncü duruşmada müştekilerin ifadeleri alınırken, 16-17 Ekim’deki 4’ncü duruşma ve 15-17 Kasım’daki 5’nci duruşma ile bugünkü 6’ncı duruşmada aralarında Zonguldak tahlisiye ekiplerinin de bulunduğu 158 madenci tanık olarak dinlenmesiyle, tanıkların dinlenmesi tamamlandı. Mahkeme heyeti, 7  sanığın tutukluluk halleri ve 16 tutuksuz sanığın adli kontrol şartlarının devamına karar verdi.

Mahkeme, Amasra maden ocağında keşif konusunda gaz değerlerinin yüksek geldiğini barajların açılması halinde değerlerin düşebileceği konusunda bir görüş olduğunu, bu nedenle yerinde inceleme için Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Emekli maden mühendisi profesörlerinden Vedat Didari ve Tuğrul Ünlü’den oluşacak heyet ile birlikte yerinde ön inceleme yapılmasına, madenin keşfe halen hazır olmadığının tespiti halinde dosyanın soruşturma aşamasında rapor düzenleyen bilirkişi heyetine 6 duruşmada toplanan beyan, bilgi ve belgelerin sunularak ek rapor düzenlenmesinin istenmesine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının TTK’ın 2 eski yöneticisi hakkında verdiği izin sonrasında, iddianame hazırlanması durumunda mevcut dava dosyası ile birleşmesine göre hareket edilmesine karar verildi. Duruşma 8 Mayıs Çarşamba 09.30’a ertelendi.

Diğer Haberler

  1. Muğla'daki helikopter kazasında hayatını kaybeden pilot Çiçek, toprağa verildi
  2. Kırşehir'de çiçek hastalığı görüldü; 13 köyde hayvan hareketi durduruldu
  3. AFAD'dan sağanak ve fırtına uyarısı
  4. Atay: Bölgesel kariyer fuarlarına katılan öğrenci sayımız 1 milyonu geçti
  5. Antalya'da 2 gün fırtına ve sağanak uyarısı
  6. Toprak bebeğin ölümünde anne ile sevgilisine ağırlaştırılmış müebbet
  7. Bilal Erdoğan: Pes etmeden sesimizi yükseltmeye, mazlumun hakkını savunmaya devam edeceğiz
  8. Dağa kaçırılan oğlu için nöbet tutan anne: Ciğerimi benden söküp götürdüler
  9. Telefonla konuşmak için tepeye tırmanmaktan kurtuldular
  10. TARPOL, tarım ve gıda ekosistemine ilişkin veri kaynağı oluşturdu

© Copyright 2024

DHA