Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Kacır: Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni devreye alıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni devreye alıyoruz” dedi. Bakan Kacır, “Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere 3 yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programı da sanayicilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

ABONE OL
Nazım Özgün ERBULAN/GEBZE (Kocaeli), (DHA)-

 

Kocaelinin Gebze ilçesinde bulunan Bilişim Vadisi’nde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) OSB Yıldızları Ödül Töreni yapıldı. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz,  KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, davetliler ve ödül alan firmaların temsilcileri katıldı.

'TÜRKİYE ARTIK KÜRESEL BİR TEKNOLOJİ VE ÜRETİM ÜSSÜDÜR'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, konuşmasında son yıllarda dünyanın çalkantılı ve zorlu bir dönemden geçtiğini belirterek, “Nitekim birçok ülke ekonomisinin daralma yaşadığı böylesi bir dönemde dahi, Türkiye büyüme trendini son 13 çeyrektir ve son 13 yıldır kesintisiz olarak sürdürüyor. 254 milyar dolar ile tarihi bir ihracat rekoruna hep birlikte imza attık. Bu gurur tablosu, Türk sanayisinin üretmeye, katma değer ve istihdam oluşturmaya devam etmesiyle mümkün oldu. Türkiye artık, sanayisi, üretim kapasitesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı, nitelikli iş gücü ve 3 kıtayı birleştiren stratejik konumu ile küresel bir teknoloji ve üretim üssüdür” dedi.

'YENİ ADIMLAR ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Sanayi Alanları Master Planı’na ilişkin konuşan Bakan Kacır, “Ülkemizde sanayi alanlarını daha da büyütmek, sanayicilerimizin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda, büyük bir hızla cevaplayabilmek adına önümüzdeki dönemde yeni adımlar atmaya devam edeceğiz. Halihazırda ülke yüz ölçümümüzün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüz ölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmayı amaçlıyoruz. Hazırlamakta olduğumuz Sanayi Alanları Master Planı ile planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, kara yolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacağız. Hızlı sanayileşmenin önünü açmak adına, kamu-özel iş birliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

'EĞİTİM MERKEZLERİNDE KAYITLI ÖĞRENCİ SAYISI 190 BİNE ULAŞTI'

Sanayinin nitelikli çalışan ihtiyacını karşılayacak adımların atıldığını belirten Bakan Kacır, “Gençlerimizi sektörlerin gerektirdiği becerilerle donatmak ve istihdama geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile ‘Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği Protokolü’nü geçtiğimiz dönemde hayata geçirdik. 81 ilde 258 sanayi bölgesinde, Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat Büroları oluşturduk. OSB’lerimizin tümü, en az 1 mesleki ve teknik Anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşmiş durumda. Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı. Bu merkezler sayesinde sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştiriyoruz” dedi. 

 

‘6 YENİ MODEL FABRİKA İLE BU SAYILARI DAHA DA YÜKSELTECEĞİZ’

Bakan Kacır, “OSB’lerdeki insan kaynağı ve aranan eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik projelere ajanslarımız 100 milyon lira kaynak aktardı. İstihdamı güçlendirici politikalar ile eş zamanlı olarak inovasyonu, katma değeri yüksek üretimi önceleyen adımları atıyoruz. Sanayicilerimizi üniversite-sanayi iş birliğini güçlendiren Sektör Kampüste programına katılmaya davet ediyorum. 4’ü OSB’lerimiz bünyesinde olmak üzere, 8 model fabrikamızda, 2 bin 500’ün üzerindeki firma, deneyimsel eğitim, proje uygulama ve öğren-dönüş programlarından faydalandı. Yeni kuracağımız 6 yeni model fabrika ile bu sayıları daha da yükselteceğiz" diye konuştu.

'40 OSB’YE TOPLAM 52 YEŞİL YATIRIM PROJESİ İÇİN FİNANSMAN DESTEĞİ SUNDUK'

Bakan Kacır, OSB'leri yeşil ve sürdürülebilir alanlara dönüştürdüklerini belirterek, "Yakın zamanda Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi'ni devreye aldık. Mevcut durumda 16 OSB’nin uygunluk değerlendirme süreci TSE tarafından yürütülmekte. Aynı zamanda OSB’lerimizin temel ve yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli ‘Türkiye OSB Projesi’ni başlattık. Aynı zamanda OSB’lerimizde yeşil ve teknolojik çözümler içeren projeleri, 3 yılı geri ödemesiz 13 yıl vadeli finansman mekanizmalarıyla destekliyoruz. Bugüne kadar 40 OSB’ye toplam 52 yeşil yatırım projesi için finansman desteği sunduk. Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Mekanizmalarından en çok etkilenecek sektörler arasında yer alan çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile birlikte karbonsuzlaşma yol haritaları hazırladık. Bu 4 öncelikli sektöre yönelik, alternatif teknolojileri, gerçekleşecek emisyon azaltımlarını, gerekli yatırım ihtiyaçlarını ve politikaları dikkate alarak ülkemiz sanayisi için bir rehber niteliğinde olan ‘Sektörel Yol Haritaları’nı oluşturduk. Yakın dönemde de Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

'450 MİLYON DOLAR BÜTÇELİ TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ’Nİ DEVREYE ALIYORUZ'

450 milyon dolar bütçeli yeşil sanayi projesini devreye aldıklarını kaydeden Bakan Kacır, "TÜBİTAK ve sektör temsilcilerinin birlikte hazırladığı, karbon emisyonu açısından öne çıkan ve ekonomimiz için kritik 6 sektöre odaklandığımız ‘Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritaları’nı ilan ediyoruz. Yol haritalarımız kapsamında demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik. Bunun yanında, Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni devreye alıyoruz. Bu kaynağın 175 milyon doları, TÜBİTAK tarafından, sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini desteklemek üzere kullandırılacak. 250 milyon doları ise KOSGEB tarafından, yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, döngüsel ekonomi ve sanayide makinelerin modernizasyonu gibi alanlarla yatırımlar için tahsis edilecek. Bakanlık olarak da yeşil dönüşüm farkındalığının artırılması ve yeşil dönüşüm çalışmalarının ulusal görünürlüğünün artırılmasına yönelik faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

'YATIRIM TAAHHÜTLÜ AVANS KREDISI PROGRAMI TÜM SANAYİMİZE HAYIRLI OLSUN'

Bakan Kacır, konuşmasının son bölümünde ise şunları söyledi:

"Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar lira olmak üzere 3 yılda 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı da tüm sanayimize hayırlı uğurlu olsun. Program, yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıracak. Türkiye’mizin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacağımız, 1 milyar lira ve üzeri yatırım tutarına sahip projeler için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesini ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesini yayımladık. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzu güçlendirecek bu programa, 20 Aralık'tan itibaren yatirimkredisi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden başvurularınızı bekliyoruz.”

'YEŞİL DÖNÜŞÜMDE ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER DESTEKLERİMİZDEN YARARLANACAK'

Program sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Kacır, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ile ilgilgili, “Bu programın önemli bir bileşeni, özellikle KOBİ’lerimiz, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizin yeşil dönüşümlerini hızlandırmaya dönük projeleri desteklemek üzere 250 milyon dolar tutarlı bir programla KOSGEB eliyle yürütülüyor olacak. Biz, gerek yeşil dönüşüm, gerek dijital dönüşüm çalışmalarımızda süreci 2 kanatlı olarak değerlendiriyor ve bir yandan dönüşümün hızlanmasını sağlarken diğer yandan da bu dönüşümü gerçekleştirmemizi mümkün kılacak teknolojileri de yerli ve milli imkanlarla geliştirmeyi önemsiyoruz. Bu anlayışla Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni de TÜBİTAK eliyle yürütüyor olacağız ve 175 milyon dolarlık bir kaynağı yeşil dönüşüm teknolojilerinin Türkiye’de geliştirilebilmesi ve sanayimizin kullanımına sunulabilmesi için TÜBİTAK eliyle Ar- Ge ve inovasyon yapan firmalarımıza sunuyor, sağlıyor olacağız. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemeleri kapsamında özellikle demir-çelik, gübre, plastik, kimya gibi sektörlerde yeşil dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyoruz. Yine çimento ve seramik sektörleri de yeşil dönüşümde öncelikli sektörler olarak desteklerimizden yararlanacak sektörler olacak” dedi.

'300 MİLYAR LİRALIK KREDİ'

Yatırımcılara verilecek krediye ilişkin de konuşan Bakan Kacır, “Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile duyurmuş olduğumuz Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi uygulamasının yeni döneminin ilk programını 20 Aralık ile açacağımızı duyurduk. Program kapsamında 284 öncelikli ürün ve 261 öncelikli teknoloji alanını bakanlık olarak geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğimizin ile kamuoyuna duyurmuştuk. 20 Aralık’tan itibaren 300 milyar liralık, 3 yıl boyunca sağlanacak, uygun koşullarda, uzun vadeli kredi imkanından yararlanmak isteyen sanayicilerimizin, yatırımcılarımızın başvurularını alacağız” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİNİ’ HAYATA GEÇİRİYORUZ’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli programı kapsamında, Bilişim Vadisi’nde düzenlenen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Lansman Toplantısı’na katıldı. Toplantıya ayrıca, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü J. Humberto Lopez, Dünya Bankası Ülke Başekonomisti ve Program Lideri Hans Anand Beck, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, sanayiciler ve davetliler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ başlıklı panel düzenlendi.

Bugün itibariyle Yeşil Sanayi Destek Programı’nı yürürlüğe aldıklarını belirten Bakan Kacır, “Dünya Bankası ile iş birliğinde, Yeşil Dönüşüm’deki en kapsamlı ve en büyük bütçeye sahip çalışmamızı Türkiye Yeşil Sanayi Projesini’ hayata geçiriyoruz. Yeşil Sanayi Projesi ile sanayicilerimizin, girişimcilerimizin ve KOBİ’lerimizin verimli bir şekilde yeşil dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu doğrultuda bugün itibarıyla Yeşil Sanayi Destek Programı’nı yürürlüğe alıyoruz. Program ile KOBİ’lerimizin kendi bünyelerinde güneş enerji sistemlerinin kurulması için 14 milyon liraya kadar destek sağlayacağız. Enerji, su ve ham madde verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümüne yönelik yeşil dönüşüm projelerine ise 4 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Projenin TÜBİTAK'a ayrılan 175 milyon dolarlık kısmıyla yeşil üretime, daha yüksek enerji ve kaynak verimliliğine yönelik Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmaları ve özel sektör liderliğindeki iş birliklerini destekleyeceğiz. Bu doğrultuda bugün itibarıyla 3 farklı çağrıya çıkıyoruz. Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı ile iş modellerini, tedarik ve değer zincirlerini, ürün ve hizmetlerini yeşil dönüşüme uyumlu hale getirmek isteyen KOBİ'lere mentörlük desteği sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

‘PLATFORM BAŞINA 300 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEK VERECEĞİZ’

Verilecek destekleri de aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı ile sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik teknolojik çözümlerin ticarileşmesini kolaylaştıracak Ar-Ge ve yenilik projelerine 22,5 milyon liraya kadar kaynak aktaracağız. Sanayiye Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Ağları (SAYEM) Yeşil Dönüşüm Çağrısı ile yeşil büyümeye katkı sağlayacak yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesi için teknoloji platformları oluşturacağız. Platform başına 300 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Projenin Bakanlık ayağında ise teknik yardım ve kapasite geliştirme faaliyetleri kapsamında 25 milyon dolarlık bütçeyi yöneteceğiz. Bu doğrultuda; yeşil dönüşüm ile ilgili kuruluşlar, şirketler ve bireyler arasında farkındalığın artırılmasını, çeşitli paydaşlarla ağ kurmanın kolaylaştırılmasını ve yeşil dönüşüm çabalarının ulusal görünürlüğünün artırılmasını hedefliyoruz” dedi.

‘ANNELERİN HIÇKIRIKLARI ÜZERİNE BİR MEDENİYET İNŞA EDİLMEZ, EDİLEMEZ’

Bakan Kacır, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili de “Biz, çocuklarımızın geleceğini konuşurken Filistin’de, Gazze’de öldürülen çocukların bugününü göz ardı edemeyiz. Türkiye için bütün bu çabalar ülkemizin elbette daha müreffeh yarınlara erişmesi için çok kıymetlidir. En nihayetinde Türkiye’miz için asıl olan bütün bu çabalar neticesinde küresel düzeyde oynadığımız rolün dünyaya yeniden medeniyetimizin adalet ve merhamet değerlerini taşıyabilmesidir. Hiçbir ülkenin teknolojik üstünlüğü başka ülkelere, başka toplumlara zulmetme hakkını ona tanımaz. Bugün kendisini başkalarından daha güçlü görüyor olması İsrail’e hastaneleri, okulları, kiliseleri, camileri, masum insanları, çocukları, kadınları, bebekleri öldürme hakkını asla tanımaz. Zulüm ile abad olunmaz. Kucağında bebeklerinin cansız bedenlerini taşıyan annelerin hıçkırıkları üzerine bir medeniyet inşa edilmez, edilemez. Ümit ediyoruz ki bu acı, bu zulüm bir an evvel son bulur” dedi.

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE ÜLKE DİREKTÖRÜ LOPEZ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA BİR ŞEYLER YAPABİLECEK SON NESİL DE BİZİZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın da katılımıyla gerçekleştirilen, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Lansman Toplantısı'nda Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü J. Humberto Lopez de konuşma yaptı. Lopez, İngilizce yaptığı konuşmada, "Dünya Bankası'nın bir direktörü olarak benim için her zaman bu başlangıç etkinliklerine katılmak bir zevktir. Sonuçta, operasyonları uygulamaya başladığımız an budur. Ancak bu, burada ele aldığımız konu olan iklim değişikliği olduğunda daha da önemlidir. İklim değişikliğinin etkilerini hisseden ilk nesil biziz ve bu konuda bir şeyler yapabilecek son nesil de biziz. Yani ne yaparsak yapalım, sadece kendimiz için değil, çocuklarımız ve torunlarımız için de yapmalıyız" dedi.

'TÜRKİYE’NİN AÇIKLAMASI BENİ GERÇEKTEN ETKİLEDİ'

Lopez, "Bu haftanın başında Dubai'de COP 28'deydim ve iklim değişikliği konusunda ne yapacağımızı düşünmek, tartışmak ve yansıtmak için bir fırsatımız oldu. Türkiye hükümetinin, ülkenin önümüzdeki 12 yıl içinde 60 gigavat yenilenebilir enerji artıracağı açıklaması beni gerçekten etkiledi. Bu sadece 12 yıl boyunca yaklaşık 100 milyar dolar maliyete mal olacak bir plan değil, aynı zamanda Çin ve Hindistan dışında gelişmekte olan dünyada gördüğümüz en iddialı planlardan biri" ifadelerini kullandı.

'VERİMLİLİĞE VE BÜYÜMEYE KATKIDA BULUNABİLİRİZ'

Lopez konuşmasının son bölümünde ise şunları söyledi:

"Doğru projeleri uygulayarak, iklim değişikliğiyle mücadele edebilir ve aynı zamanda verimliliğe ve büyümeye katkıda bulunabiliriz. Bu projelerin altında yatan şey, iklim değişikliğiyle mücadeleyi daha az büyütmek pahasına değil, iklim değişikliğiyle mücadele ederken daha fazla büyümek, daha verimli olmak için çaba harcamaktır. Avrupa Birliği (AB), Yeşil Anlaşma'yı onayladı ve hepimiz biliyoruz ki Yeşil Anlaşma'nın bir maliyeti var. Yani 2026'dan itibaren yüksek emisyonlarla üretiyorsanız, pazara girmek için belirli ücretleri ödemek zorunda kalacaksınız. Ancak ilk hareket eden ve düşük emisyonlarla üretmeye adapte olmuşsanız, diğer ülkelerden daha hızlı olma fırsatından özellikle faydalanabilirsiniz. Bu sadece Türkiye'ye uygulanan bir şey değil, bu herkes için geçerlidir. Yani TÜBİTAK veya KOSGEB aracılığıyla gerçekleştirecek projelere baktığımızda, şirketlere daha yeşil üretmeye teşvik sağlamak için neler yapabileceğimize odaklanmamız gerekiyor."

Diğer Haberler

  1. Gelir vergisi tevkifat oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı
  2. Bakan Kacır: 250 milyon dolarlık desteği KOBİ'lerimize aktarıyoruz
  3. TCMB: KKM için belirlenen asgari faiz oranı yüzde 70'ten yüzde 50'ye düşürüldü
  4. TBMM'de bütçe maratonunda son gün
  5. Türkiye İş Bankası, Alipay ile olan iş birliği kapsamının genişletildiğini duyurdu
  6. BEDAŞ ekipleri, AFAD’ın arama kurtarma eğitimlerine katıldı
  7. Dünya çapında yeni yıl ritüelleri araştırıldı
  8. TÜİK: Tüketici güven endeksi yüzde 1,9 arttı
  9. Bakan Uraloğlu: Avrasya Tüneli'ni 8 yılda 8,3 milyon sürücü kullandı
  10. TCMB: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 45,28 oldu

© Copyright 2024

DHA