Gündem
Politika
Spor
Dünya
Ekonomi
Kurumsal
English
You are already subscribed to notifications.

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi başladı

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) başladı. Zirveyle Türkiye'nin yükseköğretim sektörünü dünyaya tanıtmaya devam etmek, bu sektörde bir cazibe merkezi haline getirerek akademik iş birliklerini artırmak hedefleniyor.

ABONE OL
Gül KABA DEMİR-Özenç KILINÇ/İSTANBUL, (DHA) -

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. Bu 9'uncusu düzenlenen zirveye Türkiye'nin yanı sıra Amerika, Avrupa Asya ve Afrika kıtalarından iş birlikçi kuruluşlar ile 2000'nin üzerinde rektör, akademisyen ve girişimciyi ağırlayacak. Zirve, 29 Şubat'a kadar devam edecek.

67 ÜLKEDEN 270 KURUM TEMSİLCİSİ KATILIYOR

EURIE 2024 ile eş zamanlı Imagine Tomorrow Girişimcilik ve İnovasyon etkinliği de yapılacak. Etkinlikte 100'ün üzerinde girişimci stantları ile projelerini sunacak. Zirvede, 67 ülkeden 270 kurum, 156 konuşmacı 62 panel, seminer ve konferansta birçok konu başlığı dünya üniversitelerinin üst düzey temsilcileriyle ele alınacak.

Kurulan fuar alanında 60'dan fazla ülkeden gelen yükseköğretim kurumları ve diğer paydaşlar birebir görüşmelerle uluslararası akademik iş birlikleri geliştirecek ve yeni projeler, öğrenci ve öğretim elemanı değişim programları gibi konularda ortaklıklar oluşturacaklar.

Konferans programında 50'den fazla eşzamanlı oturumda, yükseköğretimde uluslararasılaşma trendleri, dünyada uluslararası öğrenci hareketliliği, Erasmus+, uluslararası projeler, yurtdışı değişim programları, dijital dönüşüm, kalite güvencesi ve uluslararası sıralamalar gibi konular ele alınacak.

Zirvenin açılış konuşmalarını Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, EDUC Avrupa Başkanı Prof. Olıver Gunther, IAUP Başkanı Dr. Fernando Leon Garcıa, Ürdün Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı Genel Sekreteri Prof. Mamoun M AlDebi, Filipinler YÖK Başkanı Dr. J Prospero E. De Vera, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, EURAS ve EURIE Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın yaptı.

Açılışta 'Yükseköğretimin Geleceği' başlığıyla bir konuşma gerçekleştiren Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bugün Avrasya Üniversiteler Birliği'nin dokuzuncu zirvesini açmış bulunuyoruz. Aydın Üniversitesi'nin kıymetli Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın'ın organize ettiği ve katılımına yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda paydaşın, üniversite mensuplarının, bakanların, valilerin, üniversite birliklerinin, uluslararası yükseköğretime dair pek çok kuruluşun bir araya geldiği öyle bir önemli bir toplantının, zirvenin açılışını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bu zirvenin amacı yükseköğretim alanında Avrasya kuşağındaki ülkelerin yükseköğretim alanından, iş birliği imkanlarını araştırmak ve bu coğrafyada üniversitelerarası ilişkileri bilim ve teknoloji alanındaki münasebetleri daha üst noktalara çıkarmak olacaktır" dedi.

Özvar, “Hepinizin bildiği üzere uluslararası öğrenci hareketliliği yükseköğretimin son yıllardaki en önemli konularından biridir. Bu zirve aynı zamanda Türkiye ev sahipliğinde uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda Türk üniversitelerinin dünya öğrencilerine, bölge ülkelerin aday öğrencilerine yönelik önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Bu bakımdan emeği geçen başta birlik yöneticileri olmak üzere her türlü desteği veren kurum, kuruluş ve bakanlıklarımıza teşekkür ediyorum. Bu tür organizasyonlar Türkiye üniversitelerinin uluslararasılaşma hedefine daha da yaklaşmasına, bu hedefi gerçekleştirmelerine vesile olacağı inancını taşıyorum. Bugün itibariyle 190'ı geçen ülkeden üniversitelerimize uluslararası öğrenciler gelmektedir. Bu Türk yükseköğretiminin aslında son yıllarda kazandığı ivmeyi de göstermesi bakımından fevkalade önemlidir. Türk üniversitelerinde bilhassa lisans ve lisansüstü düzeyde kalite güvencesinin sağlanmış olması yabancı dillerde eğitim vermiş olması, Türkçeyi bir üniversite öğrenim dili olarak bütün dünya ülkelerinden gelen öğrencilere anlatabilmesi, öğretebilmesi zannediyorum üniversitelerimizin en önemli, en ayrıcalıklı özelliklerinden birini teşkil etmektedir. İnşallah bu birliğin yapmış olduğu zirvenin başta komşu ülkelerimiz, akabinde Avrasya coğrafyasında bulunan ülke üniversiteleriyle ülkemizin üniversitelerinin bir araya gelmesine daha sıkı iş birlikleri yapmalarına vesile olmasını diliyor ve temenni ediyorum" diye konuştu.

GÜRCAN: ULUSLARARASI HİZMET TİCARETİNİ DAHA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI DEVAM ETTİRİYORUZ

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da “Hizmet ihracatımız ülkemizin bu alandaki istikrarlı çalışmaları neticesinde sürdürülebilir bir artış trendini yakalamıştır. 2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatı 2023 yılında 100 milyar dolara ulaşarak Türkiye tarihinde yeni bir rekora imza atmıştır. Hizmet sektörlerinin gelişmesi için büyük önem veriyoruz. 2021 yılında bakanlığımız bünyesinde bu alana özel olarak kurduğumuz genel müdürlük sayesinde başta eğitim sektörümüz olmak üzere hizmet sektörlerimizi daha derinlemesine hizmet vermek için yeni bir imkana sahip olduk. Bakanlık olarak uluslararası hizmet ticaretini daha ileriye taşımak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Gürcan, “Uluslararası verilere göre Türkiye dünyada en çok uluslararası öğrenci çeken ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Bu yıl yenisi gerçekleşmekte olan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi bölgemizdeki yükseköğretim kurumları arasında iş birliğini ve bilgi alışverişini geliştirmek için önemli bir organizasyondur. Eğitim sektörümüzün çıtasını yükseltmek ve hedeflerimize ulaşmak için gerek Avrasya Yükseköğretim Zirvesi gerekse diğer uluslararası iş birliklerimizin önemini biliyor ve bu iş birlikleri sayesinde ülke yükseköğretim alanında küresel bir cazibe merkezi olmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum" dedi.

 AYDIN: KÜRESEL DÜNYADA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM YAŞANIYOR

 EURAS ve EURIE Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın ise "Bugün dünyamız çevresel, sosyal, siyasi, enerji kaynakları, doğal felaketler, iklim değişikliği ve küresel boyutta finansal krizler gibi pek çok konuda büyük sorunlarla karşı karşıya. Yine dünyanın yakından takip ettiği ve önemli insanlık dramlarının yaşandığı başta Gazze olmak üzere Ukrayna ve dünyanın diğer bölgelerindeki savaşlar insanlık adına çok acı bir yüz karasıdır. Günümüzde dünya yükseköğretiminin en önemli gündem başlığı olan yükseköğretimde uluslararasılaşma üniversitelerimizin dünya dinamiklerine hazır olabilmeleri açısından önemle üzerinde durulması gereken çok değerli bir konudur. Yaşadıkları coğrafyanın dışına çıkamayan bireylerin her geçen gün küreselleşen bir dünyada başarılı olmaları neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bu bağlamda uluslararası eğitim öğrencilere ve hatta akademisyenlerimize küresel bir vatandaşlık kimliği kazandıracaktır. Küresel dünyada büyük bir değişim yaşanıyor. Tüm ülkelerin yapay zekanın potansiyel kazanımlarına yönelik ciddi adımlar attığı bir dönemden geçmekteyiz. Robotik sistemler, otomasyon, yapay zeka ve biyoteknoloji alanlarındaki gelişmeler bambaşka bir geleceğe doğru bizlere yönlendirmektedir. Zamanın gerisinde kalmamak hatta zamanın geleceğini tasarlamak artık kaçınılmaz bir hale gelmiştir. En iyi sermaye ve yatırım uluslararası standartlarda eğitim almış genç nesillerdir. Bir ülkenin eğitim sistemi ve bilim üreten üniversiteleri ne kadar güçlü ise o ülke de o kadar güçlü sayılır" diye konuştu.

 Açılış konuşmalarının ardından Mustafa Aydın, protokol üyelerine teşekkür hediyesi takdim etti. Zirve toplu fotoğraf çekimi ve kurdele kesimiyle başlatıldı.

Diğer Haberler

  1. Mektebim Koleji Tokat Kampüsü’nün lansmanı gerçekleştirildi
  2. Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği', Resmi Gazete'de
  3. TEDÜ, Türkiye'nin ‘İlk Akredite Sürdürülebilirlik Raporlaması Eğitim Kuruluşları’ndan biri oldu
  4. BtcTurk Hisse’den kadın liderlerin yetişmesini amaçlayan projeye destek
  5. Arnavutköy Belediyesi’nden 3 bin üniversite öğrencisine yıllık 10 bin TL burs
  6. Bakan Tekin: OECD ve UNESCO bünyesinde MEB'in temsilciliği oluşturuldu
  7. İş Bankası’ndan üniversite sınavında üstün başarı gösteren öğrencilere ödül
  8. YÖK: Doktoralı mezun sayısı yüzde 20 arttı
  9. Akıngüç Ödülleri, düzenlenen törenle sahiplerini buldu
  10. YÖK: Yeni açılan yapay zeka temelli bölümler yoğun ilgi gördü

© Copyright 2024

DHA