‘Su ömrümüz azalıyor’
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda her geçen yıl suya ulaşmanın zorlaştığını belirten Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sait Gezgin, "Su tüketimi fazla olan bitkileri çok ya da fazla yetiştirdiğimiz zaman çiftçi bugün için para kazanmış olabilir. Ancak tabiri caizse ömrümüzü kısaltmış oluyoruz. Örneğin 15 yıllık ömrümüz varsa bunu 5 yıla indirmiş oluyoruz. 1985 yılında çiftçiler, 10-15 metre derinlikten su çıkarıyorlardı. Aynı yerde şu anda 150-160 metre derinliklerde su çıkarılıyor. 1985 yılıyla günümüzü mukayese ettiğiniz zaman ortalama 15 metre desek, yaklaşık olarak 10 kat suyun derinliği artmış. Bu 30 yıl sonra nereye gidecek? 30 yıl sonra 10 kat derinlikte acaba 1500 metreye inebilecek miyiz?” dedi.'Türkiye'nin tahıl ambarı' olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya'da, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası'nda, mayıs ayı dışında yağmur yağışının olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesi yaşanıyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gezgin, Konya Ovası'nda yaşanan değişime dikkati çekerek şunları söyledi: