'Taşköprü sarımsağı antibiyotik özelliği bakımından Çin sarımsağından yüzde 100 daha etkili'
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fauna ve Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi (FAMER) tarafından yapılan çalışmalarda, Kastamonu Taşköprü sarımsağının antibiyotik özellikleri açısından, Çin sarımsağından yüzde 100 daha etkili olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Kerem Canlı, Taşköprü sarımsağının çok daha fazla bakteriye karşı etkili olduğunu gözlemlediklerini söyledi.
ABONE OL
1 / 5Fotoğraf
DEÜ Fauna ve Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi (FAMER), Türk ürünü Kastamonu Taşköprü sarımsağı ile piyasada yaygınlaşan Çin sarımsağını karşılaştırdı. Taşköprü sarımsağının, rakibine göre antibiyotik özellikleri açısından yüzde yüz daha etkili olduğu belirlendi. Araştırmaya liderlik eden FAMER Müdürü ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Canlı, çalışma hakkında bilgi vererek, sarımsağın güçlü bir antimikrobiyal ajan olan allisin içerdiğini kaydetti. Allisinin doğal ve güçlü bir antibiyotik olduğunu belirten Prof. Dr. Canlı, üründeki allisinin fiziksel basınca maruz kalmayla ortaya çıktığını belirterek, "DEÜ'lü bilim insanları olarak Taşköprü sarımsağı ile piyasada yaygınlaşan Çin sarımsağını karşılaştırmaya karar verdik. 2 sarımsağın etkinliğini, laboratuvar ortamında inceledik. Her 2 sarımsağın antimikrobiyal özelliklerini yani antibiyotik özelliklerini karşılaştırdık. Taşköprü sarımsağı, Çin sarımsağından çok daha güçlü antibiyotik özelliğe sahip. Bakterileri öldürme gücü çok fazla. Ayrıca Taşköprü sarımsağının çok daha fazla bakteriye karşı etkili olduğunu gözlemledik. Taşköprü sarımsağı, yüzde 100 daha fazla etkili. Hatta bazı bakterileri öldürmede, Taşköprü sarımsağı, yüzde 100'ü de aşan oranda etkili" diye konuştu.