İlaç kalıntısız meyve ve sebze üretimine 'mavi bayrak'
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi ile üreticiler, ilaç kalıntısı bulunmayan temiz ve kaliteli yaş meyve ve sebze üretiyor. Kalıntısız üretim yapan üreticilerin bahçelerine ise sembolik olarak mavi bayrak asılıyor. İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Tatilde plajlardaki mavi bayrağı gördüğünüzde belli standartlarının üzerinde temizliğe sahip olduğunu biliyorsanız, sera ve örtü altında yapılan bu bayrak çalışmasıyla da bu alanlarda kontrolü bir üretimin yapıldığını anlıyorsunuz" dedi.Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Tarladan sofraya güvenilir gıda' misyonu doğrultusunda yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi ile üreticiler, ilaç kalıntısı bulunmayan temiz ve kaliteli yaş meyve ve sebze üretiyor. Kalıntısız üretim yapan üreticilerin bahçelerine ise sembolik olarak 'mavi bayrak' asılıyor. Projenin başladığı 2010-2024 yılları arasında domates, biber, patlıcan, hıyar, şeftali, kiraz, erik, üzüm, mandalina, çilek, incir ve ayvada toplamda 10 bin 3 üreticiyle 186 bin 705 dekar alanda kalıntısız ürün üretildi. 2024 üretim sezonunda ise Türkiye'de 234 bin 64 dekar alanda üretim yapan 8 bin 468 üreticinin, İzmir'de 8 bin 540 dekar alanda üretim yapan 755 üreticinin bahçesine mavi bayrak asıldı.