Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Muş: Eylül ayı ihracatımız tüm zamanların en yüksek ihracat rakamıdır

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Geride bıraktığımız eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamıdır" dedi.

ABONE OL
Selçuk BAŞAR- Aleyna KESKİN/ TRABZON, (DHA)

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon’da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katıldı. Burada konuşan ve küresel ekonomide birçok problemin aynı anda yaşandığı bir dönem içinde olunduğunu söyleyen Bakan Muş, “Dünya tarihinde ilk defa pandemi sebebiyle bu çapta bir kriz yaşanmış ve hala bu krizin etkileri tam olarak geçmemiştir. Rusya-Ukrayna savaşı da küresel emtia fiyatlarını, ekonomi ve ticaret politikalarını temelden sarsmaya devam etmektedir. Bildiğiniz gibi, küresel ekonomide geçtiğimiz yıldan beri devam eden yüksek enflasyonun yanına artık birçok ülkede etkisini göstermeye başlayan resesyon ihtimali de eklenmiştir. Nitekim Dünya Bankası’nın 15 Eylül’de yayımladığı raporda, küresel enflasyonla mücadele için uygulanacak sert politikaların önümüzdeki yıl 1980’lerdekine benzer ölçüde bir küresel durgunluk ihtimalini güçlendirdiği belirtilmektedir. Artan borçlanma maliyetleri, küresel ekonomide yüksek borç oranlarına sahip birçok şirket ve ülke için ciddi riskler oluşturmaya başlamıştır. Nitekim, kamu borçlarının milli gelire oranı 2022 yılı ilk çeyreğinde ülkemizde yüzde 42,3 iken Euro Bölgesi’nde yüzde 95,6 olmuştur. IMF’nin geçtiğimiz ay yayımladığı raporda dikkat çektiği şekilde borç oranı yaklaşık yüzde 190’a ulaşan Yunanistan gibi ülkelerin önümüzdeki dönemde ciddi sorunlar yaşaması muhtemeldir” diye konuştu.

‘İSTANBUL MUTABAKATI GİBİ ÇÖZÜMLER OLASI BİR GIDA KRİZİNİN ÖNÜNE GEÇMİŞTİR’

Uluslararası dayanışmaya katkı sağlayan adımları destekleyeceklerini söyleyen Bakan Muş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Farklı kuruluşların raporlarında birçok AB ülkesi için özellikle yükselen enerji fiyatları ve muhtemel doğal gaz kıtlığı nedeniyle yıl sonunda resesyon ihtimalinin güçlendiği belirtilirken; IMF Başkanı, sert geçecek bir kışın Avrupa’da toplumsal huzursuzluklara yol açabileceği uyarısında bulunmuştur. Ekonomide böylesine ciddi sorunların var olduğu bir ortamda, dünyanın farklı coğrafyalarında tırmanan gerilimler çözüm için işbirliği yapmayı güçleştirmekte ve sorunları körüklemektedir. Türkiye olarak barış odaklı dış politika ilkemiz doğrultusunda, uluslararası dayanışmaya katkı sağlayan her adımı dün olduğu gibi bugün de desteklemeye devam etmekteyiz. Nitekim Karadeniz’in öte yakasında yaşanan savaşın; bir an önce sona ermesi ve başta gıda ve enerji güvenliği olmak üzere küresel ekonomiye etkilerini en aza indirmek için iki aydır başarıyla yürütülen İstanbul Mutabakatı gibi çözümler olası bir gıda krizinin önüne geçmiştir. Zira tahıl koridoru, piyasaları sakinleştirmeye ve gıda enflasyonunu sınırlamaya yardımcı olmaktadır.”


'TÜRKİYE EKONOMİSİ GÜÇLÜ BÜYÜME PERFORMANSINI SÜRDÜRMEKTEDİR'

Türkiye’nin 2022 büyüme tahmininin yüzde 3,7’den 5,4’e yükseldiğini kaydeden Bakan Muş, “Küresel tedarik zincirlerinin hala toparlanamadığı, siyasi gerilimler ve savaşların da etkisiyle küresel enflasyonun zirveye çıktığı ve gelişmiş ekonomilerin resesyon sinyalleri verdiği böylesi bir ortamda Türkiye ekonomisi güçlü büyüme performansını sürdürmektedir. Nitekim, 2021 yılında yüzde 11,4 ile son 50 yılın en yüksek büyüme hızına ulaşan Türkiye ekonomisi, son olarak 2022 yılının ikinci çeyreğinde de yüzde 7,6 gibi başarılı bir büyüme oranı kaydetmeyi başarmıştır. Bu dönemde gayri safi yurt içi hasıla artışımızın yarısından fazlası mal ve hizmet ihracatımızdan kaynaklanmıştır. Dolayısıyla, ekonomimiz küresel ortamdaki tüm zorluklara rağmen dengeli ve sürdürülebilir ilerleyişini sürdürmektedir. Uluslararası kuruluşlar tarafından da bu yöndeki performansımız teyit edilmekte olup, OECD daha geçtiğimiz hafta yayımladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nda ülkemiz için 2022 büyüme tahminini yüzde 3,7’den 5,4’e yükseltmiştir” dedi.

'EN YÜKSEK AYLIK İHRACAT DEĞERİNE ULAŞTIK'

Türkiye’nin eylül ayı ihracatı yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Bakan Muş, “Türkiye, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk dokuz ayında da devam ettirmiştir. Geride bıraktığımız eylül ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 artışla 22,6 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek eylül ayı ihracat rakamıdır. Böylelikle, 2022 yılının ilk dokuz ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve dokuzda dokuz yaptık. 2022 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracatımız ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artış ile 188,2 milyar dolar seviyesine çıkarak oldukça güçlü bir performans göstermiştir. Eylül ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 26 oranında artışla 55,6 milyar dolara yükselmiştir. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız 33 milyar dolar olmuştur. Ocak-Eylül dönemi ithalatımızın yaklaşık üçte biri enerji ithalatından kaynaklanmıştır. Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur. Söz konusu artış Ocak-Eylül döneminde de devam etmiş olup, toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 150 artarak 12,1 milyar dolara yükselmiştir. Nitekim, Eylül ayında altın ve enerji hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 100’ün üzerinde gerçekleşmiştir” diye konuştu.

‘HİZMET İHRACATIMIZI DA ÜST SEVİYELERE TAŞIMAYA KARARLIYIZ’

Hizmet ihracatının da daha üst seviyelere taşınacağını belirten Bakan Muş, şöyle konuştu:

"Öte yandan hizmet sektörünün daha iyi konuma gelmesini sağlamak amacıyla ulusal ve uluslararası gelişmeleri dikkate aldığımız kapsamlı çalışmalarımız kesintisiz sürmektedir. Toplam 4 karardan oluşan ve geçtiğimiz aylarda kamuoyu ile paylaştığımız ‘Hizmet İhracatı Destek Program Paketi’miz bunlardan sadece bir tanesidir. Önümüzdeki süreçte attığımız adımlarla hizmet ihracatımızı da güçlü biçimde daha üst seviyelere taşımaya kararlıyız. İhracat ailemiz için rehber niteliğinde olacak bu çalışmalarımızın yanı sıra yine ihracatçılarımızın önünü açmak için ticari diplomasi faaliyetlerimize de hız kesmeden devam etmekteyiz.”

'VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Ticari diplomasi faaliyetleri kapsamında yürütülen çalışmaları da anlatan Bakan Muş, "Daha iki gün önce Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı ile savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden inşasında Türk müteahhitlerin rolü, Tahıl Koridorunun işleyişi, STA'mızın yürürlüğe girmesi için onay süreçleri gibi mühim konuları görüştük. Ticari diplomasi faaliyetlerimiz kapsamında yine geçtiğimiz haftalarda imzaladığımız protokoller ile Malezya ve Gürcistan ile var olan STA’larımızın kapsamını genişlettik. Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde katıldığımız Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi ile birçok ülkedeki mevkidaşım ile ikili görüşme imkânımız ve bu ülkeler ile ikili ticari ilişkilerimizi değerlendirme fırsatımız olmuştur. Öte yandan, yanı başımızda büyüyen pazarlar olan Bosna Hersek ve Sırbistan ile pasaport olmadan sadece kimlikle seyahatin önü açılmıştır. Siz değerli iş insanlarımız için bu gelişmeler önemli fırsatlar barındırmaktadır. Tüm bu çalışma ve faaliyetlerin maksadı ihracatçılarımızın daha etkin ve daha rekabetçi bir şekilde pazarlara erişim sağlamalarıdır. Bizler bu hedef doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Trabzon'da, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nin ardından Köprübaşı ve Sürmene ilçelerinde AK Parti İlçe Başkanlıkları ile esnaf ziyaretlerinde bulundu. Bakan Muş ardından kentte bir otelde düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ne katıldı.

Burada konuşan Bakan Muş, Trabzon'un Türkiye ihracatında ilk 20'nin içerisinde yer aldığını belirterek, "Sabahleyin Trabzon'da eylül ayı ihracat rakamlarımızı açıkladık ve şimdiye kadarki en yüksek eylül ayı ihracat rakamlarına ulaştığımızı kamuoyuyla paylaştık. Trabzon'a sadece mal ihracatı olarak bakmamız eksik. Sabah Büyükşehir Belediye Başkanımızın da söylediği turizm ve buna ilave olarak hizmet ihracatıyla değerlendirilmesi gereken bir il olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü sanayinin gelişebilmesi için hepinizin malumu arazi ya da sanayileşmenin, fabrikaların kurulabileceği, altyapının yapılabileceği coğrafyanın da müsait, uygun olması lazım. Trabzon, dağ ve deniz arasında sıkışmış ve bu zor coğrafyada şehirleşme adına büyük başarılar ortaya koymuş bir şehir. Fakat burada sanayileşmede o büyük alanı oluşturmanın maalesef mümkünü yok. Dolayısıyla bu şartlar altında dahi ihracat noktasında Türkiye'de ilk 20'nin içerisinde olması gerçekten büyük bir başarı. Şimdi buna ilave olarak bize hizmet ihracatında ne gibi adımlar atabiliriz, hangi projeleri ortaya koyabiliriz sadece bakanlık olarak bizim değil aynı zamanda yerel yönetimlerin, aynı zamanda valiliğin, aynı zamanda buradaki ihracatçılar birliği ve ticaret sanayi odasının da üzerine düşen çeşitli ödevler ve görevler var. Biz bakanlık olarak bu konuda bir çalışma başlatacağız. Dolayısıyla önce resmi net bir şekilde görmemiz lazım, o gördüğümüz resme göre yatırımları, projeleri geliştirmek lazım ve her paydaşa hangi görev ve sorumluluk düşüyorsa, o paydaşın o görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini düşünüyorum. Böyle yaparsak şehri gelir olarak çok daha farklı bir lige, şehri altyapı olarak çok daha farklı bir yere, şehri uluslararası noktada çok daha farklı bir pozisyona yükseltmiş oluruz diye düşünüyorum" diye konuştu.

'İHRACATIMIZI ARTIRIYOR'

Dünya ekonomisinin zor günlerden geçtiğini belirten Bakan Muş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerginlikler çok fazla. Dünyada 3 ay sonrasını, 2 ay sonrasını inanın şu an hiç kimse tahmin edemiyor. Emtia fiyatları ne olacak, enerji fiyatları ne olacak? Bunlara erişilebilirlik hangi noktada olacak, lojistik imkanları ne olacak, siyasi olarak, dünya siyasetinde hangi gerilimlere dünya gebe kalacak? Bu soruların cevabını şu an tam olarak verebilen yok. Dolayısıyla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak bu şartlar altında ihracatımızı artırıyor, bu şartlar altında ekonomik büyümemizi sağlıyoruz. Türkiye'nin makro dengelerine baktığınız zaman yani temel makro intigatörlerine baktığınız zaman buradaki rakamları Türkiye'nin iyi. Şu an dünyanın ve bizim de uğraştığımız en önemli mesele enflasyon meselesidir. Enflasyon dışındaki rakamlarına baktığınız zaman Türkiye'nin, büyüme rakamlarına, bütçe açığına, borç yüküne, bunun oranlarına, bankacılıktaki rasyolara, sermaye kriterlerine, şirketlerin son dönemdeki bilançolarının nasıl düzeldiğine baktığınız zaman Türkiye'nin temel intigatörlerinde çok bir sorun yok. Hatta emsalleriyle mukayese ettiğiniz zaman çok daha iyi bir noktada olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Dolayısıyla gelecek Türkiye için aydınlıktır. Gelecekle alakalı Türkiye'nin önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirme potansiyeli mevcuttur. Türkiye bir yolu tercih etmiştir, üreterek döviz getirdiği, mal ve hizmet ihracatı yaparak ülkeye döviz kazandırma yolunu net bir şekilde seçmiştir ve bu şekilde Türkiye'nin önünü açmayı, kalkındırmanın formülünü burada ortaya koymuştur. Dolayısıyla buradan geri adım atılmayacaktır ve biz üreterek, ihracat yaparak, mal ve hizmet satarak Türkiye'yi kalkındıracağız."

'BU YIL 250 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ YAKALAYACAĞIZ'

İhracatçıların Türkiye'ye güvenmesini ve yatırımlarına devam etmesini söyleyen Bakan Muş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin önümüzdeki hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız. Burası gerçekten demokrasisi ile hukuk sistemi ile devlet yapısıyla çok ciddi mesafe kat etmiş, bunu farklı farklı coğrafyalarda bulunan ziyaretlerimizde, farklı ülkelerde yaptığımız mukayeselerde çok daha iyi görme imkanına sahip oluyoruz. Bu açıdan inşallah bu yıl 250 milyar dolarlık hedefini yakalayacak bu ülke ve önümüzdeki yıl da bunun üzerine koyarak ilerlemeye devam edeceğiz. Tüm ihracatçılarımızı ve sanayicilerimizi Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşünde göstermiş oldukları yolda almış oldukları görevden dolayı tebrik ediyorum, kutluyorum. Yarınlar bizimdir, Türkiye'nin önü parlaktır, Türkiye'ye güvenin ve yatırımlarınızı buna göre yapmaya devam edin."

Törende, Türkiye ve Trabzon ekonomisine 2021 yılında üretim, istihdam ve ihracat ile katkı sağlayan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) üyesi ihracatçılara ödülleri verildi.





Diğer Haberler

  1. Et ve Süt Kurumu'ndan 'kırmızı et' açıklaması
  2. ‘Son 30 günde kripto piyasa ortalamaları 6 katına çıktı’
  3. 200 bin ton fındık pazara inmedi; üretici fiyat artışı bekliyor
  4. Kasım indirimleri bakanlık takibinde
  5. Yeni nesil kripto varlık platformu, mobil uygulamalarını devreye aldı
  6. Garanti BBVA 3 ay ertelemeli ihtiyaç kredisini mobilden de başlattığını duyurdu
  7. Turkcell, 'Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka' projesini hayata geçiriyor
  8. Bakan Işıkhan: İşsizlik oranında son 11 yılın en düşük seviyesine ulaştık
  9. TÜİK: İşsizlik oranı 3'üncü çeyrekte yüzde 0,1 azaldı
  10. Bakan Kacır: Kadın, genç girişimci ve KOBİ'lerin yeşil dönüşüm çalışmalarını destekliyoruz

© Copyright 2024

DHA