Bakan Bayraktar: Bugün itibariyle Gabar'da günlük üretimimiz 61 bin varile çıktı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Programı'na katıldı. Bakan Bayraktar burada yaptığı konuşmada, petrol üretiminde rekor kırıldığını belirterek, "Bugün itibariyle Gabar'da günlük üretimimiz 61 bin varile çıktı. Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varil ham petrol üretimiyle Türkiye rekoru kırdık. Bununla birlikte Kasım ayında toplam Türkiye üretimimizin yarısını Gabar'dan karşılamış olduk." diye konuştu.
Petrol ve doğalgaz sektöründe ihtiyaç duyulan teknoloji ve ekipmanın üretim süreçlerinin yerlileştirilmesi hedefiyle düzenlenen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler(PEMTEK) Programı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı(TPAO) işbirliğinde, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Altı oturumda, Üretim Sahası, Sondaj ve Kuyu Tamamlama Servisleri ile Petrol Sektöründe Yapay Zeka ve Yazılım gibi başlıklarının ele alınacağı programda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bir konuşma yaptı. Bakan Bayraktar, "Bugün itibariyle Gabar'da günlük üretimimiz 61 bin varilin üzerine çıktı. Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varil ham petrol üretimiyle rekor kırdık" dedi.
Programda bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Yaşadığımız tüm zorluklara rağmen, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu güçlü siyasi iradeyi arkamıza alarak, o dönemki Enerji Bakanımız Berat Albayrak ile birlikte 2017 yılında Milli Enerji ve Maden Politikası’nı hayata geçirdik. Türkiye petrol ve gaz aramacılığında çok büyük bir paradigma değişikliğine gitti. Bu yeni strateji; ‘Kendi filomuzla, kendi insan kaynağımızı oluşturarak kendi ekipmanlarımızı geliştirerek, daha önce arama yapmadığımız coğrafyalarda aranmadık hiçbir yer bırakmayarak, enerjide tam bağımsızlık hedefine doğru yürüyeceğiz.’ anlamına geliyordu. Nitekim 2017 yılında İlk derin deniz sondaj gemimiz Fatih’i filomuza dahil ettik. Bir yıl sonra Fatih, ilk derin deniz sondajını Akdeniz’de Alanya-1 kuyusunda yaptı. Sonra sırasıyla Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han gemilerimizi aldık" dedi.
'SAKARYA'DAKİ ÜRETİMİMİZ GÜNLÜK 7 MİLYON METREKÜPE YAKLAŞTI'
Bakan Bayraktar, "Sismik araştırma gemilerimiz Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis ile birlikte bugün, dünyanın en modern arama ve üretim filosuna sahip ülkelerinden biri haline geldik. Mavi Vatan’ın her bir karışında istediği zaman, istediği yerde operasyon yürütebilen bir kabiliyete kavuştuk. Bu sayede; 2020 yılında Karadeniz'de tarihimizin en büyük doğalgaz keşfini gerçekleştirdik. 3 yıldan daha kısa bir sürede deniz yüzeyinin yaklaşık 4 bin metre altından çıkardığımız doğalgazı, yine denizin altından 170 kilometre mesafede, karaya yani Filyos'a ulaştırdık. Halihazırda Sakarya Gaz Sahasındaki üretimimiz günlük 7 milyon metreküpe yaklaştı. Diğer sahalardaki üretimimizle birlikte bugün çok şükür 3,5 milyon hanemizin ihtiyacını kendi doğalgazımızla karşılar hale geldik. Üretimi artırma hedefi doğrultusunda adeta bir sanayi üssü olan yüzer üretim platformunu da ülkemize getirdik. 2026 yılında devreye alacağımız 3 futbol sahası büyüklüğündeki bu platformla birlikte günlük üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız. Yani hanelerimizin yarısına Sakarya Gaz Sahasından doğal gaz sağlayacağız" dedi.
'GABAR’I ADETA BİR PETROL ÜRETİM ÜSSÜ HALİNE DÖNÜŞTÜRDÜK’
Bakan Bayraktar, Gabar’da günlük üretimin 61 bin varilin üzerinde olduğunu belirterek, "Türk mühendisler tarafından dizayn edilerek Türkiye’deki tersanelerde inşa edilen milli sismik araştırma gemimiz Oruç Reis, Somali görevine Ekim ayı sonunda başladı. Oruç Reis, her biri 5 bin kilometrekare olan 3 ruhsat sahasında 7 ay boyunca petrol ve doğalgaz sismik arama faaliyetinde bulunacak. Mili Enerji ve Maden politikaları doğrultusunda en önemli ithalat kalemimiz olan petrolde daha önce arama yapmadığımız bölgelere odaklandık. 2021 yılında Şırnak Gabar'da Cumhuriyet tarihinin kara alanlarındaki en büyük petrol keşfine imza attık. Bir dönem 'Girilemez', 'Gidilemez' denilen Gabar’ı adeta bir petrol üretim üssü haline dönüştürdük. Ülkemizin en kaliteli petrolünü Gabar’da üretir hale geldik. Bugün itibariyle Gabar’da günlük üretimimiz 61 bin varile çıktı. Kasım ayında Türkiye genelinde toplamda 3 milyon 425 bin varil ham petrol üretimiyle Türkiye rekoru kırdık. Bununla birlikte Kasım ayında toplam Türkiye üretimimizin yarısını Gabar’dan karşılamış olduk. Bunları yaparken Gabar’ı adeta bir yol ağıyla donattık. Toplam 540 kilometre yol yaparak hem üretimimize hız verdik hem de bu yol ağını bölgede yaşayan vatandaşlarımızın istifadesine sunmuş olduk" şeklinde konuştu.
'İSİMLERİNİ GABAR PETROL SAHALARINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİK'
Bakan Bayraktar, "Biliyorsunuz Gabar’daki petrol üretim sahalarımıza Şehit Aybüke Yalçın ve Şehit Esma Çevik isimlerini verdik. Geçtiğimiz 24 Kasım Öğretmenler gününde Şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın’ı öğretmen arkadaşlarıyla birlikte adını verdiğimiz sahada andık. Dün de Şehit Astsubayımız Esma Çevik’in vefat yıldönümüydü. Bizler güven içerisinde güvenlik içinde rahatça çalışalım diye o dağlarda görev yapan askerlerimizden biriydi Esma Çevik. Hain terör örgütünün tuzakladığı bir bombanın patlaması sonrasında şehit düştü. Bugün onun aziz hatırasını adını verdiğimiz sahalarda yaşatıyoruz. Bu vesileyle ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru için can veren tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Burada iki değerli çalışma arkadaşımızı da anmadan geçemeyeceğim. Biri Hakkari’de görevi esnasında geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan Arama Daire Başkanımız Bülent Sadioğlu, diğeri ise Gabar’da yaşanan kule kazasında hayatını kaybeden genç mühendis kardeşimiz Mehmet İrfan Güler. Şu an onların isimlerini de büyük emek verdikleri Gabar petrol sahalarında ölümsüzleştirdik. Bir kez daha merhum çalışma arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.
‘BİRÇOK YAZILIMI KENDİ İMKANLARIMIZLA ÜRETİR HALE GELDİK’
Bayraktar konuşmasında milli yazılım vurgusu da yaparak, "Bugün geldiğimiz noktada arz güvenliği kadar stratejik gördüğümüz bu alanda birçok yazılımı, ekipmanı kendi imkanlarımızla üretir hale geldik. Koca Yusuf sondaj kulesi, 5 bin metre sondaj kapasitesi, yerli yazılımı ve 1500 beygir gücüyle bugün Gabar’da üretimimizi bereketlendiriyor. Denizdeki keşiflerimiz, Kaşif’e ilham kaynağı oldu. Kâşif-3, offshore arama sondajlarında deniz altı gözetim ve müdahale aracı olarak sondaj gemilerimizde kullanılıyor. Kanuni Sondaj Gemimizi tamamen millî olarak sertifikalandırdık. Kare Taban deniz sondajı çalışmalarında, ekipmanların deniz tabanına dengeli yüklenmesini ve tabanda temiz bir satıh oluşmasını sağlıyor" diye konuştu. Bakan Bayraktar, konuşmasının ardından PEMTEK kapsamında kurulan stantları ziyaret ederek yerlileştirilen ürünler hakkında bilgi de aldı.