'Yeni nesil helvayı, tahini, pekmezi bilmiyor'
İzmir'in tarihi semti Basmane'de bulunan 96 yıllık dükkanlarında dede mesleği helvacılığı sürdüren İhsan Helvacı (77), mesleğinde 67 yılı geride bıraktı. Dükkanı gücü yettiğince yürüteceğini söyleyen Helvacı, "Yeni nesil helvayı, tahini, pekmezi bilmiyor. Daha çok yaşı, 30-45 arasında olanlar helva almaya geliyorlar. Bütün derdim yeni nesil. Maalesef şimdi yeni jenerasyon, yaşı 15-20 olanlar, pizza, hamburger gibi şeyler yiyorlar; ama bunlar yapay ve sağlıksız" dedi.Tarihi evleri, dükkanları ile kültürel mirasa ev sahipliği yapan Basmane'de bulunan, 1928 yılından beri açık olan dükkanlarında dede mesleği helvacılığı sürdüren İhsan Helvacı (77), 10 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığı mesleğinde 67 yılı geride bıraktı. Anafartalar Caddesi'nde yer alan 96 yıllık dükkanlarında helva, tahin ve pekmez satan Helvacı, dedesinin Osmanlı döneminde Konya Akşehir'de helvacılık yaptığını belirterek, "Soyadı Kanunu çıkarken nüfus memurları, insanlara ne iş yaptıklarını sorarmış.