Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Merkez Bankası: Ticari gayrimenkul fiyatları yüzde 81,7 arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın birinci çeyreğinde (Ocak-Mart 2024) dükkan ve ofis gibi ticari gayrimenkul fiyatlarının bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 81,7 arttığını açıkladı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

TCMB, birinci çeyrek ticari gayrimenkul fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; 2024 yılı birinci çeyreğinde Türkiye genelinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 12 oranında artan ticari gayrimenkul fiyatları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 81,7, reel olarak yüzde 8,9 oranında arttı.

Türkiye genelinde, 2024 yılı birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 11,7 oranında artan dükkan fiyatları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 82,8, reel olarak yüzde 9,6 oranında arttı. Aynı çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre yüzde 13 oranında artan ofis fiyatları da bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 75,1, reel olarak yüzde 5 oranında arttı.

Üç büyük ildeki gelişmeler değerlendirildiğinde; İstanbul, Ankara ve İzmir'in ticari gayrimenkul fiyatları 2024 yılı birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre sırasıyla yüzde 11,2, 13,1 ve 11,4 oranlarında artış gösterdi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 69,1, 92,6 ve 81,3 oranlarında artış gösterdi.

MERKEZ BANKASI: KUR KORUMALI HESAPLARDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduat faizlerinin seviyesinin tasarrufları teşvik ederek Türk lirasına olan ilgiyi artırdığını, kur korumalı hesaplarda düşüş sürerken nisan ayından itibaren yabancı para mevduat hesaplarında kayda değer gerileme gözlendiğini açıkladı.

TCMB, Mayıs 2024 dönemine ilişkin Finansal İstikrar Raporu'nu yayımladı. 81 sayfalık rapordan öne çıkan başlıklara göre; para politikaları duruşu ve makro ihtiyati politikalar, finansal politikalara hızlı ve etkili bir şekilde yansıdı. Uygulanan politika bileşiminin kredi büyümesi üzerindeki etkisi belirgin şekilde gözlenirken, Türk lirası kredi büyümesi iç talebi dengeleyici biçimde ılımlı seyrediyor. Yabancı para krediler büyüme sınırı düzenlemesine dahil edilirken, bu krediler iç talep ve dış ticaretteki dengelenmeye etkisi açısından yakından takip ediliyor.

Türk lirası mevduat faizlerinin seviyesi tasarrufları teşvik ederek Türk lirasına olan ilgiyi artırıyor. Kur korumalı hesaplarda düşüş sürerken, nisan ayından itibaren yabancı para mevduat hesaplarında kayda değer gerileme gözlendi. Yurt dışı ve yurt içi yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara yönelimi ile finansal sistemde oluşan likidite fazlası, ilave zorunlu karşılık adımları ile sterilize edildi. Ülke risk priminde gözlenen iyileşmeyle birlikte reel sektör ve bankacılık sektörü vadesi gelen dış borçlarını yüksek oranlarda yeniledi.

Finansal koşullardaki sıkılaşma sonrasında bireysel kredi kalitesinde sınırlı bir bozulma görülürken, bu kredilerdeki gelişmeler yakından takip ediliyor. Hanehalkı borçluluğundaki düşük seviye korunmakla birlikte, kısa vadeli bireysel kredi kartı borcunun hanehalkı borcu içindeki payı arttı. Reel sektörün düşük borçluluk oranının yanı sıra; yüksek karlılık ve likidite oranları, sıkı finansal koşulların ticari kredi kalitesi üzerindeki etkisini sınırlandırdı.

Diğer Haberler

  1. Omsan Logistics’e ‘Uluslararası Deniz Taşıması Firmaları’ ödülü
  2. THY'ye yılın vergi kalkanlı finansman işlem ödülü
  3. ESİAD Yatırım Zirvesi'nin 3'üncüsü gerçekleştirildi
  4. Flying Tiger Copenhagen, Anadolu Yakası’ndaki ilk mağazasını açtı
  5. Döner, iskender ve hamburger için gramaj denetimi
  6. Martı TAG: Üst mahkeme Martı lehine karar verdi
  7. Trendyolmilla’da Efsane Moda Festivali başlıyor
  8. TOBB: Ekimde kurulan şirket sayısı yüzde 5,5 arttı
  9. İstanbul Havalimanı’nda Reykjavik seferleri başlıyor
  10. TÜİK: İstihdam endeksi 3'üncü çeyrekte yüzde 3 arttı

© Copyright 2024

DHA