Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Küresel kripto para borsasından kriptoda yapay zeka trendi değerlendirmesi

Yapay zekanın dönüştürücü gücünün, kripto para ekosistemine de taşındığını ifade eden Gate.io Küresel Büyüme Direktörü Kafkas Sönmez, “2023’e 1,1 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle başlayan yapay zeka odaklı kripto para birimleri, aralık ayında 7 milyar barajını aştı. Buna rağmen piyasalardaki son düşüşle 6 milyar dolar altına geriledi” diyerek, konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

ABONE OL
İSTANBUL,(DHA)-

Yalnızca yılın son 34 gününde 1,75 milyar dolar değer kazanan yapay zeka odaklı kripto para birimlerinin 2023 yıllık performansının, yüzde 500’ün üzerinde ölçüldüğünü belirten Sönmez, “Blokzinciri teknolojisi kripto para birimleri, kripto para ticareti ve borsaların ötesinde, daha kapsamlı ve karmaşık bir ekosistem sunuyor. Örneğin bir proje, Ethereum ve IPFS gibi ağlara sorgu göndermek için kullanılan bir protokolü temsil ediyor. Ocak ayında hatırı sayılır bir sıçrama kaydeden başka bir kripto para birimi, blokzinciri üzerinde çalışan dağıtılmış uygulamalara hizmet, veri kümesi ve bilgi işlem kaynağı erişimi sunan bir projenin hizmet token’ı olarak konumlanıyor. Akıllı sözleşmeler, Web3, Katman 2 gibi teknolojiler, blokzincirini karmaşık ve tabiri caizse devrim niteliğinde bir kavrama dönüştürüyor. Yapay zeka, büyük veri, gelişmiş analitikler gibi teknolojilerin her biri artık bir noktada blokzinciriyle kesişiyor ve böyle örneklere ilerleyen dönemlerde daha sık rastlayacağız. ChatGPT, Midjourney gibi araçlarla potansiyelini kanıtlayan yapay zeka, dünyaca ünlü kurumsal teknoloji sağlayıcılarının birbiri ardında yapay zeka araçlarını ve yardımcı pilotlarını duyurmasıyla daha geniş bir tabana yayıldı. Bu potansiyel, kripto para ekosisteminde de bir genişlemeyi beraberinde getirdi” diye konuştu.

“YAPAY ZEKA BİR DÖNÜŞÜMÜN BAŞLANGICINA İŞARET EDİYOR”

Yapay zeka odaklı kripto para birimlerine yönelik ilginin yalnızca işlem hacimlerinden ve piyasa değerinden değil, yatırımcı algısından da anlaşılabildiğine dikkat çeken Sönmez, “Geçtiğimiz yıl, 2023'ün başında gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı Davos 2023'te odakta kripto ve blokzinciri vardı. Bu yılın zirvesine ise yapay zeka konusu damga vurdu. Küresel şirketler yöneten 4 CEO'dan üçü, üretken yapay zekanın önümüzdeki üç yıl içinde iş süreçlerini önemli ölçüde değiştirmesini bekliyor. Tüm bunlar, tesadüfün ötesinde, bir dönüşümün başlangıcına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

“PLATFORMUMUZDA YAPAY ZEKA ODAKLI KRİPTO PARA BİRİMLERİNİ LİSTELİYORUZ”

Şirket olarak kripto dışındaki gelişmeleri de takip ettiklerini de söyleyen Sönmez, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Listeleme bakımından küresel rakiplerinin hepsini geride bırakmayı başaran, hatta ikinci sıradaki rakibinden 2,5 kat daha fazla kripto para birimi listeleyen platformumuz, piyasa değeri açısından öne çıkan ve ekosistemde ses getiren tüm kripto para birimlerini kullanıcılarıyla en hızlı biçimde buluşturmak için çalışıyor. Türkiye’de de yapay zeka odaklı kripto para birimlerini listeliyor, hatta yatırımcılarımıza mümkün olduğunca TRY işlem çiftinde işlem yapabilme olanağı tanıyoruz. Yapay zekanın kurumsal benimsemesiyle yeni teknolojilere ihtiyaç duydukça, yapay zeka odaklı bu alanda önemli bir büyümeyi 2024’te de bekleyebiliriz. Piyasalardaki spot Bitcoin ETF kaynaklı son gerileme yapay zeka odaklı projeleri de etkilemiş olsa da, burada bir potansiyelden söz etmek mümkün.”

Diğer Haberler

  1. Gelir vergisi tevkifat oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı
  2. Bakan Kacır: 250 milyon dolarlık desteği KOBİ'lerimize aktarıyoruz
  3. TCMB: KKM için belirlenen asgari faiz oranı yüzde 70'ten yüzde 50'ye düşürüldü
  4. TBMM'de bütçe maratonunda son gün
  5. Türkiye İş Bankası, Alipay ile olan iş birliği kapsamının genişletildiğini duyurdu
  6. BEDAŞ ekipleri, AFAD’ın arama kurtarma eğitimlerine katıldı
  7. Dünya çapında yeni yıl ritüelleri araştırıldı
  8. TÜİK: Tüketici güven endeksi yüzde 1,9 arttı
  9. Bakan Uraloğlu: Avrasya Tüneli'ni 8 yılda 8,3 milyon sürücü kullandı
  10. TCMB: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 45,28 oldu

© Copyright 2024

DHA