Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

YÖK, 2022'de 7 bin 13 denklik başvurusunu karara bağladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2022 yılının 8 ayında yapılan 7 bin 13 denklik başvurusunun 3 bin 291'inin 'denklik', 368'inin 'ret' kararıyla sonuçlandığını duyurdu. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, yurt dışından alınan diplomaların tanıma ve denklik işlemlerini yürüten YÖK; 2020 yılında 11 bin 89, 2021 yılında 11 bin 535, 2022 yılının ilk 8 ayında ise 7 bin 13 denklik başvurusunu karara bağladı. 2022 yılında verilen kararlardan 3 bin 291'i denklik, 3 bin 214'ü Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS), 368'i ret, 140'ı da iade ve diğer ile sonuçlandı.

ABONE OL
ANKARA, (DHA)-

Gelen her başvuruda diplomanın zorunlu kazanımlarının kazanılıp kazanılmadığı, mezun olunan bölümün asgari kalite standartlarını taşıyıp taşımadığı konusunda emin olmak adına eksikliği ya da alınan eğitimde tereddüt hasıl olan her diploma SYBS adı altında sınav, staj, ders tamamlama, klinik pratik, proje yapma vb gibi uygulamalardan bir ya da birkaçına tabi tutuluyor. BAŞVURULARIN UYRUKLARA GÖRE DAĞILIMI

Denklik başvurularının uyruklara göre dağılımına bakıldığında sayısal olarak en çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denklik verildiği görülüyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dışında en çok Azerbaycan, İran, Suriye uyruklular tanıma ve denklik başvurusunda bulunuyor. Düzenlenen denklik belgeleri en çok tıp doktorluğu, mimarlık, hukuk ve ilahiyat programlarında yoğunlaşıyor. Ret kararı verilen başvuruların ülkelere göre dağılımına bakıldığında ise 2020 yılında Suriye, 2021 yılında Azerbaycan ve 2022 yılında Makedonya'nın ilk sırada yer aldığı görülüyor. Ret kararları sayısal olarak hukuk ve mimarlık alanlarında yoğunlaşıyor.

RET VE İADE GEREKÇELERİ

Gelen denklik talepleri, akademik derece olmadığı, örgün eğitim olmayıp açık öğretim olduğu, eğitim süresince yurt dışında kalış süresi yetersiz olduğu, eğitim düzeyi yetersiz olduğu, uzaktan eğitim olduğu, teyit bilgisinin olumsuz olduğu, YÖK tarafından tanınmayan eğitim kurumu olduğu, yönetmelik gereği öğreniminin en az yüzde 70'ini tanınan bir kurumdan almadığı, yurt dışı yükseköğretim kurumunun FETÖ ile irtibatlı veya iltisaklı olduğu, yatay geçiş şartlarını sağlamadan geçiş yaptığı gibi nedenlerden dolayı reddedilebiliyor.

Diğer Haberler

  1. Eğitimde ‘ihracat şampiyonu’ Bahçeşehir Üniversitesi oldu
  2. Dünya Çocuk Hakları Günü’nün teması: ‘Geleceği Dinle’
  3. 'Öğretmenler Günü' Ankara, İstanbul ve Erzurum'daki etkinliklerle kutlanacak
  4. KPSS Lisans oturumları sıralamaları yenilendi
  5. ‘Çocukların sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek bir hak olmalı’
  6. 2025-LGS'ye yönelik örnek sorular yayımlandı
  7. Üniversite öğrencilerine 2 aylık burs ve kredi ödemesi
  8. TED, Cumhuriyet’in 101’inci yılını ‘1920’ler temalı Atatürk Dönemine Yolculuk’ temasıyla kutladı
  9. ALES/3 uygulamasına 171 bin 640 aday katılacak
  10. YÖK Başkanı Özvar: Uluslararası öğrencilerin yüzde 96’sı kendi imkanlarıyla bu ülkede okumakta

© Copyright 2024

DHA