Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Türkiye Kamu Sağlık Sigortası Harcamaları Değerlendirme Raporu 2023 yayımlandı

ABD, Estonya, Tunus ve Türkiye'deki ofisleriyle Doğu Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Batı Asya ülkelerinde özel şirketlere, üniversitelere ve kamu kurumlarına sağlık ekonomisi, gerçek yaşam veri analizi, medikal bilgi yönetimi ve iş geliştirme gibi alanlarda danışmanlık hizmetleri sunan ECONiX Araştırma, 2023'te SGK ve GSS bütçelerini konu alan Türkiye Kamu Sağlık Sigortası Harcamaları Değerlendirme Raporu 2023'ü yayımladı.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA) -

SGK ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün açık verileri kullanılarak Ayşe Nazlı Yıldırım ve İrem Artaş'ın araştırmalarıyla, Ekin Begüm Özdemir, Öznur Seyhun ve Dr. Güvenç Koçkaya'nın danışmanlığında hazırlanan rapor, Türkiye'de SGK Genel Sağlık Sigortası'nın bütçe fazlasının 2023'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 153 arttığını ortaya koydu.

2015'TEN BU YANA BÜTÇE FAZLASI VERİYOR

SGK ve GSS bütçelerinin yanı sıra bütçeleri etkileyen hastane müracaatları, müracaat fatura tutarları, reçete sayıları ve reçete fatura tutarlarındaki değişimleri inceleyen raporda, SGK GSS kapsamında toplanan primler ve buradan yapılan sağlık harcamaları değerlendirildi. SGK GSS'nin 2015'e kadar bütçe açığı verdiğini hatırlatan rapor, 2015 sonraki dönemde genel sağlık sigortasının her yıl bütçe fazlası verdiğine dikkat çekti. Rapora göre 2021'de bütçe fazlası tutarı 13 milyar TL olarak kaydedilirken, 2022'de bu rakam 42 milyar TL'ye, 2023'te ise 107 milyar TL'ye ulaştı

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan ECONiX Yönetim Ekibi Üyesi Öznur Seyhun, “2023'teki bütçe fazlası tutarı, 2022'ye kıyasla yüzde 153'lük bir bütçe fazlasına işaret ediyor. 2015'ten bu yana artan ve hatta akademik çalışmalara da konu olan GSS bütçe fazlası trendinin birden çok sebebi olabilir. Daha da önemli olan, özellikle mali disiplinin ve sıkı para politikası koşullarının uygulandığı bu dönemde buradaki bütçe fazlasının sağlık ekonomisinin doğru alanlarına aktarılması ve verimlilik odaklı kullanılması" dedi.

2023'TE HASTANE MÜRACATLARI VE REÇETE SAYILARI ARTTI

Sağlık enflasyonu, sağlık sektöründe üretim maliyetleri, Türkiye'nin en çok tercih edilen tıp fakülteleri gibi araştırmalarıyla tanınan ve SGK/GSS bütçelerini her yıl düzenli olarak inceleyen ECONiX Araştırma'nın raporunda geçtiğimiz yıl SGK tarafından karşılanan hastane müracaat sayılarında yüzde 8,3'lük, reçete sayılarında ise yüzde 4,83 artış olduğu belirtildi.

2023'teki verilerde bir önceki yıl gibi pandemi çekincelerinin iyice ortadan kalkması trendinin etkilerinin görülmeye devam ettiğini belirten Seyhun, "Müracaat ve reçete sayısındaki artışın en önemli bölümünün Ocak 2023'te gerçekleştiği görülüyor. 2023 rakamlarına göre SGK tarafından karşılanan toplam müracaat sayısı 606 milyonu geçti. Fatura tutarlarında ise Ağustos 2023 itibarıyla bir hızlanma göze çarpıyor. SGK'nın kamu sağlık sigortası kapsamında yaptığı reçete ödemeleri 2023'ün tamamında 205,3 milyon TL olarak kaydedildi. Sosyal Güvenlik Kurumu, hem müracaat hem de reçete sayısındaki artışa rağmen bu yıl da rekor bütçe fazlası vermeyi başardı" diye konuştu.

GELİRLER GİDERLERE GÖRE YÜZDE 20 FAZLA

2023'te SGK'nın bütçesine kıyasla 153,9 milyar TL artıda olduğunu, SGK Genel Sağlık Sigortası bütçe fazlasının ise 107,9 milyar TL olduğunu söyleyen ECONiX Araştırma Yönetici Ortağı Dr. Güvenç Koçkaya ise "SGK'nın GSS kapsamında 2023'te aldığı toplam prim miktarının 520,4 milyar TL olduğunu tespit ettik. Buna karşın SGK GSS'nin gider trendleri, gelirin giderden yüzde 20 daha yüksek olduğuna işaret ediyor. Kâr - zarar dengesi açısından bakıldığında 2023'teki kâr - zarar dengesi, yüzde 20,73 olarak ölçülüyor. Bu rakam pandemi yılı olan 2020'deki yüzde 21,15'lik rekoruna oldukça yakın. SGK, 2023'te GSS kapsamında 2022'ye kıyasla yüzde 29,18 daha fazla prim topladı. 2022'de reçete başı maliyet neredeyse yarı yariya (%47,58) artmıştı. 2023'te de reçete başı maliyette yıl sonuna doğru bir hızlı yükseliş göze çarpıyor" ifadelerini kullandı.

Dr. Koçkaya, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Özel şirketler, kamu kurumları ve akademik kurumlar için sağlık ekonomisi analizleri sunan bir araştırma şirketi olan ECONiX Araştırma olarak ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık hizmetleri şirketleri için gerçek yaşam verilerinin çok önemli bir dayanak noktası olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda Samsun'daki Ar-Ge ofisimizde geliştirdiğimiz teknoloji çözümlerinin Avrasya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Ortadoğu bölgelerinde daha geniş bir kitleye hitap edebilmesi için çalışıyoruz. Açık kaynaklardan oluşturduğumuz ve uzman yorumlarıyla zenginleştirdiğimiz bu rapor, her yıl yayımlanarak kendi alanında önemli bir referans teşkil ediyor. Dileriz 2023 raporumuz da tüm paydaşlara erişebilir."

Diğer Haberler

  1. Kripto varlık hizmet sağlayıcısından Bitcoin rezerv varlık değerlendirmesi
  2. HepsiJET perakendecilere sunduğu taşıma hacmini yüzde 97 artırdığını duyurdu
  3. TÜİK: Tarımsal girdi fiyatları ekimde arttı
  4. Ticaret Bakanlığı: İdari para cezaları yüzde 43,93 artırıldı
  5. Gelir vergisi tevkifat oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı
  6. Bakan Kacır: 250 milyon dolarlık desteği KOBİ'lerimize aktarıyoruz
  7. TCMB: KKM için belirlenen asgari faiz oranı yüzde 70'ten yüzde 50'ye düşürüldü
  8. TBMM'de bütçe maratonunda son gün
  9. Türkiye İş Bankası, Alipay ile olan iş birliği kapsamının genişletildiğini duyurdu
  10. BEDAŞ ekipleri, AFAD’ın arama kurtarma eğitimlerine katıldı

© Copyright 2024

DHA