Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Bakan Işıkhan: Herkesin mutabık kalacağı bir asgari ücrette uzlaşılacağını ümit ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Aralık ayında 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz" dedi.

ABONE OL
Aliekber METE/ANKARA,(DHA)-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesini görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, komisyon üyesi milletvekillerine bakanlık çalışmaları ve 2025 yılı bütçe teklifine ilişkin sunum yaptı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 21 milyar liralık kaynak ayırdığını söyleyen Bakan Işıkhan, 2024 Ağustos ayı verilerine göre; bölgede 1 milyon 822 bin kişinin 4/A sigortasıyla çalıştığını ve bu sayının, deprem öncesinin üzerinde olduğunu ifade etti.

Bakan Işıkhan, 2024 yılında asgari ücreti 17 bin 2 liraya yükselttiklerini belirterek, "Böylece 2002 yılında 184 lira olan asgari ücreti, reel olarak yüzde 254 artırmış olduk. Aralık ayında, 2025 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için yine komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyoruz. 2016 yılında başlattığımız Asgari Ücret Desteği'ni, 2024 yılı için aylık 700 liraya yükselttik. 2024 yılının ilk 8 ayında 1,5 milyon iş yerine yaklaşık olarak 34 milyar lira asgari ücret desteği verdik. Kamu görevlilerinin geneline yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'na göre; kamu görevlilerimiz ve emeklilerimize oransal olarak; 2024 yılında yüzde 15 artı 10 oranında zam verilmiş, enflasyon farkı ile birlikte ocak ayında yüzde 49,25, temmuz ayında yüzde 19,31 olmak üzere, kümülatif olarak yüzde 78,07 oranında artış yapılmıştır. 2025 yılında ise yüzde 6 artı 5 oranında zam verilmiş olup, enflasyon farkının yüksek olması durumunda aradaki fark da enflasyon farkı olarak verilecektir" diye konuştu.

'KALICI OLARAK TEK HANEYE DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Dezenflasyon politikalarını uygulayarak enflasyonu tek haneye düşürmeye çalışırken, istihdamı da korumak istediklerini vurgulayan Bakan Işıkhan, "Bu kapsamda istihdam artışını sağlamak amacıyla kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdamı teşvikinin süresini, yüce Meclis'imizin çıkarmış olduğu kanunla uzattık. Bu zor dönemde, ilave istihdam sağlayan işverenlerimize, sigortalı başına 31 bin liraya kadar prim desteği sağladık. Bu destek mekanizmalarına finansman sağladığımız İşsizlik Sigortası Fonu'nu da doğru yatırım araçlarına yönlendirerek büyütüyoruz. Fon varlığımız, geldiğimiz aşama itibarıyla 320 milyar liranın üzerine çıkmıştır. 2023 yılında istihdamda ve iş gücüne katılımda görülen artış eğilimi, 2024 yılının ilk yarısında da devam etmiş olup; istihdamımız uygulamış olduğumuz kararlı politikalar sayesinde 2024 yılı Eylül ayında tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmıştır. Eylül ayı itibarıyla son 1 yılda, iş gücümüz 1 milyon 72 bin artarak 35,9 milyon, istihdamımız 1 milyon 129 bin artarak 32,8 milyon, işsiz sayımız 57 bin azalarak 3,1 milyon ve işsizlik oranımız 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 olmuştur. Son 17 aydır tek hanelerde olan bu oran, Orta Vadeli Program hedeflerimizle uyumlu bir şekilde seyretmektedir. Önümüzdeki 3 yıllık süreçte istihdamı yıllık ortalama 758 bin kişi artırmayı ve iş gücüne katılım oranlarında öngörülen artışa rağmen işsizlik oranını tek haneli seviyelere kalıcı olarak düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.

'YILBAŞINDA EMEKLİ MAAŞLARINI İYİLEŞTİRECEĞİZ'

En düşük emekli aylığını temmuz ayında 12 bin 500 liraya yükselttiklerini aktaran Bakan Işıkhan, en düşük aylıktan faydalanan emekli sayısının düşük olduğunu aktararak, "Yılbaşında sosyal güvenlik sistemimizin aktüeryal dengesini de gözeterek, bütçemiz doğrultusunda emekli maaşlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Emeklilerimizin Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyelerini 3 bin liraya yükselttik. 2018'den bu yana 252,1 milyar lira bayram ikramiyesi ödedik. 2023 yılı sonunda emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yaptık. Bu kapsamda 15,3 milyon emeklimize toplam 68 milyar lira ödeme yapılmıştır. Hükümetlerimizin her daim öncelikli reform alanları arasında olan Sosyal Güvenlik Reformu kapsamında yürütülen, 'Herkese Sağlık Güvencesi' uygulaması ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız, aylık sadece 600 lira GSS (Genel Sağlık Sigortası) primi ödeyerek ailece sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Ağustos ayı itibarıyla bu kapsamda ödeme gücü olmayan 6,1 milyon kişinin GSS primini devletimiz karşılamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

'HASTANELERİN SGK SÖZLEŞMELERİ FESHEDİLMİŞTİR'

Bakan Işıkhan, 'Yenidoğan Çetesi'ne ilişkin kapatılan hastanelerle ilgili, "Bu korkunç olay hakkında, Cumhuriyet savcılığının bize ilettiği boyutuyla hızla soruşturma başlatmış, müfettişlerimizi görevlendirmiştik. Müfettiş incelemeleri neticesinde; teftiş süreci tamamlanan Özel Bağcılar Medilife Hastanesi'nin 29 Nisan'da, Özel Bağcılar Şafak Hastanesi'nin 9 Ağustos'ta SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile olan sözleşmeleri feshedilmiş ve ödemeler durdurulmuştu. Teftişlerinde sona yaklaşılan diğer hastanelerle ilgili olarak da Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat iptalleri kararıyla ödemeler durdurulmuş ve SGK sözleşmeleri feshedilmiştir. Adalet Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, Cumhuriyet savcılığı ile birlikte soruşturma titizlikle yürütülüyor. SGK olarak finansal boyutuyla ve adli boyutuyla bu işin takipçisi olduğumuzun ve sorumluların gerekli cezaları alması için gayret ettiğimizin bilinmesini isterim" ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ona bağlı kurumların 2025 yılı bütçe teklifinin 865 milyar 536 milyon lira olacağını ekledi.

'SGK'NIN ÖZEL HASTANELERE OLAN ÖDEMELERİ AZALIYOR'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın bütçe sunumunun ardından Komisyon Başkanı Mehmet Muş, görüşmelere ara verdi. Aranın ardından toplanan komisyonda, muhalefet milletvekilleri bütçe üzerine görüş, öneri ve Bakan Işıkhan’a sorularını yöneltti. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, SGK'nın sağlık harcamalarından özel hastanelere olan ödemelerin oranının her geçen yıl azaldığını söyledi. Işıkhan, "2012 yılında yüzde 16,6 iken 2014'de yüzde 15'e, 2016'da yüzde 12,9'a, 2018'de yüzde 11,2'ye, 2020'de yüzde 8,6'ya, 2022'de yüzde 7,3'e ve 2023'de yüzde 6,2'ye düşmüştür. Gördüğünüz gibi SGK bütçesinden özel hastanelere aktarılan kaynak ciddi anlamda azalma göstermiştir. Kamu ve özel hastanelerde kişi başına yapılan harcamalarda artış olmuştur. Bunun nedeni Genel Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarında sürekli yaptığımız güncellemelerdir" diye konuştu.

Bakan Işıkhan, "Kapsamlı ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için SGK’nın prim gelirlerinin tahsilatı bizim için çok önemlidir. Emekli aylıklarını öderken, sağlık harcamalarını yaparken topladığımız sigorta primleri bizim için önemli" dedi.

'BELEDİYELERİN BORCU 150 MİLYAR LİRAYA ULAŞMIŞ DURUMDA'

Ne kadar çok sigorta primi toplanırsa emeklilere ve vatandaşlara o derece iyi hizmet sunumunu gerçekleştirileceğini belirten Işıkhan, "Belediyelerin 96 milyarlık borcu bugün 150 milyar liraya ulaşmış durumdadır ve maalesef sürdürülemez hale gelmiştir. Belediyelerin borçlarını tahsil edebilmek için şöyle bir yol izliyoruz. Borçlu belediyelerle iletişime geçerek borçları ve ödeme yöntemleri konusunda öncelikle bilgilendirme yapıyoruz. Daha sonra borçların ödenmesi talep edilmektedir. Belediyelere borçların özel yapılandırma kanunları kapsamında 120 aya kadar vadelerle taksitlendirmek üzere genel bütçe paylarından kesinti yapılarak tahsil edilmektedir. Yapılandırma kapsamında oluşan borçlar ise 6183 sayılı Kanun kapsamında 36 aya kadar vadelerle tecil edilebilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

'BÜTÜN BELEDİYELERE SESLENİYORUZ, BORCUNUZU ÖDEYİN'

Borçlu belediyelerin, borçlarına karşılık gayrimenkul teklifiyle borçlarını ödeyebilme imkanına sahip olduklarını ifade eden Işıkhan, "Bütün belediyelere eşit yaklaşıyoruz. Bütün belediyelere kamuoyu önünde aynı çağrıyı yapıyoruz. Tüm belediyelere sesleniyoruz. Borcunuzu ödeyin, borçların birikmesine ve ödenmesi zor seviyelere gelmesine müsaade etmeyin. Tek seferde ödeyemiyorsanız gelin bize başvurun, taksitlendirelim. İsterseniz gayrimenkul takası teklifi yapın. Bizim çağrılarımızı dikkate alın. Borçlarını ödeme iradesi gösteren belediyelerimize elbette bir işlem yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.

'EN BORÇLU BELEDİYELER CHP'Lİ BELEDİYELER'

Hiçbir parti ayrımı yapmadıklarını söyleyen Işıkhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Örneğin; Şişli, İzmit, Bodrum belediye başkanları geldiler. Benimle görüştüler, borçlarını ödeme noktasında desteklerini ortaya koydular. Ancak bunca çağrımıza rağmen, borçları konusunda hiçbir adım atmayan belediyelere mevzuatın da öngördüğü şekilde haciz dahil işlemleri uygulamak durumundayız. Bunu yaparken de en borçlu belediyelerden başlayarak işlemleri gerçekleştiriyoruz. En borçlu belediyeler de kimse alınmasın, üzerine de almasın CHP’li belediyeler. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 8,4 milyar lira SGK borcu var."

'ABB'NİN 8,4 MİLYAR LİRA BORCU VAR'

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin (ABB) SGK borçlarına dair konuşan Işıkhan, şunları söyledi:

"ABB'nin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu var. 2019'da Melih Gökçek'ten belediye devralındığında SGK prim borcu 200 milyon liraydı. Bu konuyu mart ayında ilk kez dile getirdiğimizde ABB'nin 4,5 milyar lira borcu vardı. 7 ayda borcu neredeyse iki katına çıktı. Üstelik bu süreçte borçları kapatma noktasında ne adımı ne de taksitlendirme başvurusu yapmadılar. Her geçen gün borçları katlanarak artıyor. Bu durumda haciz uygulamaktan başka bir şey yapamayacağız. 150 milyar borcun parti bazında dağılımı ise şöyle; CHP bu borcun yüzde 67,5'ine sahip. AKP yüzde 25, MHP yüzde 3, DEM Parti yüzde 2. Biz kanunun emrettiği neyse onu yapıyoruz. Ben borçlarımı nasıl tahsil edeceğim? Biz parti ayrımı yapmıyoruz."

'SURİYELİLERİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINMASINA YÖNELİK BİR ÇALIŞMAMIZ BULUNMAMAKTA'

Suriyeli mültecilerin genel sağlık sigortalılığı kapsamına alınacağı iddialarına dair Bakan Işıkhan, "Geçici koruma sağlanan Suriyelilerin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasına yönelik herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra kamuoyunda dile getirilen geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin sağlık harcamalarının SGK bütçesinde karşılandığı, dolayısıyla SGK bütçesine yük oluşturduğuna dair iddiaları da kesinlikle reddediyoruz ve bu iddialar doğru değildir" dedi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NIN 2025 YILI BÜTÇESİ, KOMİSYONDAN GEÇTİ

Bakan Işıkhan, yaklaşık 45 dakika boyunca milletvekillerinin sorularını cevapladı. Ardından Komisyon Başkanı Mehmet Muş, bakanlık bütçesini oylamaya sundu. AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi komisyonda kabul edildi. 

Diğer Haberler

  1. Gelir vergisi tevkifat oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı
  2. Bakan Kacır: 250 milyon dolarlık desteği KOBİ'lerimize aktarıyoruz
  3. TCMB: KKM için belirlenen asgari faiz oranı yüzde 70'ten yüzde 50'ye düşürüldü
  4. TBMM'de bütçe maratonunda son gün
  5. Türkiye İş Bankası, Alipay ile olan iş birliği kapsamının genişletildiğini duyurdu
  6. BEDAŞ ekipleri, AFAD’ın arama kurtarma eğitimlerine katıldı
  7. Dünya çapında yeni yıl ritüelleri araştırıldı
  8. TÜİK: Tüketici güven endeksi yüzde 1,9 arttı
  9. Bakan Uraloğlu: Avrasya Tüneli'ni 8 yılda 8,3 milyon sürücü kullandı
  10. TCMB: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 45,28 oldu

© Copyright 2024

DHA