Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bingöl Avnik’te 250 milyon ton demir cevheri üretimi için inşaat faaliyetine başlandı

OYAK, Maden Metalürji şirketlerinden Ermaden'in Bingöl-Avnik mevkiinde bulunan demir madeni sahasında yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırımla kurulacak peletleme yatırımında inşaat faaliyetine başladı. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, sahada mobilizasyon aşamasına geçildi ve inşaat faaliyetine başlandı.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA) -

Bölgede yüzde 80’i tamamlanan sondajlı aramalarda 250-300 milyon ton civarında manyetit demir cevheri potansiyeli tespit edildi. Bu kaynağın işlenerek Türkiye ekonomisine kazandırılması için sahada mobilizasyon aşamasına geçildi.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, bölgede 30-35 yıl yetecek miktarda demir cevheri kaynağı bulunduğunu belirterek, “Erdemir, bu stratejik yatırımla geriye entegrasyonda büyük bir adım atarak en önemli hammadde kaleminde dışa bağımlılığı önemli ölçüde azaltacak” dedi.

Ermaden, 2023 yılında sondaj çalışmalarının yüzde 80’inin tamamlandığı Bingöl-Avnik yatırımında, gerçekleştirdiği yoğun rezerv arama ve geliştirme çalışmaları sonucunda 250 milyon ton civarında manyetit demir cevheri potansiyeli tespit etti. Söz konusu alanda Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasını yürüten Ermaden, yatırımın mobilizasyon aşamasına geçerek inşaat faaliyetine başladı.

Kurulacak tesis, OYAK Grubu şirketlerinden Erdemir'in ihtiyacının büyük bir kısmının milli ve yerli kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak.

İTHALATI AZALTACAK, EKONOMİ İÇİN DEĞER YARATACAK

OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem, bu yatırımla hem Erdemir’in en önemli ham madde kalemlerinden pelette dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını hem de bölgedeki faaliyetle istihdama güçlü katkı sağlanacağını söyledi. Erdem, şu bilgileri verdi:

“Bingöl’de 15-20 milyon tonluk bir rezerv bulunduğu tahmin ediliyordu. Bölgede Cumhuriyet tarihinin en büyük sondaj çalışmasını yaptık. Gece-gündüz süren sondajlı arama çalışmalarında sahada 30 ila 35 yıl yetecek miktarda yaklaşık 250-300 milyon tonluk manyetit demir cevheri rezervi olduğunu belirledik. Pelet üretiminde kendine yetebilir rezerv yapısına sahip olmak hayati önem taşıyor. Erdemir, bölgede yapılacak bu stratejik yatırımla geriye entegrasyonda büyük bir adım atarak en önemli hammadde kaleminde dışa bağımlılığı ciddi anlamda azaltacak. İnşaat sürecinde 2 bine yakın kişiye, faaliyete geçtiğinde de yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacak tesis, önemli bir ekonomik değer yaratacak. Bingöl Avnik Peletleme Tesisi’nin tamamlanmasının ardından pelette kendine yetebilirlik oranımızı yüzde 25-30 bandından yüzde 80-85'e, toplam demirli hammaddede ise yüzde 15-20’den yüzde 40- 45 bandına çıkarmayı hedefliyoruz.”

SEKTÖR İÇİN KİLOMETRE TAŞI

Ermaden’in çelik üretiminde hammadde arz güvenliğini ve kendine yetebilirlik oranını artıracak olan tesisin, ithal pelet kullanımının azaltılması ile yerli ekonomiye katkı sağlaması da hedefleniyor. Elde edilecek yüksek kârlılıkla; son yıllarda çelik sektörünü derinden etkileyen ticaret kotaları, emisyon ticaret sistemleri, emtia krizleri ve tedarik zincirindeki bozulmaların etkilerini hafifletecek olan peletleme tesisi, grubun rekabet gücüne ve sürdürülebilirliğine de katkı sağlayacak.

Diğer Haberler

  1. Trendyol’un kasım kampanyaları 15 ülkede eş zamanlı başlayacak
  2. THY, oyuncak konseptini yeniledi
  3. Enerjisa Enerji, yılın ilk 9 ayına dair finansal sonuçlarını açıkladı
  4. MediaMarkt Startup Challenge Yarışması için başvurular başladı
  5. Bakan Bolat: Makroekonomik göstergelerde iyileşme süreci devam ediyor
  6. İş Bankası’nın aktif büyüklüğü 3,2 trilyon TL’ye ulaştı
  7. 'Yılda 10 milyon araç el değiştiriyor, usulsüzlükler artıyor’
  8. Trendyolmilla, ‘Efsane Moda Festivali’ ile binlerce ürünü avantajlı fiyatlarla satışa sunacağını duyurdu
  9. ‘İstanbul’da son 5 yılda konut fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı’
  10. Cevdet Yılmaz: Tek haneli enflasyon hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz

© Copyright 2024

DHA