Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

‘81 İlde 81 Orman’ projesi yeniden hayata geçiyor

Türkiye İş Bankası’nın 100'üncü yılına özel olarak 2008-2017 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘81 İlde 81 Orman’ projesi yeniden hayata geçiyor. Türkiye’deki ormanlık alanları çoğaltarak doğayı korumak ve toplumda çevre bilincini artırmak amacıyla başlatılan projede, 81 ilde 5 yıl içinde 2 milyon 200 bin fidan toprakla buluşturulacak.  

ABONE OL
Emine Hatun DERYA-Özenç KILIÇ/İSTANBUL, (DHA)

Türkiye İş Bankası, başta çocuklar olmak üzere toplumda çevre bilincini artırmak amacıyla 81 İlde 81 Orman projesini Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı iş birliğiyle yeniden hayata geçiriyor. Projenin yeni dönemi, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Orman Genel Müdürlüğü’nden İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir’in katılımıyla gerçekleştirilen bir tanıtım toplantısıyla duyuruldu. Projenin ikinci aşamasında da Türkiye’nin 81 ilinde, 5 yıl içinde 2 milyon 200 bin fidan dikilmesi ve dikilen fidanların bakımının da 3 yıl boyunca düzenli olarak yapılması planlanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında ağaçlandırma seferberliğine dönüşen projenin ilk aşamasında, 81 ilde yaklaşık bin 500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan toprakla buluştu. Bu sahalarda 5 yıl boyunca düzenli bakım yapıldı ve tutmayan, kuruyan ya da zarar gören fidanların yerine yeni fidanlar dikildi. 2008 – 2017 yılları arasında gerçekleştirilen 81 İlde 81 Orman projesinde dikim sahalarının ormana dönüşüm oranı yüzde 84’ün üzerine çıktı. Ayrıca proje kapsamında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 22 hektarlık alanda 35 bin 200 fidanla 82'nci orman da kuruldu.

“2 MİLYON 200 BİN FİDANI DİKMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Bu projeyi ilk önce 2008-2012 yılları arasında yapmıştık. O dönemde 5 yıl ağaç dikimi, 3 yıl bakım olmak üzere bin 500 hektarlık alana 2 milyon 205 bin fidan dikmiştik. Bugün geriye dönüp baktığımızda ilk fidanı diktiğimiz günden bu zamana 16 sene geçti ve yüzde 84 oranında bunların ormana dönüştürülebildiğini görüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Orman Genel Müdürlüğü'nün bize söylediği başarı kriteri yüzde 60’ın üzerinde olduğu için mutluyuz. O emeklerin boşa çıkmamış olması çok önemli. Sonrasında bu alanları rüzgar, sel, erozyon, yangınlardan koruyabilmiş olmak da kıymetli. Biz bunun yeteri süre geçtiğini düşünerek bir 5 yıllık daha dikim projesini başlatıyoruz. Bugün o kapsamda yeniden bin 500 hektarı ve 2 milyon 200 bin fidanı dikmek için yola çıktık. TEMA, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğüyle beraber bu projeyi yapacağız. Ben ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

“TAAHHÜTÜMÜZ 2026’DA İŞ BANKASI'NI KARBON NÖTR BİR KURUM HALİNE GETİRMEK”

Gelecek yıllara yönelik hedefleri hakkında konuşan Aran, "Türkiye İş Bankası olarak sürdürülebilir kalkınma hedefine sürdürülebilirlik çerçevesinde hem ülkemizin altına imza attığı Paris İklim Anlaşması başta olmak üzere, iklim değişikliğiyle ilgili taahhütlerimizi yerine getirme hem de aslında dünyaya karşı, gelecek kuşaklara, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirme konusunda ne yapmamız gerektiğini bilen bir kurumuz. Bu kapsamda bir taraftan bu karbon yutak alanlarını ormanlaştırmayı yapıp bunların sayısını arttırırken diğer taraftan da kreditör olarak müşterilerimizle beraber karbon ayak izini azaltma hedefleriyle beraber gidiyoruz. Bizim en büyük taahhütümüz 2026 yılında İş Bankası'nı karbon nötr bir kurum haline getirmek. 2035 yılına kadar da müşterilerimizle beraber bu sektörlerde az yüzde 50 oranında bir karbon salınımını azaltmak. Bunun yanında da bu yeşillendirme ve ormanlaştırma projelerinde her 10-15 yılda bir tekrarlamak” dedi.

"SONUNDA YÜZDE 84’LÜK BİR FİDAN BAŞARISIYLA SAHALARDAN ÇIKTIK"

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da “Projenin şu anda ikinci aşamasına başlıyoruz. İlk 2008 yılında başlamıştık ve o zaman 81 ilde, 81 tane ağaçlandırma sahasının daha sonra ormana dönüşmesi için yapılması planlanmıştı. 5 yıl dikim yaptık. Arkasından da 5 yıl bakım yaptık. O zaman aynı sahaya da 2 defa gidip yıl içerisinde kontrollerini yapıp eğer tutmama, ot alma, çapalama gibi değişik sıkıntılar varsa onları halledilip arkasından kuruyan, eksilen fidanlar varsa onlar tamamlandı. Sonunda yüzde 84’lük bir fidan başarısıyla sahalardan çıktık. Sonra bir ara vermiş olduk ve Türkiye İş Bankası tekrar Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında bir hediye daha yapmak istedi. Tekrar 81 ilde, 81 orman projesini yapalım diye konuştuk. Tarım ve Orman Bakanlığı'yla protokolleri yapıldı. Bizimle de protokolleri yapıldı ve şimdi biz bu sene başlıyoruz. 81 ili 5 yıla böleceğiz. Tarım ve Orman Bakanlığı'yla sahaları kararlaştıracağız. Bu sene dikeceğimiz iller belli olmaya başladı. Onlar belli olduktan sonra biz aşağı yukarı beşte birini bu sene dikip sonra kalanı öbür sene devam edecek ve üçer senede arkasından bakımlarını yapacağız. Aslına bakarsanız 5 yılın sonunda 81 çarpı 2 tane orman olmuş olacak. Bir kere ormanların sembolik bir önemi var. Çünkü ormanlar bize yaşam veren canlılar. Ormanlar olmadan biz olamıyoruz. İnsan ormansız yaşayamıyor. Çünkü karadaki biyolojik çeşitliliği yüzde 84’ünü ormanlar içinde saklıyor ve biz oradan gelen suya, oksijene, yiyeceğe, yarattığı toprağa da muhtacız. Bu proje ile ormanların korunması konusunda farkındalık yaratıyoruz. Arttırarak devam edeceğiz” dedi.

Diğer Haberler

  1. ‘Vodafone, Türkiye’ye 5.5G’yi sunmaya hazır’
  2. Bakan Şimşek: Ne üstü örtük ne de açık bir kur hedefimiz yok
  3. ‘10 kripto para projesinden 7'si faal değil’
  4. TÜİK: KOBİ'ler toplam girişim sayısının yüzde 99,7'sini oluşturdu
  5. İhracatçının 'kanayan yarası'na gemi çözümü
  6. Bakan Işıkhan: Asgari ücret bu hafta içinde açıklanacak
  7. Bakan Bolat: Desteklerle ihracatçılarımızın uluslararası uyumunu kolaylaştırıyoruz
  8. Kripto varlık hizmet sağlayıcısından Bitcoin rezerv varlık değerlendirmesi
  9. HepsiJET perakendecilere sunduğu taşıma hacmini yüzde 97 artırdığını duyurdu
  10. TÜİK: Tarımsal girdi fiyatları ekimde arttı

© Copyright 2024

DHA