Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Altun: Birden fazla cephede liderlik etme arzusundayız

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Yayıncılık alanında yeniliklere ve yeni trendlere ayak uydurmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız. Bununla birlikte sadece ayak uydurmak değil, aynı zamanda birden fazla cephede liderlik etme arzusundayız" dedi. Dezenformasyon ve yapay zekanın medya etkilerinden bahseden Altun, "Kamu yayıncıları olarak dayanıklı, nitelikli ve uzun ömürlü içerikler sunmak için dijital araçlardan istifade etmemiz gerekmektedir. Halkın doğru ve hızlı bilgi edinme hakkını teslim etme taahhüdümüzü sürdürürken, halkı bağlamsal bilgi konusunda da eğitmeliyiz. Halkı, doğru düzgün eğitim almamış ve yalnızca bir sonraki viral içeriğin peşinde koşan sözde gazetecilerin insafına bırakamayız. Yapay zekanın önyargılı ve şüpheli algoritmalar kullanarak bilgi toplamasına ve bunları bize içerik olarak sunmasına da izin veremeyiz" diye konuştu.

ABONE OL
Melihcan ÇALIŞKAN - Feridun AÇIKGÖZ / İSTANBUL (DHA)

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul'da gerçekleştirilen TRT World Forum 2023'e katıldı. Bu yıl 7'ncisi düzenlenen forumda Altun, "Dijital Çağda Kamu Yayıncılığı: Zorluklar ve Fırsatlar" temalı konu çerçevesinde konuşma gerçekleştirdi. Altun, konuşmasında küresel yayıncılık politikaları, kamu yayıncılığı, yapay zeka ve medya ilişkisi, dezenformasyonla mücadele ve yeni medya teknolojilerine değindi. 

MEDYA VE GAZETECİLİKTE İNSAN UNSURUNU AŞINDIRAN SAFHAYA GELMİŞ DURUMDAYIZ

Fahrettin Altun, "Dijitalleşmenin her alana nüfuz etmesi, haberciler açısından bir süredir hayatın gerçeği haline gelmiştir. Medya ve gazetecilikte insan unsurunu zamanla aşındıran yapay zekanın yol açabileceği zorlukları ele almamız gereken safhaya halihazırda gelmiş bulunmaktayız. Dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerin, insanlar ve robotlar tarafından yapılan işleri birbirinden ayırmakta güçlük çektiği bir ortamda bu durumun gazetecilik üzerindeki etkisi konusunda endişelenmeliyiz. Kamu yayıncıları, izleyicilere özgün içeriğin değerini ve derinliğini göstererek kendi çalışmalarını algoritmaların yaptığı çalışmalardan ayırma fırsatına sahiptir" dedi.

YAPAY ZEKA ÖRGÜTLÜ GRUPLARIN KİTLELERİ MANİPÜLE ETME GİRİŞİMİNE İMKAN TANIMAKTA

Altun, "Yapay zeka, şaibeli amaçları olan örgütlü grupların dezenformasyon yoluyla kitleleri manipüle etme girişimlerine de imkan sağlamaktadır. Yapay zeka sistemleri, belirli mesajları hızla çoğaltarak dezenformasyon sorununu daha da şiddetlendirmektedir. Bu sistemler, saniyeler içinde internetten bilgi toplayabilmekte ve insan yapımı içeriklerden ayırt edilmesi neredeyse imkansız içerikler üretebilmektedir. Diğer taraftan kamu yayıncıları, gazetecilik eğitimlerinden aldıkları güç ile, aynı dijital araçlar ve uygun stratejileri kullanarak yanlış bilgi ve dezenformasyonu ifşa etme imkanına sahiptir." ifadelerini kullandı.

DİJİTAL ARAÇLARDAN İSTİFADE ETMEMİZ GEREKMEKTEDİR

"Tüm bu zorluklarla yüzleşmek ve bunların zararlı etkileri ile mücadele etmek kesinlikle kolay bir konu değil" diyen Altun, "Ancak dijitalleşmeyi kamu yayıncıları için fırsatlar yaratacak şekilde kucaklamaktan başka seçeneğimiz bulunmamaktadır. Kamu yayıncıları olarak dayanıklı, nitelikli ve uzun ömürlü içerikler sunmak için dijital araçlardan istifade etmemiz gerekmektedir. Halkın doğru ve hızlı bilgi edinme hakkını teslim etme taahhüdümüzü sürdürürken, halkı bağlamsal bilgi konusunda da eğitmeliyiz." şeklinde konuştu.

HALKI SÖZDE GAZETECİLERİN İNSAFINA BIRAKAMAYIZ

Altun, "Halkı, doğru düzgün eğitim almamış ve yalnızca bir sonraki viral içeriğin peşinde koşan sözde gazetecilerin insafına bırakamayız. Yapay zekânın önyargılı ve şüpheli algoritmalar kullanarak bilgi toplamasına ve bunları bize içerik olarak sunmasına da izin veremeyiz" dedi.

"KİTLELER SANSASYONEL VE ALGORİTMA GÜDÜMLÜ İÇERİK BOMBARDIMANINA MARUZ KALMAKTA"

Fahrettin Altun, "Ulusal ve uluslararası izleyici kitleleri, gitgide daha fazla sansasyonel ve algoritma güdümlü içerik bombardımanına maruz kalmaktadır. Kamu yayıncıları bir yandan yüksek kalite standartlarını muhafaza ederken diğer yandan da hızla değişen ilgi alanları ve zevklere hitap edebilmelidir, bu da kolay bir konu değil. Bunu yaparken, giderek daha da parçalı hale gelen yeni yayın formatlarına da uyum sağlamaları gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"YURT İÇİNDE OLDUĞU KADAR YURT DIŞINDA DA GÜNCEL KONULARA ODAKLANMAK MÜMKÜN"

Altun, "İletişim Başkanlığı olarak bu eğilimlerin son derece farkındayız ve kamu yayıncılığımızın amiral gemisi olan TRT'ye büyük yatırımlar yapmak üzere yola çıkmış bulunmaktayız. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da güncel konulara odaklanmamızın mümkün ve gerekli olduğuna inanmaktayız. Hakikati hem ulusal hem de uluslararası izleyicilere ulaştırma konusundaki kararlılığımız, dijital araç ve platformlara yaptığımız yatırımlarla birleştiğinde ortak başarıya ulaşmamızı sağlayacaktır" dedi.

"HİÇBİR ÇABADAN KAÇINMAYACAĞIZ"

Fahrettin Altun, "İletişim Başkanlığı olarak, yayıncılık alanında yeniliklere ve yeni trendlere ayak uydurmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız. Bununla birlikte sadece ayak uydurmak değil, aynı zamanda birden fazla cephede liderlik etmek arzusundayız. Kapasitemize ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğine güvenimiz tamdır. Kendisinin eşsiz vizyonu ve liderliği olmasaydı, sınırlarımızı bu şekilde zorlamamız mümkün olmazdı" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler

  1. 'ÇENGEL-13' operasyonlarında 10 bin 600 litre sahte alkol ve etil alkol ele geçirildi
  2. İş hanının 6’ıncı katında çıkan yangın söndürüldü
  3. Restoranın çiftliğinde çıkan yangın söndürüldü
  4. Yalnız yaşayan kadını darbedip, silahla vurduktan sonra altınlarını gasbetti
  5. Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
  6. Pusu kurup, eski eşini 13 yerinden bıçakla yaraladı
  7. Otoyolda iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
  8. Bakan Bak: Spor kulüpleri ve STK'lar toplumun çimentosudur
  9. Yoldan çıkan kamyonet 25 metre yuvarlandı: 1 ölü, 1 yaralı
  10. Otomobil duvara çarptı: 2'si ağır, 4 yaralı

© Copyright 2024

DHA