Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Koronavirüs önlemlerini alan okullara 'okulum temiz' belgesi

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, okullarda koronavirüs salgını nedeniyle uygulanacak temizlik kurallarını belirleyen 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Klavuzu'nu tanıtarak, iş birliği protokolünü imzaladı. Klavuzda belirlenen şartları yerine getiren okullara, 'Okulum Temiz' belgesi verilecek

ABONE OL
Aslıhan ALTAY KARATAŞ-Fatih ERDOĞAN/ANKARA, (DHA)

MEB Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Bakan Ziya Selçuk, okulların koronavirüs salgını nedeniyle faaliyetlerine ara vermesinden kaynaklanan eğitim boşluğunu doldurmak için çalıştıklarını, 16 Mart’tan itibaren kapalı olan eğitim kurumlarının yeni normalde daha temiz, sağlıklı ve güvenli bir şekilde açılabilmesi için birçok çalışma yaptıkarını belirtti. Selçuk, 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Klavuzu'nun bu hazırlıklarda yol gösterici ana kaynaklardan olduğunu, klavuzun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmalar sonucunda, pilot okullarda şartlar yerinde görülerek hazırlandığını kaydetti. Selçuk, "Yeni dönemde okullarımıza rehberlik edecek, hijyen ve enfeksiyon konularında okulların kurumsal sorumluluklarını yerine getirmesi için sağlıklı bir rehber olacak diye düşünüyoruz. Okullarımızın bu hazırlanan klavuzla bir standart oluşturulabilmesi için kalite kontrol alanında uzman bir kuruluş olan TSE ile çalışmamızın çok ayrı bir önemi var. Çünkü bunu MEB’in kendi iç süreçlerinde yapmak istemedik. Şeffaf bir şekilde yapmak istedik ve herkese açık, net olarak ne yaptığımızı kamuoyuyla paylaşarak yapmaya çalıştık" görüşünü dile getirdi.

'BEYAZ BAYRAĞIN ÖTESİNDE BİR HİJYEN ANLAYIŞI'

Selçuk, TSE’nin desteğiyle klavuzdaki standartları test edecek uzmanların yetiştirildiğine, öğretmen ve eğitimcilerin de konuyla ilgili eğitimler aldığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Okulun hangi mekanının hangi standarda sahip olması gerektiğinin bir kontrol listesinin hazırlanması söz konusu. Öğretmenler odası, ıslak mekanlar, sınıflar, koridorlar, bahçe vs. hangi mekan olursa olsun bu standartların konulması açısından TSE’nin ortaya koyduğu yaklaşım çok önemli. Bizim daha öncesinde 'Beyaz Bayrak' gibi okulların temizlik standardı konusunda çalışmalarımız vardı ve okullar belli standartları yerine getirdiğinde beyaz bayrak hakkını edinirlerdi. Fakat bu standartlar bizim için koronavirüs döneminde farklılaşmalı ve daha yeni ve yüksek standartlara doğru yol almalı diye düşünüyoruz. Bu anlamda da beyaz bayrağın ötesinde bir hijyen anlayışını ortaya koymak önemli. Yapılan bütün bu klavuz çalışmaları ortaya çıktıktan sonra öğretmenlerimizle, velilerimizle, okul yöneticilerimizle toplantılar yapılarak görüşleri alındı. Ortaya çıkan son rapor da Sağlık Bakanlığının Bilim Kurulu içinde değerlendirmeye tabi tutuldu ve son görüşler de alınarak klavuzun nihai hali verilmiş oldu" dedi.

'2 BİN DENETMEN OKULLARI KONTROL EDECEK'

Okulların klavuzdaki standartlara uyup uymadığını takip edeceklerini vurgulayan Bakan Selçuk, "Hem ülke ölçeğinde ekipler kurduk hem iller ölçeğinde hem de okullar ölçeğinde ekipler kurduk bu işin takibinin yapılması için. 2 bin iş sağlığı ve güvenliği denetmeni yetiştirildi ve bu denetmenler her bir okulun bulunduğu durumu anlamak için de objektif değerlendirmeler yapacaklar. Okullarda öğrencilere kişisel temizlik eğitimi de verilecek. Hemen okullar açılır açılmaz bir uyum programı başlatıyoruz. Çeşitli video içerikleri, dokümanlar hazırlayarak, öğretmen eğitimi ve velilere yönelik birtakım çalışmalar yaparak, EBA TV’de bazı programları hayata geçirerek, EBA internette yüzlerce içerik hazırlayarak çocuklarımızın farkındalığını yükseltmek ve kişisel temizliğin korunmasının önemi, yolu, yöntemi konusunda bir algı geliştirmek, bir beceri geliştirmek temel hedefimiz" diye konuştu.

VARANK: GÜVENLİ YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da "Protokolle; okullarımızdaki yüz yüze eğitimi; en güvenli ve en sağlıklı koşullarda gerçekleştirmek adına önemli bir adım atıyoruz. Bu kılavuz sadece Kovid-19’a karşı alınması gereken tedbirlerle de sınırlı değil. Çok daha geniş bir bakış açısına sahibiz. Okullarımızda salgınlarla mücadele için hijyen ve sanitasyon koşullarını geliştirip, uygulamaları yakından takip etmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

'KLAVUZDAKİ TEDİRLER EYLEM PLANINA YANSITILACAK'

Okulların kılavuzda yer alan tedbirleri uygulamalarını ve bu uygulamaları bir eylem planına yansıtmaları gerektiğini ifade eden Varank, "Örneğin Eylem Planında dezenfektanların nerede bulunacağı, okula girişte hangi kontrollerin yapılacağı, sınıflarda sıra dizilimi ve yerleşim planı detayları, havalandırmanın nasıl sağlanacağı, şüpheli bir durumla karşılaşıldığında, uygun alanın belirlenerek ilgili kişilerini izole edilmesi gibi bilgilerin tespit edilmesi gerekiyor. Çocuklarımızı okula taşıyan servisler de dâhil olmak üzere; derslikler, oyun alanları, laboratuvarlar, öğretmen odaları ve yemekhaneler gibi tüm bölümlerde hijyenik koşulların sağlanıp, planlı olarak sürdürülmesi gerekiyor. Ayrıca, her okulumuzun kendi risk analizlerini de yapmasını bekliyoruz" bilgisini paylaştı.

'OKULUM TEMİZ BELGESİ ALACAKLAR'

Bakan Varank, uygulama aşamasına geçen okulların öz değerlendirmelerini tamamladıktan sonra başvuruda bulunmalarını isterken denetim sürecine ilişkin "Devlet okulları MEB’e, özel okullar ise TSE’ye başvuracaklar. Başvuru sonrasında uzman ekiplerimiz bu okulları yerinde denetleyip, kontrol ve belgelendirmesini yapacak. Okulun büyüklüğüne bağlı olmakla birlikte bu denetimler, azami 2 günde tamamlanacak. Denetimden başarıyla geçen okullar da, aynı hafta içinde 'Okulum Temiz' belgesini alabilecekler. Belgenin isim babası Ziya Selçuk Bakanımız. Bu belge sayesinde çocuklarımız, hijyen şartları en üst seviyeye taşınmış ve salgına karşı tedbirlerini almış güvenli ortamlarda eğitim ve öğretim hayatına devam edecek. Velilerimiz, çocuklarını gönül rahatlığı içinde okullarına gönderebilecek. Çocuklarımız ise salgının yayılmasında bir risk unsuru olarak gündeme gelmeyecek" dedi.

Konuşmaların ardından iki bakan iş birliği protokolünü imzaladı.

ÖRNEK UYGULAMA

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Klavuzu' iş birliği protokolü kapsamında okullarda alınması gereken kurallar, Çankaya İlkokulu’nda örnek uygulama ile anlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde görevli İş Güvenliği Uzmanı Gülnur Tuzcu, klavuzdaki kuralların okullarda nasıl uygulanacağını aşama aşama göstererek anlattı.

ATEŞ ÖLÇÜLECEK, ELLER DEZENFEKTE EDİLECEK

Okulun girişinde ateş ölçümü yapılacağını belirten Tuzcu, "Kapıdan girdiğimiz andan itibaren ziyaretçilerimizin, çalışanlarımızın ateşleri ölçülecek. Daha sonrasında hijyen noktasından ellerimizi dezenfekte ederek içeri giriyoruz. Hijyen paspasında ayaklarımızı dezenfekte ediyoruz" dedi. Okuldaki çöp kutularının kapaklı ve el değmeyecek şekilde pedallı olacağını söyleyen Tuzcu, "Sosyal mesafe ile ilgili birtakım uyarılarımız var, okulumuzun birçok yerinde bu uyarılar mevcut. Çocuklarımız bunlarla ilgili zaten bilgilendirilecekler, okullar açılır açılmaz oryantasyona tabi tutulacaklar. Şu anda anonsları duyuyorsunuz, sesli anonslarda çocuklarımıza maske nasıl takılır, sosyal mesafe nasıl korunur, sosyal mesafeyi koruyarak nasıl sıralarına oturacakları ile ilgili bilgilendirmeler var. Bunlar teneffüste hemen zil çalar çalmaz dönmeye başlayacak, çocuklarımız bunlara uygun bir şekilde hareket edecekler" diye konuştu.

ÖĞRENCİLER SIRA DEĞİŞTİRMEYECEK

Öğrencilerin sınıfta yer değişikliği yapamayacağına işaret eden Tuzcu, "Her öğrenci için ayrı yer belirlendi. Yani bu çocuğumuz sürekli bu sıraya oturacak, geldiği zaman sırası belli olacak, yer değişikliği yapılmasını istemiyoruz. Sıralarımızda sosyal mesafeyi koruyacak şekilde ve çapraz oturma düzeni planlandı" bilgisini paylaştı. Sınıf mevcudundaki değişikliğe de dikkat çeken Tuzcu, "Sınıf mevcutları olabildiğince asgari seviyede, yarıya indirilerek bu şekilde planlanacak. Çeşitli senaryolar üzerinde zaten çalışılıyor. En sağlıklısı olan neyse bu senaryolar içerisinde bunlar uygulanacak. Belki birkaç senaryo bir arada uygulanacak. Çocuklarımız seyreltilmiş sınıflarda eğitim alacaklar. Fiziki kapasitenin, öğrenci sayısının çok önemi var. Bu senaryolar içerisinde okul mevcutları en kalabalık ya da fiziki şartları yetersiz olan okullarımızın hepsi en ideal şartlarda eğitim verecekleri şekilde düzenlenecek" ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞMELER ÖĞRETMENLER ODASI DIŞINDA OLACAK

Öğretmenler odasındaki oturma düzeninin de sosyal mesafe kuralına göre değiştirildiğini söyleyen Tuzcu, "Anons sistemlerimiz geliştirilecek, öğretmenlerimize yönelik de birtakım anonslarımız olacak. Bunlar zaman içerisinde daha çok oturacak. Öğretmenler odasında koltuklarımızı olabildiğince aralıklı şekilde yerleştirdik. Buradan öğrenci ve dışarıdan herhangi bir ziyaretçi girişini önlemeye yönelik tedbirler alınacak. Yani ziyaretçi, veli, öğrenci diyalogları, görüşmeler olabildiğince sosyal mesafeyi koruyacak şekilde oda dışarısında gerçekleştirilecek. Seyreltilmiş bir eğitim planı yapıldığı takdirde tabii ki öğretmenlerimizin de ona göre ders programları planlanacaktır" dedi.

İş güvenliği uzmanı Tuzcu, çalışan personel sayısının da seyreltilmiş sınıf uygulamasına göre azaltılacağını ifade ederek, "Bizim için önemli olan sadece öğrenciyi seyreltmek değil aynı zamanda personeli de bu konuda daha izole tutabilmek daha sağlıklı çalışmalarını sağlamak. Önemli olan bu" dedi.

Diğer Haberler

  1. MEB tarafından 81 ilin valiliğine 'okul ve ders saati uygulaması' konulu genelge gönderildi
  2. YÖK Başkanı Özvar: İklim dostu kampüs projesini hayata geçirmiş bulunuyoruz
  3. Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ilk ders Bakan Tekin'den
  4. Ümraniye Belediyesi, 100 okula 3 bin 267 spor malzemesi verdiğini duyurdu
  5. BAU 2024-2025 yılı akademik yılı ABD’li Profesör Barbara Oakley ile başladı
  6. Burs vaadiyle dolandırıcılık şikayetleri yüzde 753 arttı
  7. Diyarbakır'da emekli öğretmene duygusal veda
  8. Nevşehir'de hayırseverlerin yaptırdığı 2 okul ve rehberlik merkezi açıldı
  9. Sultangazi Belediyesi'nden okul kantinlerine denetim
  10. YTÜ akademisyenleri tarafından yürütülen iki ayrı proje TÜBİTAK ARDEB 1001’den destek almaya hak kazandı

© Copyright 2024

DHA