Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Türk-Türkmen Konseyi 4'üncü Toplantısı, Ankara'da gerçekleştirildi

Ankara'da, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Türkmenistan Eğitim Bakanı Jumamurad Gurbangeldiyev başkanlığında 'Türk-Türkmen Konseyi 4'üncü Toplantısı' gerçekleştirildi.

ABONE OL
Ayşenur DEMİRTAŞ GÜL/ANKARA, (DHA)-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Tekin ve Türkmenistan Eğitim Bakanı Gurbangeldiyev'in başkanlığında, Gölbaşı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, 'Eğitim Alanında İşbirliğine Dair Hükümetler Arası Türk-Türkmen Konseyi 4'üncü Toplantısı' düzenlendi. Bakan Tekin, iki ülke arasında daha önce imzalanan uluslararası sözleşmelerden sonra eğitim alanında çok ciddi mesafe katedildiğini belirterek, bu eğitim alanındaki anlaşmanın yenilenmesini önemli bulduğunu söyledi.

'OECD ÜLKELERİ ARASINDA 2'NCİYİZ'

İki ülke arasındaki iş birliğinin somut göstergelerinden birinin Türkmenistan'daki okullar olduğunu ifade eden Bakan Tekin, "Aynı şekilde Türkiye'de çok sayıda Türkmen öğrencimiz her düzeyde eğitim öğretim süreçlerine devam ediyor. Yaklaşık 30 bin dolayında Türkmen öğrenci Türkiye'de eğitim alıyor" dedi.

Bakan Tekin, Türkiye'nin Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına göre 4'üncü sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri arasında 2'nci, bu alandaki ortalama puanıyla tüm Avrupa ülkeleri arasında da 1’inci sıraya yerleştiğini, ayrıca 8'inci sınıf fen bilimleri alanında ise OECD üyesi ülkeler arasında en fazla puan artışı gösteren 2 ülkeden biri olduğunu belirterek, "Bu gelişmeler, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 23 yılda eğitim alanına yapılan altyapı yatırımlarının karşılığının artık alınmaya başlandığının bariz bir göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

'YENİ İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI İÇİN HAZIRIZ'

Türkmenistan Eğitim Bakanı Jumamurad Gurbangeldiyev ise kendisini ve heyetini ağırlayan Bakan Tekin'e teşekkür etti. İki ülke arasında hükümetler arası düzeyde gerçekleştirilen toplantıların önemine işaret eden Gurbangeldiyev, eğitim alanında önemli iş birliklerinin hayata geçirildiğini anlattı. Bakan Tekin'i Türkmenistan'a davet eden Gurbangeldiyev ayrıca ülkesinde nisan ayında gerçekleştirilecek uluslararası matematik olimpiyatlarına Türk öğrencileri de davet etti. Gurbangeldiyev, "Eğitim alanında yeni iş birliği anlaşmalarının hayata geçirilmesi için gerekeni yapmaya hazırız" dedi.


Diğer Haberler

  1. MEB: Eğitim öğretim yılı 20 Haziran'da sona erecek
  2. HEAŞ’a eğitim yetkilendirmesi
  3. Ankara'da 'Uluslararası Eğitim Kongresi' gerçekleştirilecek
  4. Özbekistan'da Uluslararası Türk Devletleri Üniversitesi kurulacak
  5. Bolu’da 1530 lise öğrencisi meslek seçimi için üniversitede derse girecek
  6. İsimsiz mektupla, Ankara'dan Hakkari'ye yardım eli
  7. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden çip ihracı
  8. 2025 YÖK Üstün Başarı Ödülleri için başvurular başladı
  9. LGS başvuruları başladı
  10. KDK girişimiyle, Yüksekova'da ‘Açıköğretim Sınav Merkezi’ açılıyor

© Copyright 2025

DHA