Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Akaryakıtta vergi kaçakçılarına 'Silici' operasyonu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli eş zamanlı 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik "Silici" kod adlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 220 şüpheli gözaltına alınırken, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi. Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TLolduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi. İçişleri Bakanlığı, operasyonun Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu olduğunu açıkladı.

ABONE OL
Halil Sadri YILMAZ - İstanbul DHA



220 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğünce; 15 ve 16 Ocak tarihinde eş zamanlı olarak İstanbul merkezli 50 ilde akaryakıta bağlı vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan bir suç örgütüne yönelik "Silici " kod adlı operasyon gerçekleştirildi.



Operasyon kapsamında yapılan çalışmalarda; Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Gelir İdaresi(GİB) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) ile işbirliği yapıldı. Yürütülen soruşturma kapsamında bilişim sistemleri yoluyla kamu kurumlarını zarara uğrattığı tespit edilen 220 şüpheli gözaltına alındı.

170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması,1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı 1 şubesi olmak üzere toplam 242 noktada vergi müfettişleri ile gelir uzmanlarının katılımı ile yapılan aramalarda mali belgelere ve bilgisayar, cep telefonu gibi dijital materyallere el konuldu. Operasyon kapsamında arama ve gözaltına alma işlemleri devam ediyor.



5 YILDA 15 MİLYAR TL ZARAR

Akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği tespit edildi. Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TL olduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi. İçişleri Bakanlığı, operasyonun Cumhuriyet tarihinin akaryakıta bağlı en büyük vergi kaçakçılığı operasyonu olduğunu açıkladı.



KIRIKKALE'DE 2 AKARYAKIT İSTASYONU ARANDI

Kırıkkale’de, İstanbul merkezli 50 ili kapsayan 'Silici' kod adlı operasyonda 2 akaryakıt istasyonu ve bir evde arama yapıldı.

Kırıkkale’de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) koordinasyonunda, İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 'Silici' operasyonu kapsamında 2 akaryakıt istasyonu ve bir evde arama yapıldı. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, jandarma ekipleri, vergi müfettişleri ve gelir uzmanlarının da bulunduğu aramalarda çeşitli dökümanlara ve materyallere el konuldu. Burak CAN/KIRIKKALE, (DHA)

MARDİN'DE, AKARYAKIT İSTASYONLARINDA ÖLÇÜM

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 50 ilde; 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet' ve '5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na muhalefet' suçlarının önlenmesine yönelik 'Silici' operasyonu düzenlendi. Operasyon yapılan illerden Mardin'de de akaryakıt istasyonlarında incelemeler gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, kentteki 8 akaryakıt istasyonunda ölçüm yaptı. Ekiplerin ölçüm sırasında aldıkları numuneleri inceleme işlemleri ise sürüyor.- Selim KAYA(DHA)

KONYA'DA ŞEBEKENİN 'BEYİN TAKIMI' ÇÖKERTİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 50 ilde; 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek', 'Vergi Usul Kanunu'na muhalefet' ve '5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na muhalefet' suçlarının önlenmesine yönelik 'Silici' operasyonu düzenlendi. Bu kapsamda, akaryakıt istasyonlarının otomasyon yazılım sistemlerinin hazırlandığı Konya'daki 2 şirkete de operasyon yapıldı.



Şebekenin 'beyin takımı' olduğu öne sürülen yazılım şirketinde görevli olan ve dün gözaltına alınan 10 kişi, bugün sabah saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildi. Yazılım şirketinin, Türkiye genelinde otomasyon sistemlerini hazırladığı, akaryakıt istasyonlarındaki satış miktarlarını Enerji Piyasası Denetleme Kurulu sistemine eksik girip, vergi kaçakçılığı yaptığı belirlendi. Şirket tarafından otomasyon sisteminin hazırlandığı, 5'i kent merkezinde, 9'u da ilçelerde olan akaryakıt istasyonlarına da operasyon düzenlenirken, pompalardaki yakıtlar incelendi. Konya'da yaklaşık 100 milyon lira vergi kaçırıldığı öne sürülürken, 10 kişi hakkında yakalama kararı olduğu belirtildi. İsmail AKKAYA- Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)

Diğer Haberler

  1. 15 yaşındaki sürücünün kullandığı otomobil, kırmızı ışıktaki 2 otomobile çarptı: 4 yaralı
  2. Otomobil, otobüs durağına daldı; 3 üniversite öğrencisi yaralandı
  3. Otomobil refüjdeki direğe ve ağaca çarptı: 1 ölü, 2 yaralı
  4. Muz serasındaki 2 kişinin öldüğü kazaya 2 tutuklama
  5. Isıtıcının perdeyi tutuşturmasıyla 2 katlı ahşap restoran kül oldu; 1 kişi öldü, 16 kişi yangından etkilendi
  6. TIR'da temizlik malzemesi kolilerine gizlenmiş 2,5 milyon dolu makaron ele geçirildi
  7. Uzman çavuş, boşanma aşamasındaki eşini öldürdü
  8. Türkiye genelinde sıcaklıklar 10 ila 15 derece düşecek
  9. İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 90'a ulaştı
  10. Rus sevgilinin ölümünde beraat kararı verilen sanık yeniden yargılanacak

© Copyright 2024

DHA