22 yılda geliştirilen 'Parla' buğday çeşidi yüz güldürdü
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Dr. Ümran Küçüközdemir ile arkadaşlarının 22 yılda geliştirdiği, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılına ithafen bestelenen 'Parla' marşının adının verildiği ekmeklik buğday çeşidi, tohumluk ekiminde yüz güldürdü. Kuruma ait deneme istasyonunda 3 dönüm araziye ekilen 'Parla'nın dolu başakları, Küçüközdemir ile arkadaşlarını memnun etti. Yaklaşık 3 ton ürün beklediklerini belirten Küçüközdemir, "İnşallah 'Parla'nın ömrü de Türkiye Cumhuriyeti gibi uzun ömürlü olur" dedi.Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Dr. Ümran Küçüközdemir, çalışma arkadaşları ile bölgenin şartlarına dayanıklı, yüksek verimli buğday çeşitleri geliştirmek için çalışma başlattı. 'Palandöken 97' çeşidi ile yerel bir buğday çeşidini melezleyip, yeni bir buğday çeşidi elde etmek isteyen Küçüközdemir ile arkadaşları, uzun ve sabır isteyen bir çalışma dönemi geçirdi. 2002 yılında melezleme yapılan yeni buğday çeşidinin 6 yıl süren saflaştırma sürecinin ardından bölgenin koşullarında deneme üretimleri de yapıldı.