Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

UEZ 2023’te 14 Mayıs seçimleri ele alındı

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye’nin içinde bulunduğu seçim süreçleri ve olası sonuçlar tartışıldı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

Moderatörlüğünü Gazeteci Murat Yetkin’in yaptığı “Seçim 2023” oturumuna Konda Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır ve Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği Başkanı, Siyasal İletişim Danışmanı Gülfem Saydan Sanver katıldı. 

YETKİN: SEÇİM YARIŞINDA ANKETLER MÜNFERİT OLAYLAR NEDENİYLE SÜREKLİ DEĞİŞİYOR 

Gazeteci Murat Yetkin, “Dünyada geçmişte ve bugün uzun iktidar örnekleri var. Ama seçmen tarafında kökleşen bu durumun seçime yansıması nasıl olacak? Anket şirketleri işlerini yaparken seçim yarışında gelişen münferit olaylar tüm süreçleri olumsuz etkileyebiliyor. Örneğin 6’lı masadan bir ortağın kalkması veya Cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan’ın rahatsızlanması, anket süreçlerini doğrudan etkiliyor ve değiştiriyor. Seçmen, bazen geleceğin umudu bazen de geçmişte yaşananları cezalandırmak üzere oy veriyor” dedi. 

AĞIRDIR: SEÇİMDE PARTİLERİN GELECEK VAATLERİ ETKİLİ OLACAK 

Konda Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, “Gidişata bakıldığında karşımızdaki tablo toplumun yüzde 60’ının mevcut durumdan rahatsız olduğunu ve gelecekten umutsuz olduğunu gösteriyor. 30 yaş altı gençlere bakıldığında hayalsiz ve umutsuz oldukları görülürken gençlerin 3’te 2’sinin mutsuz olduğu bir tablo var karşımızda. Bunlara ilave olarak insanların yarıdan fazlasının yoksulluk sınırında olduğunu da dikkate almak gerekiyor. Bugün hane halkının sadece yüzde 35’i işe gidiyorken sadece yüzde 17’sinin asgari ücretin üzerinde maaş alabildiği gerçeği var. Siyasi aktörlerin bunlara karşı ne önerdikleri ve toplumda nasıl bir güven oluşturdukları önem kazanıyor. Muhalefetin bu koşullarda önde olması gerekiyor ama tablo öyle değil ve muhalefet hala ancak burun farkıyla önde. İkinci turda bu farkın nasıl şekilleneceği, birinci turdaki oranlar belirleyecek gibi. Seçmen her seçimde adayların yönetim ve çözüm bulma konusunda ne kadar becerikli olduklarına bakıyor. Mevcut koşullara bakıldığındaysa iki tarafın da kendine göre zaafları var. Hala siyasi yapı ile gerçeklik arasında uçurumlar var ve bu da seçim sürecinde kutuplaşma vb etkenleri ortaya çıkartıyor. Türkiye siyasi anlamda 3 ayrı parçaya ayrılmış durumda ve her bölgenin kendi özel beklentileri mevcut. Geçmişteki seçim sonuçlarını yapay zekâ destekli uygulamalarla incelediğimizde, seçmeni aynı duygu ve düşüncelerle sisteme yüklediğinizde hiç büyük bir değişim oluşmuyor. Seçmenin geleceğe bakışını değiştirecek olanlar ortaya konulacak iddia, hayal ve kurgular. Bütünsel olarak bakıldığında seçim rakamlarının bu kadar yakın olması pek sağlıklı değil” dedi. 

SANVER: DÜNYANIN HER YERİNDE SEÇİMİ BELİRLEYEN ANA UNSUR EKONOMİ 

Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği Başkanı, Siyasal İletişim Danışmanı Gülfem Saydan Sanver, “Türkiye’de 972 ilçe var ve Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2018’de yüzde 50 üzeri oy aldığı ilçe sayısı 400’ün üzerinde. Geçmiş rakamlarla kıyaslama yapılması, belli bölge ve ilçelere bakılması gerekiyor. Örneğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son derece güçlü olduğu bazı il ve ilçelerde ciddi oy kaybı yaşıyor gibi görünse de hala oy oranı yüzde 40’ların üzerinde görünüyor. Birkaç haftadır yatırımcılarla eğitim ve workshop yapıyorum, herkes seçimi ve oyları soruyor. Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendi seçmeni bile yoksullukla mücadele ediyor. Hepsine bakıldığında üzerindeki baskı çok büyük ve muhalefetin eli çok güçlü. Dünyanın her yerinde seçimi belirleyen ana unsur ekonomik koşullardır ama hala iki tarafın da bu noktalarda belirli hataları var. Pek çok araştırmada seçmen geçmişi dikkate alarak oy verse de en nihayetinde geleceği için oy veriyor” diye konuştu. 

Diğer Haberler

  1. Gelir vergisi tevkifat oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı
  2. Bakan Kacır: 250 milyon dolarlık desteği KOBİ'lerimize aktarıyoruz
  3. TCMB: KKM için belirlenen asgari faiz oranı yüzde 70'ten yüzde 50'ye düşürüldü
  4. TBMM'de bütçe maratonunda son gün
  5. Türkiye İş Bankası, Alipay ile olan iş birliği kapsamının genişletildiğini duyurdu
  6. BEDAŞ ekipleri, AFAD’ın arama kurtarma eğitimlerine katıldı
  7. Dünya çapında yeni yıl ritüelleri araştırıldı
  8. TÜİK: Tüketici güven endeksi yüzde 1,9 arttı
  9. Bakan Uraloğlu: Avrasya Tüneli'ni 8 yılda 8,3 milyon sürücü kullandı
  10. TCMB: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 45,28 oldu

© Copyright 2024

DHA