Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Polonya, İtalya ve Türkiye’de eş zamanlı ‘Okyanus ve Sular Gecesi’ etkinliği düzenlendi

İlk ve orta öğretim okullarında okyanus okuryazarlığını geliştirmeyi hedefleyen SHORE projesi kapsamında Polonya, Romanya, İtalya ve Türkiye’de eş zamanlı olarak ‘Okyanus ve Sular Gecesi’ etkinliği düzenlendi. Program kapsamında atölye çalışmaları, interaktif sunumlar ve eğitici oyunlar aracılığıyla deniz ekosistemlerinin korunması ve okyanus bilincinin artırılması adına önemli bilgiler paylaşıldı.  

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

 

TÜBİTAK Ufuk Avrupa Programı tarafından finanse edilen ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından okyanus misyonu çağrısıyla fonlanan SHORE projesi, çevresel bilinç ve ekolojik vatandaşlık bilincine sahip yeni bir nesil yetiştirmeyi hedefliyor. Baltık Denizi, Karadeniz, Akdeniz, Tuna Nehri ve Ren Nehri bölgelerindeki okullarda ‘Mavi Müfredat’ geliştirilip uygulanacak proje ile ilk ve orta öğretim okullarında okyanus okuryazarlığı arttırılacak.

Proje kapsamında Polonya, İtalya ve Türkiye’de eş zamanlı düzenlenen Okyanus ve Sular Gecesi etkinliklerine 8 bin kişi katılım sağladı. Online düzenlenen protokol konuşmalarına; TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, YTÜ Rektörü Prof. Tamer Yılmaz, Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Brüksel Ofisi AB Politika Danışmanı Karolina Dutkiewicz-Garcia, İtalya Çevre, Kara ve Deniz Bakanlığı 'Deniz ve Kıyı Çevresinin Korunması' Birim VI Eski Başkanı Oliviero Montanaro, Horizon Avrupa İklimi, İklim Eylemi Genel Müdürü Tereza Budnakova ve ülkelerin temsilcileri aynı zamanda sorumlu okullarının rektörleri katıldı.

“BİRİNCİL ADIM GENÇLERE ÇEVRE BİLİNCİ VE DUYARLILIĞI KAZANDIRMAK”

YTÜ ev sahipliğinde düzenlenen ‘Okyanus ve Sular Gecesi’ online toplantısında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, küresel iklim krizine değinerek bu krizin yalnızca karaları değil okyanus ve denizler gibi su ekosistemlerini çok ciddi şekilde tehdit ettiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Hasan Mandal, su alanlarındaki yüzey sıcaklığı artışlarının bazı istilacı türlerin de yer değiştirmesine neden olduğunu ve bunun da biyoçeşitlilik kaybına yol açtığını söyledi. Küresel iklim krizi ile baş etmenin birincil adımının gençlere çevre bilinci ve duyarlılığı kazandırmadan geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Mandal, sürdürülebilir gelecek kapsamında su alanlarının daha iyi ve sürdürülebilir şekilde devamı için de çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

ÜLKELER ARASI BİLİNÇ ARTTIRICI FAALİYETLER

36 ay sürecek proje süresince başarılı 100 okul, 10 bin avro'ya kadar hibe kazanma şansı elde edecek. Partnerleri arasında halka açık eğitimler ve bilinç arttırıcı faaliyetler düzenlenen SHORE projesi ile online platformlarda okullar ödüller kazanıp yarışabilecek ve mavi müfredat materyallerine erişim sağlayabilecek. Ayrıca, en iyi okul projesi ile ‘Yılın Okyanus Elçisi’ ödülü de sunulacak.

Diğer Haberler

  1. Özel okullarda 'Maarif Modeli' ders kitabı anketi
  2. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimi için 81 ilde eylem planı
  3. İş Bankası ve Okul Destek Derneği’nden öğrencilere 40 bin saate varan dijital eğitim desteği
  4. Özel okullarda 'ücret' düzenlemesi; kitap ücreti alınmayacak
  5. Son 22 yılda eğitimde yapılan hizmetler kitaplaştırıldı
  6. Eski Milli Eğitim Bakanı İleri, mezarı başında anıldı
  7. Başkent Üniversitesi öğrencileri INVAMED Sağlık Üretim Kampüsü’nü ziyaret etti
  8. Akfen’den Düzce'deki öğrencilere ‘Sıfır Atık ve Çevre Bilinçlendirme Eğitimi’
  9. İlkokul birinci sınıf öğrencilerine karne yerine 'gelişim raporu' verilecek
  10. TDK'nın burs ücretleri artırıldı

© Copyright 2025

DHA