Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

"Yapı sektörünü canlandırmak için arsalarla ilgili planlama şart”

TMMOB İçmimarlar Odası Bursa Şubesi Kurucu Başkanı Nur Gül Arslan konut, inşaat ve yapı sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Pandemi ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle sektörün sıkıntılı bir süreçten geçtiğine değinen içmimar, “Yapı sektörü tekrar canlanacak, ancak bunun için atılması gereken bazı adımlar var” dedi.

ABONE OL
İSTANBUL (DHA)

 

İnşaat sektörü için “ülke ekonomisinin lokomotifi” tanımını yapan TMMOB İçmimarlar Odası Bursa Şubesi Kurucu Başkanı içmimar Nur Gül Arslan, 2020 yılında başlayan koronavirüs pandemisi sürecinin sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. 2021’de de sektörün beklentilerin altında kaldığını dile getiren Arslan şöyle konuştu:

“2020 senesinde sağlanan kredi olanaklarıyla konut satışı desteklenmiş ve müteahhitlerin ellerindeki stokları tükenmişti. Bu sektöre hareket getirdi, ancak 2021’in geneline baktığımızda sektörün beklentilerin altında seyrettiğini söyleyebiliriz.”

MÜTEAHHİTLER YENİ YATIRIMLAR İÇİN BEKLEMEYİ TERCİH EDİYOR

Pandeminin yanı sıra döviz kurundaki artış ve enflasyonun da sektörü çıkmaza soktuğunu belirten Nur Gül Arslan, müteahhitlerin yeni yatırımlar yapmak yerine beklemeyi tercih ettiklerini söyledi:

“Sektörü canlandıracak pek fazla yeni proje yok. Girdi maliyetlerindeki artış, döviz kurundaki dalgalanmalar ve enflasyon-faiz etkileri gibi nedenlerle önünü göremeyen pek çok müteahhit, yeni yatırımlara girmeyip şu an beklemeyi tercih ediyor. Ülkede yaşanan finansal dalgalanmalar sebebiyle piyasalardaki belirsizlik, planlama ve yatırım yapmayı oldukça güç hale getirdi. Son 1 yıl içerisinde inşaat malzemelerinde yüzde 65 gibi bir oranda artış oldu. Tüm bunların yanında düşen alım gücü nedeniyle talebin azalması ve ödeneklerin yetersizliği de sektörü iyice çıkmaza soktu.”

NÜFUS ARTIŞI KONUTA OLAN TALEBİ ARTIRACAK

“Yarıda kalmış projeler ve sektördeki yavaşlama ile geleceğe dair belirsizliğin yarattığı kaygı da göz önünde bulundurulduğunda, günümüzde bitmiş projelerin daha değerli hale geldiğini söyleyebiliriz” diyen Nur Gül Arslan, tüm bu sorunlara rağmen sektörün yeniden canlanacağına inandığını ifade etti:

“Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede, istihdama bağlı göçü ve doğumlarla birlikte sürekli artmakta olan genç nüfusu hesaba katarsak, şüphesiz ki yapı sektörü tekrar canlanacak. Nüfus artışı, sadece konut ve gayrimenkule olan talebi artırmakla kalmayacak; ulaşım, sosyal ve altyapı tesis ihtiyaçlarının da tekrar düşünülmesini ve üretilmesini sağlayacak.”

ARSALARLA İLGİLİ YENİ PLANLAMALAR YAPILMALI

Arslan, söz konusu canlanmanın sağlanabilmesi adına bazı önemli adımlar atılması gerektiğine de dikkat çekerek, “İnşaat malzemelerindeki artışları önleyemiyorsak, inşaatlardaki diğer bir önemli payın sahibi arsalarla ilgili yeni planlamalar yapılmalı. Örneğin; yeni rezerv konut alanları üretilmeli. Böylelikle mevcuttaki arsa sayısının artırılması söz konusu olacak. Bir diğer önemli konu da kentsel dönüşümlere teşvik edecek düzenlemelerin yapılması gerektiği. Bu alanlarda yapılacak çalışmalar konut, inşaat ve yapı sektörünü yeniden hareketlendirecek, böylece ülke ekonomisine de katkı sağlanmış olacak” dedi.

Diğer Haberler

  1. THY uçak filosunu genişletiyor
  2. ‘Ülkemiz için yenilikçi projelere yatırım yapmaya devam edeceğiz’
  3. TÜİK: Tavuk eti üretimi azaldı, yumurta ve içme sütü üretimi arttı
  4. Garanti BBVA’da üst düzey atama gerçekleşti
  5. Bilal Ekşi: Zamanında kalkış oranını 11,4 puan iyileştirdik
  6. Bakan Işıkhan: Herkesin mutabık kalacağı bir asgari ücrette uzlaşılacağını ümit ediyoruz
  7. Yabancıya konut satışında sert düşüş devam ediyor
  8. AJet, tüm yurt içi uçuşları, 699 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sundu
  9. Türkiye Kadın Girişimci Akademisi’nin Eskişehir eğitimleri başlıyor
  10. 'Aylık aktif kripto adresi sayısı 220 milyonla tüm zamanların en yüksek seviyesinde'

© Copyright 2024

DHA