Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

'Gençlerle El Ele' projesinin ilk deneme testi gerçekleşti

İstanbul Rumeli Üniversitesi olarak Balcı Vakfı ve Sürekli Eğitim Merkezinin ortaklığında yürütülen Gençlerle El Ele projesinin ilk deneme testi olan Türkiye Geneli TYT gerçekleşti. Sınav sonuçlarının genel değerlendirmesini yapan İstanbul Rumeli Üniversitesi PDR Uzmanı Bahadır Recep Gündüz "Sınava giren öğrencilerimizin yüzde 53'ü kadınlardan, yüzde 47'si ise erkeklerden oluştu. Kadın öğrencilerin TYT puan ortalaması 213, erkek öğrencilerin ise 208'dir.Sınava giren kadın adaylar, sınava giren erkek adaylardan daha başarılı oldu" dedi.

ABONE OL
İSTANBUL, (DHA)-

"TYT'deki Türkçe alt testinde kadınlar daha başarılı olurken, Matematik alt testinde ise erkeklerin daha başarılı olduğu görüldü" diyen Gündüz, Sosyal ve Fen bilimleri alt testlerinde ise büyük bir fark oluşmadığını belirtti. Bahadır Recep Gündüz, gerçekleştirdikleri TYT denemesini geçen sene uygulanan YKS-2022 sonuçlarıyla karşılaştırdıklarında ise öğrencilerin matematik alt testinde YKS'ye giren adaylardan daha başarılı olduklarını, Türkçe, Sosyal ve Fen bilimlerinde ise, YKS'ye giren adayların ortalamalarının öğrencilerin ortalamalarından daha yüksek olduğunu kaydetti.  

EN BAŞARILI İL EDİRNE

Uyguladıkları TYT denemesinde en başarılı ilin 241 TYT ortalaması ile Edirne olduğunu, onu 226 puan ortalaması ile Tekirdağ, 207 puan ortalamasıyla da İstanbul'un izlediğini söyleyen Gündüz derslere göre genel değerlendirmeyi de şu şekilde yaptı:

"Deneme sınavına giren adaylarımızın matematikte yeterli başarıyı gösterdiği görülmektedir. Bu başarıyı daha da arttırabilmek adına öğrencilerimizin sadece işlemden oluşmayan, düşünmeyi, yorumlamayı ve analiz yeteneğini de gerektiren yeni nesil sorularla daha çok vakit geçirmelidir. Bu noktada her gün bir test dahi olsa problemler konusundan soru çözmek pratik kazanmak adına önemli olacaktır. Öğrenciler Türkçe testinde YKS ortalamasına yakın bir başarı göstermiştir. Okuma ve yorum yapabilme becerisini geliştirmenin en temel yolu kısa vadede her gün paragraf sorusu çözmeyi alışkanlık haline getirmektir. TYT'de ortalama 30 paragraf sorusu çıkacağını düşündüğümüzde her öğrencinin her gün bu kadar soruyu çözmesi, hem yorum becerisini hem de zamanı yönetme kabiliyetini önemli ölçüde arttıracaktır. Denemeye giren adaylar, sosyal testinde YKS ortalamasının altında kalmıştır. Bunun sebeplerinden biri, soruların bilgi ağırlıklı olmasından çok yorum becerisini ölçmeye dayalı olmasıdır. Bu gibi sorularda öğrencilerimizin genel hatası paragrafta verilen bilgi ve öncüllerin dışına çıkıp cevabı sorunun uzağında aramalarıdır. Bu noktada adaylar, sorudaki öncüller hatalı olsa dahi bir Türkçe sorusu çözüyormuşçasına soruya sadece o bilgiler ışığında yaklaşmalıdır. Sosyal alt testin içindeki Felsefe ve Din Kültürü soruları içinse kavramların üzerinden geçilmesi gerekmektedir."

İKİNCİ TEST 11 MART'TA YAPILACAK

Gündüz, "Adaylarımızın oransal olarak en düşük başarıyı gösterdiği alt test Fen Bilimleridir. TYT'nin müfredatı 9 ve 10.sınıf konularını içerdiğinden, öğrencilerimizin bu konuların üzerinden tekrar geçmesi gerektiğini sonucunu çıkarabiliriz. Öğrencilerimiz yanlış veya hatalı sorularının analizini yapmalı ve kalan zamanı buna göre planlamalıdır. Çözümlü örnek soruları incelemek, zorlandıkları konu ve içerikleri izlemek ve farklı kaynaklardan soru çözümleri yapmak bu noktada yardımcı olacaktır. Biyoloji de ise ezberlenmesi gereken konuları tekrar etmek fayda sağlayacaktır. Gençlerle El Elele projemiz kapsamında üniversite sınavına hazırlanan tüm öğrencilerimizi deneme sınavlarına katılmaya davet ediyorum. Yerleşkelerimizde yapacağımız sınavlar için tüm Türkiye'den başvuruları kabul ediyoruz. İkinci deneme sınavlarımızdan ilki 4 Mart'ta yapılmış olup ikincisi ise 11 Mart Cumartesi günü olacaktır" diye konuştu.

 

Diğer Haberler

  1. YÖK Başkanı Özvar: Suriye'de yükseköğretime destek vereceğiz
  2. Üniversitelerden öğrencilere ‘Aşcılık Yarışmaması’ etkinliği
  3. YÖK ve SSB iş birliğindeki 'Akademik Tez Programı'na 421 öğrenci başvurdu
  4. Özel okullarda 'Maarif Modeli' ders kitabı anketi
  5. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimi için 81 ilde eylem planı
  6. İş Bankası ve Okul Destek Derneği’nden öğrencilere 40 bin saate varan dijital eğitim desteği
  7. Özel okullarda 'ücret' düzenlemesi; kitap ücreti alınmayacak
  8. Son 22 yılda eğitimde yapılan hizmetler kitaplaştırıldı
  9. Eski Milli Eğitim Bakanı İleri, mezarı başında anıldı
  10. Başkent Üniversitesi öğrencileri INVAMED Sağlık Üretim Kampüsü’nü ziyaret etti

© Copyright 2025

DHA