6. Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması'na 20 ülkeden bin 265 proje
Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 6. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması'yla da taşa sanat katan yetenekleri bir araya getiriyor. Yarışmaya, 20 ülkeden genç tasarımcı adayları doğal taş kullanarak oluşturdukları toplam bin 265 projeyle katıldı. Tasarımcıların, jüri değerlendirmesi sonucu finale kalan 34 projesi, sektör firmaları tarafından hayata geçirilecek ve ödül kazananlar 29'uncu Marble İzmir Fuarı'nda belli olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Marble İzmir Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 17-20 Nisan tarihleri arasında 29'uncu kez kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanıyor. Fuar kapsamında düzenlenen 6'ncı Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması ile de doğal taş ihracatının tasarım ve mimariyle desteklenerek katma değeri yüksek ürünlerle yapılmasıyla artması, Türk doğal taşının pazarda yenilikçi yüzünün ortaya konulması amaçlanıyor. Yarışmacılar, projelerinde, mevcut doğal taş ya da doğal taş artıklarından üretilecek dekoratif ev eşyaları tasarlıyor. Yarışmaya, bu yıl, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Azerbaycan, Polonya, Rusya, Türkmenistan, Kazakistan, Kosova, Gürcistan, Mısır gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu toplam 20 ülkedeki 69 üniversiteden genç tasarımcılar bin 265 proje ile başvurdu. Akademisyenlerden tasarımcılara ve sektör profesyonellerine kadar birçok ismin jüride yer aldığı yarışmada, finale kalan 34 proje belirlendi. Aydınlatma ürünlerinden mutfak gereçlerine ve aksesuarlara kadar farklı tasarımların olduğu eserler, büyük beğeni topladı.
TASARIMCI VE FİRMALAR BULUŞTU
Fuarizmir'de gerçekleşen tasarımcı-firma buluşmasında ise genç yetenekler, sektörün önde gelen üretici firmalarına tasarım sunumlarını gerçekleştirdi. Firmaların değerlendirmesi sonucu, finale kalan 34 tasarımın üretiminin yapılması kararlaştırıldı.
Üretimi gerçekleştirilecek projeler, 17-20 Nisan tarihleri arasında 29'uncu Marble İzmir Fuarı'nda sergilenecek. Final ve ödül töreni ise fuarın açılış gününde gerçekleştirilecek. Toplam ödül miktarının 540 bin TL olduğu yarışmada; ilk üç projenin ödüllendirilmesinin yanı sıra Ege İhracatçılar Birliği Yurt Dışı Fuar Katılım Ödülü, firma özel ödülleri, tasarımların tescili ödülü, tasarımların üretimi ödülü, staj ödülü, tatil ödülü gibi çeşitli ödüller de verilecek. Yarışmaya en çok öğrencinin başvuru yaptığı üniversiteye de 3D yazıcı hediye edilecek.
AKADEMİSYEN, TASARIMCI VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ JÜRİDE
Yarışmanın jürisinde ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. A. Can Özcan, Endüstriyel Tasarımcı Adnan Serbest, Endüstriyel Tasarımcı Ahmet Toplu, İç mimar Atilla Kuzu, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşem G. Başar, İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü Dünya Tasarım Örgütü Türkiye İrtibatı İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elif Kocabıyık, İç Mimar Esra Kazmirci, Sektör Temsilcisi Danışman Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Mimar Gökhan Karakuş, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Koray Gelmez, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Lütfi Hidayetoğlu, Endüstriyel Tasarımcı Meltem Parlak, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Michal Stefanowski, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Önder Küçükerman, Mimar Öznur Turan Eke, Çizgi Mermer Kurucusu Remzi Boncuk, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Meltem Şen, Ege Antik Mermer Kurucusu S. Sabri Bora, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Güneş ve Endüstriyel Tasarımcı Şule Koç yer alıyor.