Karadenizli balıkçılar, kalkan av yasağı sonrası balıktan umduklarını bulamayınca deniz salyangozu avcılığına yöneldi. Karadeniz'in hala sıcak olduğunu, bu nedenle balık sıkıntısı yaşandığını belirten Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, "Salyangoz avcılığının dolar üzerinden ihracatı oluyor. İyi de bir fiyatı var. Kilosu 25 TL'den satılıyor. Bir balıkçımız 500 kilo ile 1 ton arasında değişen bir avcılık yapabiliyor" dedi.
ABONE OL
1 / 9Fotoğraf
Denizlerde 1 Eylül itibarıyla av yasağının kalkmasının ardından ağlarını mavi sulara bırakan Karadenizli balıkçılar, sezona istedikleri gibi başlayamadı. Deniz suyu sıcaklığı nedeniyle yeterli avcılık yapamayan balıkçılar, deniz salyangozu avcılığına yöneldi. Tekneleri ile günün erken saatlerinde açılan balıkçılar, denizin dibinden 'argana' adı verilen dip sürtme ve 'dalma' yöntemi ile 7-8 saat çalışarak, çıkardıkları salyangozları limana getiriyor. Teknelerden kıyıya alınan salyangozlar, çuvala konulup, tartıldıktan sonra kamyonlara yükleniyor. Fabrikalarda işlenen salyangozlar ise Japonya, Çin ve Kore gibi ülkelere gönderiliyor.