Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

TÜSİAD Başkanı Turan: Bilimsel temelli çağdaş bir eğitim seferberliği hayata geçirmeliyiz

Gençleri cesaretlendirerek yeni fikirler üretmelerini ve sürdürülebilirlik konularında daha fazla bilgi edinmelerini sağlamayı hedefleyen 'Seninle İyi Gelecek' etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Gelişmiş ülkeleri yakalayacak sıçramayı yapmamız için zamanımız giderek daralıyor. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ekonomik ve sosyal kalkınmayı başarmış, demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye için bilimsel temelli çağdaş bir eğitim seferberliğini bir an önce hayata geçirmeliyiz. Gençlere tavsiyem, denemekten asla vazgeçmeyin, cesur olun, farklılıklara değer verin. Yeni şeyler söylemekten, düşünmekten, çizginin dışına çıkmaktan çekinmeyin” dedi.

ABONE OL
Gül KABA DEMİR-Fırat ALKIZ/İSTANBUL, (DHA)-

 

 TÜSİAD tarafından Sabancı Holding bünyesindeki şirketler Brisa, Kordsa ve Temsa'nın destekleriyle düzenlenen Seninle İyi Gelecek etkinliği İstanbul'daki Facebook İstasyonu'nda gerçekleşti. Sürdürülebilirlik ve çevre bilincini artırmayı amaçlayan etkinlik kapsamında oturumlar, girişim sunumları ve fikir maratonu yapıldı. 18-30 yaş aralığındaki gençlerin katıldığı programda iş dünyası liderleriyle tanışma ve etkileşim fırsatları da sunuldu.

 GİRİŞİMCİLER TECRÜBELERİNİ ANLATTI

Kaynaştırma ve tanışma etkinliğiyle başlayan programın açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper yaptı. Etkinliğin öğleden sonraki kısmında ise Seninle İyi Gelecek Fikir Maratonu düzenlendi. Katılımcılar, sürdürülebilir girişim fikirlerini geliştirme şansını elde etti.

 Katılımcılar ayrıca, Plastic Move'un kurucusu Büşra Köksal, Wastespresso'nun Kurucu Ortağı Cavid Bayramlı, Algbio'nun Kurucusu Selen Şenal ve Blueit'in Kurucusu Hülya Tomak gibi girişimcilerin deneyimlerini dinledi. Dr. İzel Levi Coşkun ve Cevdet Alemdar gibi TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri de çeşitli panel tartışmalarıyla bilgi ve tecrübelerini paylaştı.

 “SEZAİ HAZIR'I SEVGİYLE ANIYORUM”

Programın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Tüm dünyanın geleceğini şekillendirecek en önemli konulardan biri sürdürülebilirlik. Bu konuya, gençlik ve girişimcilik temelinde odaklanan bu etkinlikte sizlerle buluşmaktan mutluyum. Ortak sorunlar ve yenilikçi çözümler için bir araya gelmek; birlikte düşünmek, tartışmak, hareket etmek ve sonuca ulaşmak her zamankinden çok daha önemli. Semtler, şehirler, ülkeler ve kıtaların ötesinde, gezegenimizdeki varlığımızın devamlılığı bugün yaptıklarımızla ve yarın yapacaklarımızla belirlenecek. Bu bakış açısı ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Amaçların belki de en önemli maddesi olan 'Amaçlar için Ortaklık' kavramını daha iyi anlamalı, bu yönde hep birlikte çalışmalıyız. Gezegenimizin geleceği için hep birlikte çalışmaktan söz ederken "Dünya'nın bir ucundaki genç ile Türkiye'nin bir ucundaki genç arasında köprü kurmak istiyorum" diyen, Türkiye'de sivil toplum ve gençlik çalışmalarına büyük katkılar sunmuş, Habitat Derneği kurucusu, birkaç gün önce kaybettiğimiz Değerli Dostum Sezai Hazır'ı sevgiyle anmak isterim. İnanıyorum ki onun hayal ettiği şekilde Türkiye'nin gençleri, tüm dünya ile köprüler kuracak ve gezegenimizin sorunlarına evrensel etkisi yüksek çözümler ve iş birlikleri geliştirecek” dedi.

 “ZAMANIMIZ YOK”

Sürdürülebilirlik bakış açısının artık sadece bir trend olmadığını geleceğin teminatı olduğunu vurgulayan Turan, “Bunu hepimiz anlamalı ve bu yönde iş birlikleri kurmalıyız. Nitekim uluslararası toplum iklim krizinin etkilerini azaltmak ve uyum faaliyetleri yürütmek için çeşitli adımlar atıyor. 1990'lı yıllardan beri Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması gibi çevreyi önceliklendiren çeşitli politika önerileri ortaya koyuldu. Avrupa Birliği'nin 2019'da başlattığı 'Avrupa Yeşil Mutabakatı' birçok alanda yeşil ve dijital unsurları temel alan 'ikiz dönüşüm' sürecini tetiklemeye devam ediyor. Ülkemizde de iklim değişikliği ile mücadelenin azaltım ve uyum boyutlarını kapsayan bir dizi düzenleme hayata geçiriliyor. Tüm bu çalışmaların etkin bir şekilde uygulanması ve daha güçlü iklim hedeflerinin hayata geçirilmesi gerekiyor ki bu süreç başarılı olabilsin. Zamanımız yok; ekosistemin dengesini gözeten, karbon nötr kalkınmayı başaran, yeşil ekonomik dönüşümü içselleştirmiş çevreci bir yapıyı vakitlice inşa etmemiz gerekiyor. Tüm bu süreçlerde üniversiteler, STK'lar ve kamu kurumlarıyla, iş dünyası arasında iş birliklerinin artırılması, yenilikçi fikir ve çözümlerin geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

 “BİLİMSEL TEMELLİ ÇAĞDAŞ BİR EĞİTİM SEFERBERLİĞİNİ BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRMELİYİZ”

Cumhuriyetin ikinci yüzyılına değinen Turan, “Gelişmiş ülkeleri yakalayacak sıçramayı yapmamız için zamanımız giderek daralıyor. Pek çok ülke çağa ayak uyduracak bir eğitim için çalışmalar yaparken cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ekonomik ve sosyal kalkınmayı başarmış, demokratik laik bir hukuk devleti olan Türkiye için bilimsel temelli çağdaş bir eğitim seferberliğini bir an önce hayata geçirmeliyiz. 21'inci yüzyılın gerektirdiği bilişsel, sosyal ve dijital becerilere sahip, bilim, teknoloji, matematik, mühendislik yaklaşımıyla analitik, eleştirel ve disiplinler arası düşünebilen zihinlere ihtiyacımız var. Teknik yetkinlikleri kadar, sosyal farkındalığı gelişmiş, farklılıklara ve doğaya duyarlı bir gençlik ile daha iyi bir geleceği inşa edebiliriz” dedi.

 “DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN KUŞAK ÇATIŞMASINA DEĞİL, KUŞAKLARARASI İŞ BİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Tek bir işten emekli olmak yerine, artık iç içe geçen ya da birbirini takip eden kariyer yollarının mümkün olduğunu söyleyen Turan, “Kendi becerilerinizi çok yönlü geliştirdiğiniz sürece, geleceğin teknolojik ve yeşil işleri dahil pek çok alanda önünüzde yepyeni fırsatlar var. Hangi meslekte, kurumda ve pozisyonda olursanız olun 'Daha adil ve sürdürülebilir bir dünya için ne yapabilirim?' sorusu ise her zaman odağınız olmalı. Daha sürdürülebilir bir dünya için kuşak çatışmasına değil, kuşaklararası iş birliğine ihtiyacımız var. Sizlerle bir araya geldiğimizde yaptığımız projeleri ve önemsediğimiz konuları anlatmak kadar, sizlerin fikirlerinden beslenmeyi de çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Değişen dünyaya ve ülkemizin meselelerine karşı bakış açılarınızı bizimle paylaşmanızı önemsiyoruz” diye konuştu.

 “KİŞİLERİN GİRİŞİMCİLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KONUSUNDAKİ FARKINDALIĞINI ARTIRMAK ELİNİZDE”

Gençlerin Türkiye'nin geleceği olduğunu aktaran Turan, “Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik, sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarımızı perçinleyecek. Bugün konuşulan her konunun, sorulan her sorunun ve ortaya atılan her fikrin sürdürülebilirlikle ilgili toplumsal farkındalığın geliştirilmesine katkı sağlayacak. Bunda büyük bir rolünüz var. Sınıfınızda, evinizde, yurdunuzda, staj yaptığınız iş yerinde, kısacası zaman geçirdiğiniz tüm mekanlarda birlikte olduğunuz kişilerin girişimcilik ve sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artırmak elinizde. Çözüm odaklı ve girişimci yaklaşımları gündeme getirmek ve desteklemekten hiç bıkmayın. Sizler hem umudumuz hem de ülkemizin bugünü ve geleceğisiniz” ifadelerini kullandı.

 “ÇİZGİNİN DIŞINA ÇIKMAKTAN ÇEKİNMEYİN”

Konuşmasını gençlere tavsiye vererek tamamlayan Turan, “Günümüzün büyük ve karmaşık sorunları aslında çözüm üretme, yeni fikirler geliştirme ve harekete geçme konusunda itici birer faktör. Unutmayın, tüm büyük ve karmaşık fizik problemlerinin çözümü küçük bir kalem oynatma hamlesi ile başladı ve kalemin sahibinin kararlılığı ile sonuca ulaştı. Denemekten asla vazgeçmeyin, cesur olun, farklılıklara değer verin. Yeni şeyler söylemekten, düşünmekten, çizginin dışına çıkmaktan çekinmeyin. Yenilikçi fikirlerinizle bugünü ve yarını dönüştüreceksiniz, girişimcilik cesaretiniz ile ülkemizi dünya ile yarışta daha güçlü bir konuma taşıyacaksınız, buna inancımız tam. Bu vesile ile birkaç gün sonra kutlayacağımız 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı şimdiden gönülden kutlarım” dedi.

 ALPER: GENÇLERİN FİKİRLERİ OLMADAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİNE ULAŞAMAYIZ

Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper ise yurt dışında olduğu için video mesaj gönderdi. Alper mesajında “Artık mesafelerin, saatlerin, sınırların hiçbir önemi yok. Önemli olan nasıl bir güne uyandığınız, o günü daha güzelleştirmek için ne yaptığınız. Bugün etkinlik alanında dünyayı güzelleştirmek için çalışan çok sayıda gencimiz var. Hepsine şükranlarımı sunuyorum. Gençler uyanıyor ve dünyaya doğru yolu gösteriyor. Böyle devam edersek kazandığımızı sansak da aslında kaybedeceğimizi yüzümüze çarpıyorlar. Bence gençlik aydınlanması dünyanın ve insanlığın en büyük şanslarından biridir. Tek seçeneğimiz bu şansı iyi kullanmak. Büyüme ya da ticaret savaşları artık geçerliliğini yitirdi. Dünyanın bunlara ihtiyacı olmadığı da çok açık, fikirlere ihtiyacı var. Doğru ve parlak fikrin para ve finansmandan çok daha önemli olduğu bir dönemdeyiz. Şirketlerin koyduğu sürdürülebilirlik hedefleri fikirler olmadan yapmak imkansızdır. Mevcut teknolojiler ve iş modelleriyle sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmamız mümkün değildir” diye konuştu.

 ALEMDAR: GENÇLERDEN BAŞKA ÇAREMİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

Program kapsamında yapılan paneldeki konuşmacılardan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar da “İklim krizi eğer gerçekleşirse toplumsal, sosyal ve ekonomik olarak çok zor bir dünyada yaşayacağız. Bunu durdurmamız gerekiyor bu da elimizde. Enerjinin yüzde 70'ini fosil kaynaklardan üretiyoruz. 2050 yılına kadar yüzde 90'i yenilenebilir kaynaklardan üretmek buna bağlı teknolojiler geliştirmek durumundayız. Toplumsal davranış değişikliklerinin de yaratılması gerekiyor. Konuya yeni fikirlerle kutunun dışında düşünerek hayatın kendisiyle birleştirerek bütünsel baktığımızda gençlerden başka çaremiz olduğunu düşünmüyorum” dedi.

 COŞKUN: KELEBEK ETKİSİ YARATACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masa Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun da “Gençlerle bir araya gelmek hepimiz için büyük bir mutluluk çünkü gençler bizim geleceğimiz. Geleceği şekillendirirken gençlerin sürdürülebilirlik bakış açısıyla bunu yapıyor olmasının bütün dünya için çok önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Yaptığımız her işte attığımız her adımda aslında bir etkimiz var. Kendi tecrübelerimizi ve gençlerin fikirleriyle birleştirip sürdürülebilir kalkınma hedeflerine dokunarak hepimizin geleceğine etki edebiliriz. Büyük firmaların birdenbire bakış açılarını değiştirip sürdürülebilir olmaya dönüşmeleri kolay değil. Ama daha iş hayatına yeni atılan girişimci gençlerin fikirlerinin önemli olduğunu kelebek etkisi yaratacağını düşünüyorum” diye konuşu.

 Programın fikir maratonu bölümünde kazanan ekibe Sabancı Holding şirketleri Brisa, Kordsa ve Temsa'da staj olanağı sunuldu. Katılımcılara e-katılım belgesi verilecek olan etkinlik, networking oturumu ile sona erdi.

Diğer Haberler

  1. GSB burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
  2. Adıyaman Destek Market 1'inci yılını doldurdu
  3. Kripto para borsasından ABD seçimleri öncesi son değerlendirme
  4. Bitget, düzenlediği ‘Whitepaper Okuyan Kaldı mı?’ temalı anketin sonuçlarını açıkladı
  5. Trendyol’un kasım kampanyaları 15 ülkede eş zamanlı başlayacak
  6. THY, oyuncak konseptini yeniledi
  7. Enerjisa Enerji, yılın ilk 9 ayına dair finansal sonuçlarını açıkladı
  8. MediaMarkt Startup Challenge Yarışması için başvurular başladı
  9. Bakan Bolat: Makroekonomik göstergelerde iyileşme süreci devam ediyor
  10. İş Bankası’nın aktif büyüklüğü 3,2 trilyon TL’ye ulaştı

© Copyright 2024

DHA